Головна Новини Світ США Спочатку почніть помирати. Розкрита цинічна політика Заходу щодо надання допомоги Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Спочатку почніть помирати. Розкрита цинічна політика Заходу щодо надання допомоги Україні

Позиція Заходу про те, що потрібно завжди діяти «реактивно», а не «проактивно» має для України цинічні наслідки, про це у Фейсбуці пише член Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу Олексій Панич

4 квітня 2024, 19:37 comments8050
Поділіться публікацією:

Західна настанова — "діяти завжди реактивно, ніколи проактивно" — призводить до дуже цинічних наслідків, вважає Олексій Панич. За його словами, коли у лютому Росія знищила, за оцінкою The Washington Post, близько 80% теплової генерації ДТЕК, і одночасно з цим істотно наростила застосування КАБ, так що міністр Дмитро Кулеба в Брюсселі був змушений просто волати про термінову допомогу, союзники раптом заворушилися і почали терміново шукати додаткові Patriot для України.

Спочатку почніть помирати. Розкрита цинічна політика Заходу щодо надання допомоги Україні

Олексій Панич

"Чому не раніше? Чому завжди не на крок, а на два і більше кроків позаду подій? І так само було з F-16, а до того з танками, ATACMS тощо. Офіційна відповідь — "щоби не провокувати Росію". По суті, я би радше сказав — "щоби в жодному разі не виглядати стороною, яка активно піднімає ставки і прагне ескалації, а не деескалації". Макрон викликав цілу бурю, порушивши це неписане правило, і вже почув 100500 заперечень та спростувань у відповідь"
, — відзначив експерт.

Втім, він визнає, що якась обмежена моральна рація у такій "реактивній" позиції є — це важливо і для електорату західних країн, і для величезної аудиторії "Третього світу".

"Але для нас це означає — "Спершу почніть помирати, а потім вже ми почнемо думати, як допомогти вам не померти остаточно. А раптом якось і без того обійдеться..."
, — підкреслив Панич.

За його словами, це навряд чи цинічніше за процедуру виклику "швидкої" в США, коли спершу тебе питають "яка у вас страховка?", і вже потім "що у вас трапилося?"

"Мораль: треба "вибивати" в наших союзників своє, і намагатися не дуже засмучуватися тим фактом, що в них, як і в нас, є вдосталь власних вад і недосконалостей"
, — підсумував експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Дмитро Кулеба закликав західних партнерів терміново передати Україні вільні системи ППО.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини