Головна Новини Світ США Справжнє походження COVID: чим може обернутися розслідування розвідки США
commentss НОВИНИ Всі новини

Справжнє походження COVID: чим може обернутися розслідування розвідки США

США отримали відомості про 22 000 вірусів, які вивчалися в Уханському інституті вірусології. Ця інформація була видалена з інтернету китайськими офіційними особами у вересні 2019 року

6 серпня 2021, 14:44 comments1677
Поділіться публікацією:

Згідно з даними джерела CNN, розвідка США вивчає генетичні дані про віруси, якими займалися в лабораторії Уханського інституту вірусології Китаю. На думку журналістів, це може розкрити походження вірусу COVID-19.

Справжнє походження COVID: чим може обернутися розслідування розвідки США

Справжнє походження COVID - фото з відкритих джерел

Про що свідчить це розслідування і які у нього можуть бути наслідки? Щоб розібратися в цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Політичний шантаж розслідуванням про нібито штучно створений китайцями вірус не вкладається в рамки й вектори політики Байдена

Політолог, співзасновник консалтингової компанії Good Politics Максим Джигун вважає, що якщо інформація про штучне походження вірусу підтвердиться, це серйозно вдарить по позиціях Китаю на світовій арені. Але поки чітких доказів немає, акцентує він.

"У попередній американській адміністрації — Трампа — позиція щодо коронавірусу і можливого китайського сліду в цій справі була вкрай різка. Трамп взагалі називав вірус китайським, заявляв, що саме Китай привів до таких глобальних проблем у світі загалом і США зокрема. Позиція адміністрації Байдена не настільки різка, — зазначає політолог. — Прийшовши до влади, він заявив про необхідність перезавантаження відносин з низкою країн і об'єднань. У тому числі з Китаєм. І політичний шантаж розслідуванням про нібито штучно створений китайцями вірус не надто вкладається в рамки і вектори політики Байдена".

З іншого боку, продовжує Максим Джигун, ми розуміємо, що саме Китай є одним з головних опонентів для США. Про що той же Байден не раз заявляв. А тому — будь-яке ослаблення КНР буде вигідне Штатам.

"Ключове тут — отримати реальні, об'єктивні дані, які будуть базуватися на конкретних доказах. А вже потім побачимо боротьбу між удаваною дипломатією і необхідністю компромісу в політиці Байдена — з конкретним бажанням послабити Китай як одного зі світових економічних гігантів. Подивимося, що переможе — дипломатія або економічні інтереси. Щось мені підказує, що останні виявляться важливішими. Втім, потрібно все ж дочекатися офіційних результатів розслідування, якщо воно взагалі стане публічним", — вважає Максим Джигун.

Притягнути Китай до відповідальності за поширення пандемії коронавірусу, якщо це буде доведено, непросто

Політолог-міжнародник, бізнес-аналітик Георгій Кухалейшвілі не сумнівається: якщо буде доведено, що причиною пандемії став витік вірусу з лабораторії в Ухані, то це стане гарним приводом для антикитайської інформаційної кампанії. І США будуть шукати підтримки серед інших країн, щоб висунути колективну вимогу до КНР відшкодувати збиток від пандемії для світової економіки.

"Швидше за все, ЄС підтримає США, попри те, що активно торгує з Китаєм. А ось Росія, вважаю, вважатиме за краще зберегти нейтралітет — в силу того, що китайський ринок є для неї стратегічно важливим через обмеження доступу на європейський і скорочення споживання вугілля в ЄС", — пояснює Георгій Кухалейшвілі.

Він також зазначає, що для України Китай — один з найбільших торгово-економічних партнерів.

"Якщо ми підтримаємо антикитайську кампанію США, то це не кращим чином позначиться на кліматі двосторонніх відносин із Піднебесною, — прогнозує політолог-міжнародник. — І все ж Україна може підтримати США, оскільки команда Зеленського розраховує на підтримку Штатів в гадузі безпеки й оборони".

Але залучити Китай до відповідальності за поширення пандемії коронавірусу, якщо це буде доведено, непросто, вважає Георгій Кухалейшвілі. Адже для цього немає необхідних механізмів.

"Робота Радбезу ООН, компетентного за введення міжнародних санкцій, буде паралізована, оскільки Китай як постійний член цієї структури не стане голосувати проти себе самого. Ефект же односторонніх санкцій США і ЄС буде сумнівним, бо Китай — це глобальна економічна сила, яка освоїла ринки збуту своєї продукції в усіх регіонах", — резюмує експерт.

Раніше портал "Коментарі" писав, що Китай запустив до космосу ракету.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини