США беруться за безпеку в Чорному морі, - документ

До американського Сенату законодавці від обох провідних партій США внесли законопроєкт про безпеку у Чорноморському регіоні 2023 року

Серед співавторів законопроєкту що стосується безпеки Чорного моря, є сенатори від Демократичної партії Джин Шагін, Бен Кардін, а також республіканці Мітт Ромні, Роджер Вікер, Бен Кардін та інші, пишуть "Коментарі" з посиланням на "Голос Америки".

"Законопроєкт передбачає збільшення та покращення координації доставки безпекової допомоги США для країн регіону, посилення енергонезалежності регіону, а також заходи із стримування впливу Росії та Китаю. Відповідну стратегію у взаємодії з країнами регіону та ЄС, американські установи мають напрацювати протягом 180 днів, після затвердження цього законопроєкту", - йдеться в документі.

Дуже важливим назвала законопроєкт посол України в США Оксана Маркарова. Посадовиця зазначила, що проєкт підкреслює важливість Чорноморського регіону для національної безпеки США, європейської та глобальної безпеки, особливо на тлі продовження агресії Росії проти України.

"Законопроєкт вимагає через 180 днів після його ухвалення представити міжвідомчу стратегію збільшення військової допомоги США та координації з НАТО та ЄС, поглиблення економічних зв’язків, зміцнення демократії та економічної безпеки та посилення допомоги у сфері безпеки з країнами регіону. Вона передбачатиме, зокрема, збільшення безпекової допомоги Україні, Румунії, Болгарії, Молдові та Грузії; пріоритезація систем розвідки операцій РФ у регіоні; можливість створення спільного багатонаціонального штабу, відповідального за планування навчання та координацію всієї військової діяльності союзників і партнерів США у Чорному морі, активізація боротьби з російською дезінформацією та пропагандою тощо", - зазначила Маркарова.

Цей законопроєкт відображає документ, поданий до минулого скликання Конгресу, влітку 2022 року.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що Росія попередила Сполучені Штати не використовувати безпілотні літальні апарати над частиною Чорного моря, адже тоді армії РФ доведеться вжити "контрзаходів".

Йшлося на порталі "Коментарі" і про те, що в березні Росія здійснила промовисту провокацію у Чорному морі та збила американський безпілотник.

Читайте також на сайті "Коментарі" – армія РФ окупувала 80% морської берегової лінії України: Що потрібно для звільнення.