Головна Новини Світ США США і Німеччина домовилися по «Північному потоку-2»: а як же Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

США і Німеччина домовилися по «Північному потоку-2»: а як же Україна

США і Німеччина рішуче підтримують суверенітет, територіальну цілісність, незалежність України

22 липня 2021, 11:50
Поділіться публікацією:

США і Німеччина оприлюднили спільну угоду про завершення будівництва "Північного потоку-2", де обіцяють підтримку суверенітету і незалежності України. Експерти проаналізували дані домовленості для порталу "Коментарі".

США і Німеччина домовилися по «Північному потоку-2»: а як же Україна

Північний потік -2 (фото з відкритих джерел)

Глава правління неурядової організації "Майдан закордонних справ", член Політради парії "Сила і Честь" Олег Білоколос робить низку висновків з вчорашньої заяви США і Німеччини щодо підтримки України, енергетичної безпеки та кліматичних питань.

"Не дивлячись на відому корекцію позиції США по" Північному потоку-2 ", Вашингтон залишається зацікавленим в енергетичній безпеці Європи взагалі і України, зокрема, — упевнений експерт. — Внесення коректив в позицію Сполучених Штатів було обумовлено необхідністю заручиться підтримкою Німеччини і Європейського Союзу в питаннях, на думку Адміністрації Байдена, є сьогодні найбільш актуальними для США, включаючи стримування впливу Китаю. Німеччина, висловивши готовність вжити заходів щодо Росії, якщо Москва спробує використовувати поставку енергоносіїв "як зброя" або зробить "агресивні дії" проти України, фактично визнала, що "Північний потік-2" є, перш за все, не комерційним, а російським геополітичним проєктом. При цьому, залишаються поки неясними питання сертифікації трубопроводу німецьким регулятором. Сама ж сертифікація, мабуть, повинна відбуватися відповідно до чинного європейського законодавства ".

На думку Олега Білоколоса, проблеми європейської енергетичної безпеки знайшли виразне Трансатлантичне звучання і залишаться такими в осяжному майбутньому.

"У світлі останніх подій Україні, ймовірно, слід провести термінові консультації уточнюючого характеру з США і Німеччиною. А також почати, нарешті, предметна взаємодія з країнами регіону, зацікавленими в реальному забезпеченні енергетичної безпеки Європи ", — вважає експерт.

Політолог-міжнародник, бізнес-аналітик Георгій Кухалейшвілі зізнався: "На мій погляд, Україна отримала другий Будапештський меморандум. Тільки на цей раз замість ядерної зброї у нас забирають джерело доходу від транзиту російського природного газу, а натомість пропонують схожі обтічні формулювання".

Експерт зазначає, що ефективність санкцій як заходи примусу Росії залишає бажати кращого.

"Москва не стала більш поступливою з питання Криму і Донбасу під впливом санкцій. Загроза санкцій не змусить Росію зберегти транзит газу через ГТС України. У всякому разі, якщо будуть введені символічні персональні санкції, які де-юре стосуватимуться нафтогазового сектора, але де-факто створять проблеми окремим особам і не зупинять експорт природного газу і нафти РФ в ЄС. Це не вигідно і самій Європі", — пояснює Георгій Кухалейшвілі.

Він також вважає, що не варто перебільшувати компенсацію у вигляді інвестицій США, Німеччини, приватного сектора в альтернативну енергетику України.

"Мільярд доларів — це менше, ніж доходи від транзиту російського газу в розмірі 2,5-3 млрд доларів на рік. Сумніваюся, що можна ще що-небудь виторгувати, оскільки Україна не брала участі в переговорному процесі США і Німеччини, — каже експерт. — Берлін і Вашингтон пропонують Києву брати, що дають. Штати і Німеччина дали зрозуміти, що не збираються жертвувати своїми інтересами заради підтримки України в конфлікті з Росією".

Нагадаємо, тема запуску скандального російського газопроводу "Північний потік-2" активізувалася в останні кілька днів. Це й не дивно, адже Німеччина і Сполучені Штати нарешті прийшли до консенсусу в цьому питанні. Своєю думкою з порталом "Коментарі" щодо ймовірного закінчення будівництва СП-2 поділився блогер і політичний аналітик Павло Нусс.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

иван

22 липня 2021, 12:07

А как же Украина? А как поступают с сослужившей службу вещью? Как поступают с обманутым терпилой?


Новини