Головна Новини Світ США США планує вислати російських дипломатів: як на це може відреагувати Росія
commentss НОВИНИ Всі новини

США планує вислати російських дипломатів: як на це може відреагувати Росія

Політолог, генеральний директор Аналітичної групи «Левіафан» Микола Мельник нагадує, що США протидіє РФ в рамках санкцій досить давно, починаючи з так званого "списку Магницького"

8 квітня 2021, 22:50
Поділіться публікацією:

Адміністрація президента США Джозефа Байдена розглядає можливість висилки російських дипломатів і введення нових санкцій у відповідь на зломи і втручання у вибори, в яких Вашингтон звинувачує Москву. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на джерела.

США планує вислати російських дипломатів: як на це може відреагувати Росія

США-Росія (фото з відкритих джерел)

Чи здатні США зробити РФ дійсно "боляче" санкціями? Як на це може відреагувати Росія? З цими питаннями порталу "Коментарі" допомогли розібратися експерти.

Доктор політичних наук, професор Валентин Якушик так коментує ситуацію: "Чи здатні США завдати Росії нових "болючих" ударів і уколів? Що США можуть зробити, а головне для чого, з якою реальною метою? Звичайно, Сполучені Штати Америки як найпотужніша (хоча і дещо слабшає нині) світова сила — економічна, військово-політична, концептуально-ідеологічна — з легкістю можуть завдати Росії глибоких "ран". Але навряд чи по-справжньому "скалічать", як свого часу погрожував Барак Обама, і навряд чи залишаться без відповіді".

На думку експерта, "виховний вплив" на РФ з боку США і веденої ними спільноти Глобального Заходу може бути різнорівневим.

"Те, про що нині йдеться (про можливість висилки російських дипломатів і введення проти РФ нових санкцій у відповідь на нібито зломи і втручання у вибори з боку Росії), — це, по суті, все ті ж "дрібні уколи" за зразком розслідувань "Belling Cat" і подібних акцій і проєктів. Це "фонові" явища, — вважає Валентин Якушик.
Такі нові санкції (проти окремих посадових осіб РФ та російських державних і приватних компаній) — здебільшого символічні дії, спрямовані на те, щоб показати принциповість нового президента США ("тому що послідовний!") і спробувати за рахунок прямих відсилань до "зовнішньої загрози" знайти якісь нові (швидше за старі) підходи до пошуку консолідації громадянського суспільства США після його небаченого розколу під час президентських виборів 2020 року і відразу після них".

За словами експерта, другий рівень санкцій проти РФ — це тактичні дії, здатні створити тимчасові організаційні та фінансові складощі для реалізації найбільших проєктів Росії, зокрема, для "Північного потоку — 2" і подібних йому геоекономічних і геополітичних починань.

"Але навряд чи вдасться зупинити такі проєкти. Можна лише загальмувати і ускладнити їх створення та подальше функціонування", — підкреслює професор.

Він зазначає, що до такого ж типу дій, спрямованих на ослаблення РФ, можна віднести "керовані стратегічні судові справи", наприклад, із "захисту інтересів вкладників ЮКОСа", по гальмуванню повернення Росії державних боргів, по перешкоджанню розпорядженням зарубіжною власністю РФ.

"Стратегічний рівень впливу на РФ з боку США і Глобального Заходу — це розширення зони напруженості, нестабільності і навіть хаосу по всьому периметру РФ, а також підтримка антирежимних сил (від традиційних прозахідних лібералів до різних лівих, популістів і регіоналістів), тих, які розхитують владу виступів, неминучих у зв'язку з майбутніми в РФ парламентськими виборами (19 вересня 2021 року)", — каже Валентин Якушик.

За його словами, Росія на все це може відповісти подальшими спробами експортозаміщення в економіці, проєктами "націоналізації еліт" і обмеженням впливу глобалістського ліберального крила в команді президента Путіна, подальшим зближенням РФ із Китаєм і посиленням підтримки конфліктуючих із США режимів, а також масою дрібних "уколів", пов'язаних зі створенням системи підтримки опозиційних та альтернативних політичних рухів і партій на Заході.

"Поки що, мабуть, малоймовірно, що відповідь буде пов'язана зі створенням більш привабливої для власного народу і для світової спільноти системи некорупційних (і антикорупційних) механізмів взаємодії суспільства та політичної й адміністративної влади, а також системи більшої соціальної справедливості і екологічності життя в російському суспільстві, — розмірковує експерт. — Але залишається шанс, що посилюється тенденція до формування відкритої конфронтаційної моделі поведінки найбільших світових держав не буде тривалою і мудрість державних діячів дасть змогу почати переходити до політики пошуку конструктивних компромісів і навіть консенсусу. Але це дуже складне і делікатне завдання, для якого можуть знадобитися роки і серйозні інтелектуальні й духовні зусилля".

Політолог, генеральний директор Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник нагадує, що США протидіє РФ в рамках санкцій досить давно, починаючи з так званого "списку Магницького".

"Із 2014 року було вже 6 хвиль санкцій — щодо анексії Криму, війни на Сході України, втручання в американські вибори. І це все — до Байдена. Наразі на підході 7-ма хвиля. І вона, за великим рахунком, особливо не відрізняється від попередніх. Технічно — це просто внесення змін до документа від 2016 року, який ухвалив Сенат щодо відповідальності за втручання у вибори", — пояснює Микола Мельник.

Він сумнівається, що США готові піти на конфронтацію і ввести дійсно жорсткі санкції, які можуть серйозно нашкодити РФ.

"Як ми не раз бачили, США досить довго "запрягають", перш ніж завдати серйозного удару. Наприклад, до дуже важливого для Росії проєкту — "Північного потоку-2". Якщо американські санкції будуть спрямовані на те, щоб заблокувати побудову "СП-2", це буде потужний репутаційний і фінансовий удар по РФ, — впевнений Микола Мельник.
Водночас США повинні прораховувати наслідки цієї дії. Якщо Путін сприйме їх як оголошення війни, хоч і не гарячої її фази, то США очікує лінія нестабільності всюди, де їхні інтереси так чи інакше перетинаються з російськими. У тому числі можна очікувати активізації бойових дій на території України. Також Путін буде однозначно переглядати свою позицію по Сирії, по Лівії.
Тобто, перш ніж вводити дійсно потужні антиросійські санкції, Білий дім повинен вирішити — чи готовий він до наслідків. Я не думаю, що він готовий до радикальних санкцій, які унеможливлять подальший діалог між офіційним Вашингтоном і Москвою".

Як повідомлялося раніше, держсекретар США заявив, що США все ще можуть ввести санкції проти країн, причетних до будівництва "Північного потоку-2".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини