Головна Новини Світ США США планують евакуювати своїх дипломатів з України через російську ескалацію
commentss НОВИНИ Всі новини

США планують евакуювати своїх дипломатів з України через російську ескалацію

Персоналу буде надано можливість звільнитися за власним бажанням. У міру зростання напруженості у Росії цей крок називають розумною підготовкою

22 січня 2022, 12:30
Поділіться публікацією:

Сполучені Штати зважують, чи варто евакуювати членів сімей дипломатів, які дислокуються в Україні, оскільки Росія збирає понад 100 тис. військовослужбовців на своїх кордонах, за словами людей, знайомих із цим питанням. Про це повідомляє Bloomberg.

США планують евакуювати своїх дипломатів з України через російську ескалацію

Посольство США в Україні - фото з відкритих джерел

Згідно з планом, членам сім’ї буде наказано повертатися додому, а працівники, які не є обов’язковими, зможуть піти за власним бажанням. За словами людей, які попросили не бути ідентифікованими до ухвалення рішення, оголошення може надійти протягом кількох днів. 

У посольстві США у Києві працюють близько 180 американських громадян і 560 українців, повідомляється на сайті посольства. Сюди не враховуються члени сім’ї, тому кількість громадян США, які проживають у житлах посольства, ймовірно, набагато вища.

Адміністрація Байдена посилює свої попередження щодо потенційного вторгнення 100 тис. російських військ біля кордонів України, навіть якщо переговори між США, Росією та Європою тривають. Рішення про евакуацію не означатиме, що США впевнені, що Росія вторгнеться, і просто показує розважливу підготовку до зростання напруги.

Представник Білого дому схарактеризувати ситуацію як частину звичайного планування на випадок погіршення ситуації з безпекою.

Дипломат Європейського Союзу сказав, що посольства країн-членів, імовірно, склали плани на випадок надзвичайних ситуацій, хоча ще не вжито жодних кроків для відправлення додому членів делегації ЄС.

Розгляд США питання про евакуацію відбувається на тлі серії дипломатичних зустрічей, які поки що не змогли послабити кризу. На зустрічі у Женеві 21 січня з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим держсекретар США Ентоні Блінкен погодився надати письмові відповіді на вимоги Росії, але прориву не було досягнуто.

Після переговорів у Швейцарії Блінкен сказав журналістам, що "якщо Росія хоче почати переконувати світ, що вона не має агресивних намірів щодо України, дуже хорошою дією для початку була б деескалація".

Лавров відкинув західну "істерику" щодо України та повторив, що Москва не планує нападати на свого сусіда. Він повторив звинувачення, що НАТО є агресором у кризі. 

"Те, що зараз робить НАТО щодо України, чітко свідчить, що НАТО розглядає Україну як частину свого впливу", – сказав Лавров.

Росія вимагає обов’язкових гарантій безпеки, які заборонятимуть Україні приєднатися до Північноатлантичного договору та вимагають від Альянсу відвести свої сили на позиції, які вони займали у 1997 році, до того, як країни Центральної та Східної Європи приєдналися до НАТО. США та їхні союзники по НАТО відхилили ці вимоги.

Як повідомляли раніше "Коментарі", завершилася зустріч Блінкена та Лаврова: США взяли ще тиждень, щоб подумати.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини