Головна Новини Світ США США посилюють тиск на ПВК Вагнера, але не визнають РФ державою-терористом: чому так
commentss НОВИНИ Всі новини

США посилюють тиск на ПВК Вагнера, але не визнають РФ державою-терористом: чому так

Позиція Білого дому поки що полягає в тому, що визнавати РФ державою-спонсором тероризму в даний момент не варто через можливі ускладнення для певних союзників США, які теж підтримують Україну

3 грудня 2022, 12:42 comments1460
Поділіться публікацією:

Державний департамент США оприлюднив новий перелік країн та організацій, що порушують релігійні права та свободи, де фігурують Росія та її ПВК “Вагнера”. Тим часом, Штати, на відміну від того ж Європарламенту та низки європейських країн, не ухвалюють рішення про визнання РФ державою-спонсором тероризму, державою-терористом тощо. Чому так? І як уже прийняті рішення можуть позначитися на РФ та її смертоносній ПВК? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

США посилюють тиск на ПВК Вагнера, але не визнають РФ державою-терористом: чому так

ПВК Вагнера. Фото: DW

Нинішня лінія Білого дому не означає, що хтось не хоче "зливати" Путіна

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук пояснює:

"Справді, Україна давно чекає від Європи, США, усього цивілізованого світу, визнання РФ державою-спонсором тероризму. Є відповідний прогрес на цьому напрямі з боку низки європейських країн, а також таких серйозних міжнародних інституцій, як Парламентська асамблея НАТО та Європарламент. Але, безумовно, ми очікуємо рішення про надання РФ відповідного статусу США. Це означатиме для країни-агресора конкретні негативні юридичні наслідки".

Однак, продовжує Петро Олещук, позиція Адміністрації Байдена поки що полягає в тому, що визнавати РФ державою-спонсором тероризму на даний момент не варто через можливі ускладнення для певних союзників США, які теж підтримують Україну. Адже визнання надання такого статусу означатиме необхідність накладання санкцій за ті чи інші аспекти взаємодії з РФ (ту ж торгівлю), незалежно від того, хто цим займається. А багато європейських держав, нагадує політолог, все ще потребують російських енергоресурсів. До того ж такий крок може поставити хрест на зерновій угоді.

"З огляду на це, – зазначає Петро Олещук, – Білий будинки поки що і не приймає відповідного рішення. Хоч із закликами про це неодноразово звертався президент Зеленський, хоч є згода на рівні Конгресу. Та й узагалі – це вже певний тренд у світі".

На думку експерта, нинішня лінія Білого дому не означає, що хтось не хоче "зливати" Путіна. Це швидше геополітичні реалії, на які спирається адміністрація Байдена.

"Україні необхідно продовжувати роз'яснення щодо важливості надання РФ цього статусу, – вважає Петро Олещук. – Тим більше, що росіяни й надалі займаються відвертим тероризмом. Думаю, США рано чи пізно будуть змушені визнати очевидне".

У США шукають привід, щоб посилити санкційний підхід до країни-агресора

Кандидат політичних наук, політексперт Дмитро Гаврилюк вважає, що США не визнають РФ спонсором тероризму, намагаючись залишити мікро дипломатичний люфт для процесу переговорів за участю/модерацією чи гарантуванням певних дій з боку України у майбутньому (якщо Росія виведе війська з усіх територій нашої країни).

"Для України принциповим питанням є стабільність, прогнозованість військової та фінансової взаємодії зі США. Які ухвалять рішення про таврування Росії як країни спонсора тероризму тоді, коли це буде вигідно саме Штатам", – пояснює експерт.

Він наголошує, що важливо у цій історії, щоб Україна першою демонструвала наочний приклад.

"Логіка тут проста: Росія для України – країна-терорист і не партнер у всіх варіаціях та сферах. Нам слід розірвати дипломатичні відносини, вести жорстку візову політику до російських громадян, заборонити будь-які грошові перекази в/з РФ, на рівні Ради визначити Росію країною-спонсором тероризму. А всю її армію (в ПВК "Вагнера") визначити терористичною організацією. Крім того, провести аудит військової, економічної, культурної сфер, де раніше були тісні контакти з росіянами, і припинити їх. І не шукати обхідних шляхів через РНБО, щоби торгувати з країною-агресором", – пояснює Дмитро Гаврилюк.

На жаль, продовжує він, є численні приклади, коли українські політики, закликаючи весь цивілізований світ таврувати Росію, самі включають режим Кравчука, намагаючись пройти між крапельками.

"Рішення США щодо включення РФ та її ПВК до списку країн та організацій, які порушують релігійні свободи, демонструє, що поряд з обережною геополітикою Штатів стосовно Росії там шукають привід, щоб посилити санкційний підхід до країни-агресора. І тут американські політики, – наголошує експерт, – враховують думку своїх громадян, пояснюючи їм як платникам податків, чому вони продовжують сприяти фінансовій стабільності та безпеці України".

Дмитро Гаврилюк думає, що рішення США щодо ПВК "Вагнера" є своєрідним дзвіночком. І якщо далі це злочинне військове формування продовжить свою участь у військових геноцидних практиках проти українців, воно офіційно перетвориться на терористичне формування – з яким уже не доларом, а зброєю воюватимуть американці по всій земній кулі.

Читайте також на порталі "Коментарі" — в Україну йдуть морози: Зеленський пояснив, чому тепер загроза ракетних ударів зростає.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини