Головна Новини Світ США США виступають проти зміцнення Всесвітньої організації охорони здоров'я: яка причина
commentss НОВИНИ Всі новини

США виступають проти зміцнення Всесвітньої організації охорони здоров'я: яка причина

Пандемія COVID-19 підкреслила обмеженість повноважень ВООЗ

22 січня 2022, 08:33
Поділіться публікацією:

Сполучені Штати, головний спонсор Всесвітньої організації охорони здоров’я, опираються пропозиціям зробити агентство більш незалежним. Таку заяву зробили чотири посадовці, які брали участь у переговорах, що викликає сумніви щодо довгострокової підтримки ООН з боку адміністрації Байдена. Про це повідомляє Reuters.

США виступають проти зміцнення Всесвітньої організації охорони здоров'я: яка причина

Логотип Всесвітньої організації охорони здоров’я зображений біля входу в будівлю ВООЗ у Женеві - Reuters

Пропозиція, зроблена робочою групою ВООЗ зі сталого фінансування, збільшить постійний щорічний внесок кожної країни-члена, згідно з документом ВООЗ, опублікованим в Інтернеті та датованим 4 січня.

Цей план є частиною ширшого процесу реформ, викликаного пандемією COVID-19, яка підкреслила обмеженість повноважень ВООЗ щодо втручання в кризу.

Але уряд США виступає проти реформи, оскільки має занепокоєння щодо здатності ВООЗ протистояти майбутнім загрозам, у тому числі з боку Китаю, повідомили Reuters американські чиновники. Натомість вона наполягає на створенні окремого фонду, безпосередньо контролюваного спонсорами, який би фінансував запобігання та контроль надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров’я.

Четверо європейських чиновників, які брали участь у переговорах, які відмовилися назвати ім'я, оскільки не мали права спілкуватися із ЗМІ, підтвердили опозицію США. Уряд США не давав негайних коментарів.

Опублікована пропозиція вимагає поступового збільшення обов’язкових внесків держав-членів з 2024 року, щоб до 2028 року вони становили половину основного бюджету агенства в 2 мільярди доларів у порівнянні з менш ніж 20% зараз, йдеться в документі.

Основний бюджет ВООЗ спрямований на боротьбу з пандемією та зміцнення систем охорони здоров’я в усьому світі. Він також збирає додатково близько 1 мільярда доларів на рік для вирішення конкретних глобальних проблем, таких як тропічні хвороби та грип.

Прихильники кажуть, що поточна залежність від добровільного фінансування з боку держав-членів і благодійних організацій, таких як Фонд Білла та Мелінди Гейтс, змушує ВООЗ зосередитися на пріоритетах, встановлених фінансувальниками, і робить її менш здатною критикувати членів, коли щось пішло не так.

Незалежна комісія з пандемій, призначена для надання консультацій щодо реформи ВООЗ, закликала до набагато більшого збільшення обов’язкових зборів до 75% основного бюджету, вважаючи нинішню систему "великою загрозою для цілісності та незалежності" ВООЗ. 

Сама ВООЗ відповіла на запит, сказавши, що "лише гнучкі та передбачувані кошти можуть дозволити ВООЗ повністю виконувати пріоритети держав-членів".

Головні спонсори Європейського Союзу, включаючи Німеччину, підтримують цей план, а також більшість африканських, південноазіатських, південноамериканських та арабських країн, повідомили три європейські чиновники.

Цю пропозицію планують обговорити на засіданні виконавчого комітету ВООЗ наступного тижня, але розбіжності означають, що згоди не очікується, сказали троє чиновників.

ВООЗ підтвердила, що наразі немає консенсусу між державами-членами, і заявила, що переговори, ймовірно, триватимуть до щорічної зустрічі в травні Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, вищого органу, що приймає рішення.

Чиновники повідомили Reuters, що вони вважають, що ВООЗ потребує значної реформи, і висловили занепокоєння щодо її управління, структури та здатності протистояти зростаючим загрозам, не в останню чергу з боку Китаю.

Один із європейських чиновників сказав, що інші великі країни, включаючи Японію та Бразилію, також вагаються щодо опублікованої пропозиції ВООЗ.

Двоє європейських чиновників заявили, що Китай ще не чітко висловив свою позицію, а третій чиновник назвав Пекін серед критиків пропозиції.

Уряди Японії, Китаю та Бразилії не дали негайних коментарів.

Як повідомляли раніше "Коментарі", у ВООЗ заявили про неефективність обмежень на міжнародні поїздки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини