Головна Новини Світ США Стало відомо, як нерішуча політика Байдена зіграла проти ЗСУ і допомогла Путіну
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, як нерішуча політика Байдена зіграла проти ЗСУ і допомогла Путіну

Політика «поступової ескалації», яку веде Джо Байден реально нашкодила Україні, вважає політтехнолог Олексій Голобуцький

28 червня 2024, 19:30
Поділіться публікацією:

Загалом формат дебатів у США визначали дві речі: вік кандидатів (78 і 81 рік) і досягнення команди Трампа, котра в якийсь спосіб переконала його облишити звичну агресивну манеру виступів.

Стало відомо, як нерішуча політика Байдена зіграла проти ЗСУ і допомогла Путіну

Джо Байден

"Всі очікували, що Байден буде раціональним, а Трамп — емоційним і алогічним, буквально плюватиметься з трибуни експресивними заявами. В реальності Трамп виступав дуже раціонально, на що Байден відповідав неочікувано різко — настільки агресивно, наскільки спромігся (вислови на кшталт "лоха" — дотепер Байден дозволяв подібне хіба на адресу Путіна). Однак ефект зіпсував тихий і млявий голос Байдена, дуже нечітка дикція (багато американців скаржаться, що просто не зрозуміли слова) і повільність реакції", — говорить політтехнолог Олексій Голобуцький.

Підсумок 33% : 67% Байден : Трамп. З іншого боку, перемога в дебатах ще нічого не визначає. Гіларі Клінтон виграла дебати в Трампа, але програла вибори, підкреслив експерт.

"Проте ми маємо враховувати, що до листопада може трапитись все що завгодно. Байден фізично виглядає чимдалі гірше – це реальність. Але зараз ніхто крім Байдена не може прийняти рішення про заміну кандидата", — додав Голобуцький.

І за будь-яких умов, додає експерт, на Байдена працює вся попередня історія США: коли діючий президент в 99% виграє вибори на другий строк, за останні 20-30 років це відбувалось завжди — крім каденції Трампа.

"Щодо нашого інтересу, то ми можемо сподіватись на перемогу Байдена. Але маємо враховувати і можливу перемогу Трампа. І не сприймати це апріорі трагедією "все пропало". Адже цю паніку здебільшого породжено тим, що ми живемо російськими наративами: російські експерти майже десятиліття розповідають нам на наших телеканалах, в ЗМІ, що Трамп був завербований КГБ через проституток в готелі колись і тому тотально контролюється Путіним. Тільки тому в нас Трамп – "агент ФСБ", "нерозумний", "розпусний", а Байден – ідеал", — говорить Голобуцький.

За його словами, насправді Трамп має чистий бізнесовий підхід: розробляє план, пропонує, діє відповідно до реакції. Він запропонує певний мирний план. Якщо Україна відмовляється – Трамп припиняє підтримку. Якщо Росія відмовляється – Трамп в 3-4 рази збільшує підтримку України і дотискає РФ — з принципу.

"Щоб так чи інакше, але підсумок був "я розрулив ситуацію і завершив війну". А що саме буде цим "завершенням" — компроміс чи вдушення Росії — Трампу не настільки принципово. Це прагматичний і достатньо очевидний підхід. Бо коли Байден каже понад 2 роки "Ми вас підтримуватимем до кінця/ скільки буде потрібно" — то насправді це дуже розпливчасте твердження. В його концепції "поступової ескалації" визначити "коли кінець" і "скільки саме потрібно" нереально", — додав експерт.

За його словами, Байден як "політик компромісу", упустив контроль над ситуацією і програв — через уникнення різких, однозначних і швидких рішень.

"Це вже практично всі кажуть відверто: якби нам по максимуму допомогли на початку, коли ЗСУ мали реальні успіхи, то ситуація була би інша і на фронті, і в Росії. А байденівська політика "поступової ескалації" зіткнулась з прагматизмом Путіна: той бачить, що США щось дають, але мало і з запізненням — тобто, Росія має час підготуватись і успішно протистояти (що й робить — навіть тепер це повторюється з так давно очікуваними нами F-16). Відповідно, нічого критичного не станеться навіть якщо США не припинить підтримувати Україну", — відзначив експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, чи зніметься Байден із виборів після провальних дебатів із Трампом.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини