Головна Новини Світ США У ЦРУ сказали, коли РФ хотіла вдарити по Україні «ядеркою»: чи збереглася загроза
commentss НОВИНИ Всі новини

У ЦРУ сказали, коли РФ хотіла вдарити по Україні «ядеркою»: чи збереглася загроза

Восени 2022 році кремлівський диктатор Путіна на тлі успіхів ЗСУ був готовий використати тактичну ядерну зброю проти України

8 вересня 2024, 10:17
Поділіться публікацією:

Глава ЦРУ Уільям Бернс заявив, що на початку війни в Україні існувала "реальна загроза" застосування Росією тактичної ядерної зброї, про повідомляє The Telegraph. За його словами, швидкий наступ українських військ на північному сході країни посилив побоювання, що Володимир Путін може вдатися до крайніх заходів, що активізувало дипломатичні зусилля.

У ЦРУ сказали, коли РФ хотіла вдарити по Україні «ядеркою»: чи збереглася загроза

Володимир Путін

"Восени 2022 року був момент, коли, на мою думку, існував реальний ризик потенційного застосування тактичної ядерної зброї", — сказав Бернс, під час спілкування із головою британської зовнішньої розвідки Мі-6.

Бернс також повідомив, що президент США Джо Байден відправив його на переговори з главою російської розвідки Сергієм Наришкіним наприкінці 2022 року, щоб донести чітке попередження про наслідки ескалації.

"Я не думаю, що ми можемо дозволити собі бути заляканими цим брязканням шаблями чи залякуванням, ми повинні пам'ятати про це", — відзначив Бернс.

Видання нагадало, що у листопаді того ж року Бернс відправився до Анкари на переговори з Наришкіним, які стали першою зустріччю такого рівня після початку повномасштабної війни. Тоді, як повідомлялося в заяві Білого дому, він передав послання про наслідки застосування Росією ядерної зброї та ризики ескалації для стратегічної стабільності.

У жовтні 2022 року виникли побоювання щодо можливої операції Росії "під фальшивим прапором" після заяв міністра оборони РФ Сергія Шойгу про нібито підготовку Україною "брудної бомби". Російські ЗМІ також звинувачували Київ у збиранні ядерних матеріалів для такого типу зброї, проте Велика Британія та президент України Володимир Зеленський відкинули ці звинувачення, заявивши, що це Росія може планувати подібну атаку.

Раніше Путін використовував фальшиві звинувачення для обґрунтування свого вторгнення в Україну у лютому 2022 року.

"Є лише одна сторона, яка говорить про ядерну ескалацію, і це Путін. Це глибоко безвідповідально, ніхто на Заході не буде заляканий такими думками або будь-якою іншою поведінкою російської держави", — заявив Бернс.

У свою чергу глава британської розвідки сер Річард Мур підкреслив, що Кремль продовжує підживлювати страхи щодо застосування ядерної зброї, хоча сам директор ЦРУ не вірив у реальну загрозу її використання.

"Я ніколи не думав, однак, і це точка зору мого відомства, що ми повинні бути надмірно залякані цим. Путін — задирака. Він буде продовжувати час від часу брязкати шаблями", — зазначив він.

Сер Річард також додав, що зростання співпраці Росії з кримінальними елементами свідчить про збільшення відчаю в Кремлі.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Бернс и Мур послали сигнал Путіну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини