Головна Новини Світ США У штаті Вашингтон виявили шершнів-вбивць: як борються з комахами
commentss НОВИНИ Всі новини

У штаті Вашингтон виявили шершнів-вбивць: як борються з комахами

В США нашестя шершнів-вбивць, що загрожуть не тільки бджолам, а й людям

20 серпня 2021, 10:40 comments1026
Поділіться публікацією:

У штаті Вашингтон виявили шершнів-вбивць: як борються з комахами

Шершень-вбивця у порівнянні з іншим видом, фото з відкритих джерел

Шершнів-убивць знову виявлено в штаті Вашингтон, в сільському містечку на схід від Блейна. Шершні були вперше виявлені в штаті у 2019 році. Про це повідомляє видання Reuters.

Шершні-вбивці — це просторічна назва виду комах під назвою гігантський азіатський шершень, що є найбільшим серед усіх видів шершнів у світі. Довжина комахи сягає 5 сантиметрів. У Кореї вид називають "командирська оса", в Тайвані — "тигроголова бджола", у Японії — "гігантська бджола-горобець".

Наразі у Міністерстві сільського господарства штату Вашингтон вирішують як відловити шершнів та зруйнувати їх гнізда. Адже шершні-вбивці полюють на популяції свійських бджіл, винищуючи їх та спричинюючи збитки фермерам та сільському господарству.

За словами головного ентомолога Свена Спічігера, наслідки від такого сусідства з шершнями можуть бути непередбачуваними. Відловом та знищенням інвазивних видів комах займається в штаті Департамент сільського господарства штату Вашингтон та Орегон. Для цієї роботи зшиті спеціальні костюми, які не можуть прокусити комахи. Такі захисні скафандри мають прозорий виріз для обличчя та у комплекті з чоботами й рукавиця надійно захищають від комах працівників. 


У штаті Вашингтон виявили шершнів-вбивць: як борються з комахами - фото 2

У Департаменті використовують телеметричні системи, щоб виявляти шершнів й слідкувати за ними. Створено тисячі пасток із приманками у вигляді варення та апельсинового соку для шершнів. Пастки розмістили на деревах уздовж ймовірних траєкторій польоту шершнів.

Коли шершень прилітає до пастки, там його відловлюють та прикріплюють до нього радіопередавач. За допомогою такого обладнання можна відстежити куди шершень полетить й виявити гніздо. Найкраще, якщо вдається знищити матку в гнізді шершнів перед розмноженням.

Відстеживши шершня до дерева та виявивши за допомогою оснащення гніздо, все дерево обгортають поліетиленовою плівкою, щоб комахи не втекли звідти. Потім по стовбуру постукують та збирають комах за допомогою спеціального так званого пилососа. Після цього дерево заповнюють вуглекислим газом. Адже ці комахи найчастіша створюють гнізда за розміром як баскетбольний м'яч в трухлявих стовбурах дерев. Дістати звідти комах важко, тому боротьба з ними — це складна справа.

Крім того, отрута комахи досить сильна, щоб вбити людину за один укус, а її жало може проколоти навіть костюм пасічника.

За статистичними даними, шершні вбивають до 50 людей на рік в Японії. Однак комахи жалять тільки тоді, коли відчувають небезпеку, тому наближатися до них не варто.

У штаті закликають громадян бути обережними та повідомляти про виявлення шершнів через електронну пошту відомства.

Як писав портал "Коментарі", вчені змогли виростити міні-мозок з очима, які реагують на світло.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини