Головна Новини Світ США У США розповіли, чому негайне членство України в НАТО є поганою ідеєю
commentss НОВИНИ Всі новини

У США розповіли, чому негайне членство України в НАТО є поганою ідеєю

Негайне членство України в НАТО принесе більше шкоди, ніж користі, про це в статті для Foreign Policy заявив професор міжнародних відносин Гарвардського університету Стівен Волт. Він навіть назвав 5 причин, чому зараз членство «не на часі»

6 березня 2024, 17:00
Поділіться публікацією:

Як відзначив Стівен Волт, якщо би він працював у Конгресі, то без вагань віддав би свій голос за виділення фінансової допомоги Україні, адже Росія повинна розуміти, що її спроби окупувати ще більше територій будуть їй дорого коштувати. Разом з тим, підкреслив експерт, він би не підтримав негайне членство України в НАТО, бо начебто таке рішення лише затягне війну і поставить Київ у гірше становище.

У США розповіли, чому негайне членство України в НАТО є поганою ідеєю

Чи візьмуть Україну в НАТО

Волт заявив, що перш за все Україна не відповідає всім необхідним критеріям для членства в Альянсі. За його словами, у нашій країні все ще інститути демократії є слабкими, окрім того, поширена корупція. Щоби за таких умов приймати Україну в НАТО на багато речей доведеться "закрити очі", що стане поганим прецедентом.

Окрім того, Волт вважає, що у разі членства України в НАТО, союзники не будуть її захищати у рамках 5 статті про колективну оборону. А це, вважає експерт, небезпечно для самого Альянсу, адже поставить під сумнів весь сенс його існування.

Більше того, професор вважає, що НАТО не є якимось "чарівним щитом", який зможе захистити жертву від потенційного агресора. За його словами, є багато розмов довкола того, що РФ може готувати напад на країни Балтії, які є членами Альянсу. Отже, робить висновок Волт, саме членство нікого не врятує від нападу.

Окрім того, американець вважає, що навіть близька перспектива членства України в НАТО продовжить агресивну війну, бо Росія намагатиметься захопити більше територій перед потенційним членством України в Альянсі.

Саме тому Волт вважає, що на тлі цього всього ідея з нейтралітетом видається не такою вже і поганою. У цьому контексті він навів приклад Фінляндії, яка дуже довгий час була нейтральною і отримувала вигоду від торгівлі з "протиборчими" сторонами.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що на думку експертів, світ "надто втомився" від війни з Україною і, ймовірно, примушуватиме її до мирних переговорів з РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини