Головна Новини Світ США У США вирішили утилізувати атомний авіаносець
commentss НОВИНИ Всі новини

У США вирішили утилізувати атомний авіаносець

Військово-морські сили США розпочали планування багаторічного процесу дезактивації та утилізації першого атомного авіаносця типу Nimitz (CVN-68)

17 квітня 2023, 20:49
Поділіться публікацією:

Попри те, що бюджет США подовжив термін служби USS Nimitz по травень 2026 року, процес утилізації корабля, оснащеного двома ядерними реакторами, вимагає, щоб служба розпочала планування процесів на декілька років уперед. Про це повідомляє видання Breaking Defense, пишуть "Коментарі".

У США вирішили утилізувати атомний авіаносець

США планують списати атомний авіаносець USS Nimitz

Утилізація різних компонентів корабля із залишковою радіоактивністю – серйозна проблема, якої до недавнього часу не існувало через експлуатацію суден з силовими установками, що застосовують традиційне викопне паливо.

"Для розробки плану ВМС США звернулися до суднобудівної компанії Newport News Shipbuilding, аби встановити загальні вимоги, — інформує видання. — NNS має великий досвід із роботою над суднами з ядерною силовою установкою, оскільки компанія будувала всі ядерні авіаносці для ВМС США. Вона також є єдиною корабельнею, яка надає послуги з дезактивації атомних авіаносців. Саме ця корабельня проводить першу в історії утилізацію атомного авіаносця – USS Enterprise".

Процес розряджання та дезактивації USS Enterprise, ймовірно, дасть певний досвід, який буде застосований при утилізації Nimitz, проте їхні конструкції сильно відрізняються.

Прессекретар ВМС Джеймі Келер повідомив Breaking Defense, що хоча й кораблі схожі за типом, але вони також мають значні конструктивні відмінності. Одна з таких відмінностей – кількість ядерних реакторів. У Enterprise їх вісім, у Nimitz – лише два.

"Enterprise і Nimitz є великими та міцними кораблями, які містять низькі рівні різних небезпечних матеріалів. Однак вони мають суттєво різний дизайн, тому підхід до інактивації матиме значні відмінності", — розповіла Келер.

Для розуміння тривалості процесу утилізації кораблів такого класу, списаний ще у 2017 році USS Enterprise все ще зберігається на корабельні Newport News Shipbuilding в очікуванні остаточної деконструкції. Минулого року американські ЗМІ повідомляли, що корабельня розпочне демонтаж конструкцій Enterprise не раніше 2025 року.

Одна з ключових причин тривалого процесу утилізації Enterprise полягає в тому, що це буде перший атомний авіаносець, з якого вивантажуватимуть ядерне паливо. Тому Пентагон зобов’язаний мінімізувати потенційну шкоду навколишньому середовищу. Вартість цього процесу все ще залишається невідомою, але, за даними видань, може коливатися від 554 до 1,36 мільярда доларів.

Читайте також на сайті "Коментарі" – небезпечна ситуація: літаки Німеччини та Британії перехопили винищувачі РФ біля кордонів НАТО. 17 квітня пару російських винищувачів й літак-розвідник, що наблизилися до повітряного простору НАТО над Балтійським морем, перехопили ВПС Німеччини й Британії.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини