Головна Новини Світ США У США заговорили про вибори: про що нова заява Трампа – що це означає для України
commentss НОВИНИ Всі новини

У США заговорили про вибори: про що нова заява Трампа – що це означає для України

45-й президент хоче повернутися до Білого дому і вже починає розхитувати політичну ситуацію в США

30 серпня 2022, 13:10
Поділіться публікацією:

45-й президент США Дональд Трамп закликав негайно визнати вибори президента США у 2020 році "незворотно скомпрометованими" – і визнати його переможцем чи провести нові. Про що говорить подібна заява? Що те, що відбувається, означає для України? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

У США заговорили про вибори: про що нова заява Трампа – що це означає для України

Дональд Трамп. Фото: з відкритих джерел

Такі заяви Трампа ми почуємо ще не раз, але, звичайно, вони не призведуть до перегляду результатів виборів

Директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова Володимир Дубовик розмірковує так:

"Подібні заяви Трамп та його прихильники роблять регулярно. Опитування показують, що для прихильників 45-го президента тема порушень у 2020 році, що нібито мали місце, залишається актуальною. Вона допомагає консолідації, мобілізації його соціальної, виборчої бази. Для цього й роблять такі заяви".

За словами експерта, нещодавні попередні вибори показали, що підтримка Трампа вигідна багатьом місцевим політикам. Очевидно, зазначає Володимир Дубовик, що для багатьох республіканців прихильників Трампа ця тема стане важливою напередодні виборів на початку листопада. Нагадаємо, що 8 листопада відбудуться проміжні вибори – загальні вибори, що проводяться у середині чотирирічного терміну повноважень президента. У їх рамках заповнюються всі 435 місць у Палаті представників США та 33 або 34 зі 100 місць у Сенаті США.

"Такі заяви Трампа ми почуємо ще неодноразово, – прогнозує експерт. – Але, звичайно, вони не призведуть до перегляду результатів виборів 2020 року, оскільки для цього немає жодних підстав".

Володимир Дубовик наголошує, що небезпека для Америки полягає у продовженні поляризації, поділу країни. А також у підживленні недовіри до демократії, державних, правових інституцій.

"Є можливість і повторення масштабних виступів на кшталт тих, що мали місце 6 січня 2021 року, – вважає експерт. – Україні слід побоюватися посилення трампісткого крила республіканської партії. У перспективі це може поставити під загрозу допомогу Україні з боку США. Але в найближчій перспективі це крило навряд чи зможе зменшити або загальмувати надання такої допомоги".

Республіканці хочуть ліквідувати перевагу демократів

Політолог-американіст Владислав Фарапонов упевнений, що такі заяви слід сприймати як елемент передвиборної боротьби усередині США. І ніяк інакше.

"Не варто розцінювати їх як спроби держперевороту чи чогось подібного, – зазначає він. – Слід розуміти, що такі заяви спрямовані на певну аудиторію. У цьому випадку – на мобілізацію свого, ядерного, електорату. Того, який і так підтримує Трампа, але трохи встиг до нього охолонути".

Експерт звертає увагу, що ця заява з'явилася в момент, коли республіканці, за опитуваннями, перестали лідирувати в гонці за більшість у верхній палаті Конгресу – Сенаті.

"Вони хочуть ліквідувати перевагу демократів. Відповідно, Трамп, у якого досить багато прихильників як у верхній, так і нижній палаті, намагається, по-перше, привернути увагу виборців до Республіканської партії. А по-друге – переманити на свій бік усередині Республіканської партії тих, хто візьме (якщо візьме) більшість у Сенаті", – пояснює Владислав Фарапонов.

В Україні, за його словами, ці внутрішньоамериканські перипетії особливо не позначиться, тому що ми маємо двопалатну підтримку. Тут між республіканцями та демократами – консенсус, констатує політолог-американіст.

Важливим аспектом того, що відбувається, може бути старт президентської кампанії, яка відбудеться у 2024 році

Експерт Українського інституту політики Владислав Дзівідзінський вважає, що останні цикли американської політики все частіше переходять із політико-правового русла до політико-театрального.

"І головним актором на цій сцені виступає Трамп, – зазначає він. – З цієї ж постановки – повідомлення у його власній соціальній мережі Truth Social про необхідність визнати його президентом чи призначити нові вибори. Безумовно, це не матиме юридичного значення. Але це означає, що Трамп розпочав активну медіа-кампанію. Адже чим більше проблем довкола нього виникає, тим більше колишній господар Білого дому виявляє медіа-активність, атакує та контратакує. Варто нагадати, що йому загрожує кримінальна відповідальність за втручання у вибори у 2020 році, за організацію заворушень у Капітолії, за незаконне зберігання секретних документів, за низку інших правопорушень. З таким бекграундом бути схожим на проміжні вибори в листопаді – не особливо зручно. Ото Трамп і намагається консолідувати соратників традиційними нападками на демократів".

За словами експерта, за американською традицією, що склалася – після приходу до влади однієї з політичних партій, на наступних виборах, у зв'язку з незгодою в реалізації передвиборчих обіцянок, виборці дають підтримку іншій політсилі.

"З огляду на те, що зараз в обох палатах парламенту існує невелика перевага на користь Демократичної партії, а рейтинг підтримки Байдена невеликий, Трамп вирішив, що найкращий захист від звинувачень проти нього – напади на демократів загалом та Байдена зокрема", – пояснює Владислав Дзівідзинський.

Він акцентує, що у себе в соцмережі колишній глава Білого дому написав таке: "Тепер стало остаточно зрозуміло, що ФБР поховало історію з ноутбуком Хантера Байдена перед виборами, бо знало, що якби вони цього не зробили, Трамп легко переміг би на президентських. виборах у 2020 році".

Суть у тому, що в New York Post за кілька тижнів до президентських виборів 2020 року, на яких переміг Джо Байден, вийшла стаття, що його компрометує. У ній стверджувалося, що у ноутбуці, залишеному сином майбутнього президента – Хантером Байденом – у ремонтній майстерні, нібито були електронні листи, які містили відомості про те, як Хантер представив українського енергетичного магната своєму батькові та домовився про зустріч. При цьому в розкладі Байдена немає жодних записів про те, що така зустріч колись мала місце. За публікацією статті були бездоказові звинувачення Джо Байдена в корупції – нібито він намагався забезпечити успіх бізнесу свого сина в Україні.

"Ще одним аспектом того, що відбувається, може бути старт президентської кампанії, яка відбудеться 2024 року. І на сьогоднішній день у республіканців, зважаючи на все, немає більш рейтингового кандидата, ніж Трамп", – підкреслює експерт.

Він вважає, що якщо відбудеться зміна демократичного лідерства хоча б в одній із палат американського парламенту, це може негативно вплинути на Україну.

"Адже законодавчі ініціативи Байдена тоді, ймовірно, блокуватимуться. В умовах фактично розділеного правління, коли Конгрес не контролюється президентською партією, це часто заводить політичну ситуацію в глухий кут. Жодна із партій не здатна реалізувати свою програму. Це може вдарити за обсягом американської допомоги Україні, – припускає Владислав Дзивидзинський. – Як і гіпотетична перемога Трампа на наступних президентських виборах. До широкомасштабного вторгнення Росії в Україну він був неприкритим симпатиком Путіна. А радикальне крило республіканської партії (трампісти), підконтрольні Трампу медіа та топ-спікери хитають тему ізоляціонізму США. Тобто по суті їм все одно, що творить і творитиме Росія в Україні".

Читайте також на порталі "Коментарі" – у США розповіли, де Росія задіє 3-й армійський корпус в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини