Головна Новини Світ США Вашингтон і Москва: конфронтація чи гра на публіку
commentss НОВИНИ Всі новини

Вашингтон і Москва: конфронтація чи гра на публіку

На думку експерта Віктора Савінова, можливо, Байден, різко кажучи про Путіна і взагалі Росію, таким чином дає сигнал, що пора б зупиниться

20 березня 2021, 04:45 comments1169
Поділіться публікацією:

Пікіровка заявами між президентами США і РФ (Байден назвав Путіна "вбивцею" і пообіцяв, що Росія відповість за втручання в американські вибори, Путін запропонував Байдену "продовжити дискусію" онлайн і підкреслив, що "хто як обзивається, сам так називається"; Білий дім заявив, що Байден пізніше повернеться до питання про переговори з президентом Росії Володимиром Путіним, оскільки раніше розмова між лідерами країн вже відбулася). Чого чекати далі? Чи підуть Вашингтон і Москва на подальшу конфронтацію — або все це гра на публіку?

Вашингтон і Москва: конфронтація чи гра на публіку

Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Директор Міжнародного інституту політичної філософії Віктор Савінов з жалем відзначає, що більшість людей не розуміють сучасних дискурсів.

"Один з них — публічна політика (один з головних термінів політології). Те, що вариться на політичній кухні — і то, що відоме широкій аудиторії, це різні речі. І так було споконвіку, з часів античності, — підкреслює Віктор Савінов. — Але коли глава одного з найпотужніших держав у світі називає лідера іншого не менш потужної держави, "вбивцею", це серйозно. Як серйозно і те, що відбувається зараз у світі. Новоросійські десантники проводять навчання в Криму. По обидва боки лінії зіткнення на Донбасі збільшується кількість військ. Весь Чорноморський флот покинув бази. У Чорному морі, яке зараз патрулюють шість підводних човнів РФ, увійшов американський ракетний крейсер Monterey ( "Монтерей"). У Середземному морі американський розвідувальний літак ганяється за російським підводним човном, а та йде на зустріч з італійським фрегатом. Італійський авіаносець Conte di Cavour ( "Конте ді Кавур") переозброюється американськими винищувачами 5-го покоління. З Сирії йде обстріл території Туреччини ... "

На думку Віктора Савінова, можливо, Байден, різко кажучи про Путіна і взагалі Росії, таким чином дає сигнал, що пора б зупиниться. Що геополітичне протистояння небезпечно наблизилася до червоної лінії.

"Будемо сподіватися, що Байден і Путін найближчим часом все ж здзвонитися і спробують вирішувати, як відсунути світ від цієї небезпечної межі", резюмує директор Міжнародного інституту політичної філософії.

Директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології, політолог Михайло Погребинський зазначає: "Це був перший крок до самовикриття Байдена, демонстрації його неадекватності. Все більше число американців буде сміятися над своїм президентом. Почнуться переговори в Конгресі як у Байдена відняти ядерну кнопку і т.п. Це не гра на публіку, це — підвищення ставок на зовнішньому контурі, щоб відіграти пару очок на внутрішньому. Це нагадує мені кавалерійський наскок Зеленського на канали і особисто на Медведчука в надії відвернути увагу від внутрішніх провалів (вакцинація, тарифи, земля, стадіон ім. Бандери і Шухевича та ін) ".

Та й на зовнішньому контурі, на думку Михайло Погребинський, це підвищення ставок ставить світових лідерів в ситуацію "з ким ви майстри культури", щоб нахилити тих, хто готовий нахиляться.

"Адже США поставили завдання — об'єднати всі "демократичні країни" проти країн з авторитарними режимами. Китайці в Анкориджі вже відповіли держсекретареві США Блінкеном — з позиції сили — розмовляйте зі своєю дружиною або Зеленським. Нічого екстраординарного очікувати не коштує, якщо, звичайно, наші браві хлопці не вирішать, що тепер можна вирішити проблему Донбасу військовим шляхом. Сподіваюся, що вистачить здорового глузду і цього не станеться", — резюмує Михайло Погребинський.

Доктор політичних наук Валентин Якушик, розмірковуючи про питання щодо "статусу тексту" недавнього меседжу президента США Джозефа Байдена президенту Росії Володимиру Путіну, зазначає, що за формою це нібито експромт, несподіваний щирий відповідь на настільки ж "несподіваний" питання відомого журналіста (з президентського пулу ): "А чи не вбивця чи Путін?".

На думку Валентина Якушика, упаковане в цей псевдоекспромт глибинне смислове послання російського президента і російської політичної еліти може бути в розгорнутому вигляді сформульовано приблизно так: "Володимир Путін для нинішнього керівництва США не є гідним і легітимним партнером по переговорах і партнером у глобальній політиці. Керівництво США хоче мати справу з іншим, більш поступливим і менш амбітним лідером Росії. У взаємовідносинах з Російською Федерацією найважливішими засобами і методами політики будуть позаправові екстериторіальні санкції, а також глобально координовані слідчі дії, що не припускають рівноправного процесуального участі сторін, обвинувачених в протиправних діях, і використання західних судових механізмів, як і систем формування громадської думки, подібних до тих, які протистояли Дональда Трампа ".

А послання для американської громадськості, за словами експерта, виглядає приблизно так: "Президент-демократ буде проводити жорстку лінію щодо Російської Федерації. Продовження Договору між РФ і США про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3) — це не поступка Росії, а частина реальної політики захисту американських інтересів. Можлива компромісна енергетична політика в Європі також буде базуватися на захисті реальних інтересів США ".

Відповідь же Володимира Путіна ( "Хто як обзивається, той сам так називається") означає, на думку Валентина Якушика, готовність пред'явити США великий список офіційних звинувачень в протизаконних діях, що призвели до масової загибелі людей і до страждань народів. А виклик Джозефа Байдена на відкриті глобальні теледебати — не тільки показ готовності посперечатися про те, хто є хто в цьому світі, але і показати геополітичні моделі, альтернативні однополярного світу.

"Чого чекати далі? Конфронтація буде посилюватися, — прогнозує експерт. — Але у неї є свої межі. Адже керівництву США необхідно ще стабілізувати ситуацію всередині своєї країни. А Росія буде рухатися до поглиблення стратегічного союзу з Китаєм і намагатися підготувати внутрішні реформи. У нинішньому вигляді вона являє собою досить крихкий соціально-економічний суб'єкт, хоча і проголошує амбітні цілі проведення суверенної глобальної політики. Росію чекають серйозні потрясіння, які будуть результатом і внутрішньої напруги, і цілеспрямованої політики зовнішніх конкурентів і опонентів".

Нагадаємо, в Білому Домі прокоментували слова президента США Джо Байдена, який заявив, що президент Росії Володимир Путін є вбивцею.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини