Головна Новини Світ США Вашингтон має вже нові претензії до України: які об’єкти в РФ хоче захистити
commentss НОВИНИ Всі новини

Вашингтон має вже нові претензії до України: які об’єкти в РФ хоче захистити

Сполучені Штати вимагають, щоб Україна перестала бити по російських системах раннього попередження про ракетно-ядерний напад, повідомляє The Washington Post, щоб не провокувати ескалацію

30 травня 2024, 13:21
Поділіться публікацією:

Україна останнім часом активізувала удари по російських системах раннього попередження про ракетно-ядерний напад, що викликало занепокоєння у Вашингтоні, повідомляє The Washington Post з посиланням на джерела.

Вашингтон має вже нові претензії до України: які об’єкти в РФ хоче захистити

США

Видання відзначає, що Сполучені Штати висловили побоювання щодо можливих наслідків таких атак, оскільки вони "можуть серйозно занепокоїти Москву".

Анонімний американський чиновник повідомив журналістам, що США занепокоєні недавніми ударами України по об'єктах раннього попередження про балістичні ракети. Вашингтон висловив Києву свою стурбованість у зв'язку з двома спробами атакувати радіолокаційні станції, які забезпечують протиповітряну оборону та попередження про ядерні пуски з боку Заходу. Одна з цих атак завдала шкоди радіолокаційній станції в Армавірі, на південному сході Краснодарського краю Росії.

Американський посадовець відзначив, шо ці об'єкти не були задіяні у війні проти України, але вони є чутливими, оскільки Росія може вважати, що її стратегічні сили стримування під загрозою, що може підірвати її здатність підтримувати ядерне стримування проти США.

Втім, український чиновник, ознайомлений з ситуацією, запевнив, що Росія використовувала радіолокаційні станції для моніторингу діяльності українських військових, зокрема використання безпілотників та ракет. Він підтвердив, що за удари відповідальне Головне управління розвідки Міністерства оборони України, метою яких було послаблення здатності Росії відстежувати діяльність українських військових на півдні України.

Зазначається, що безпілотник, який націлився на радіолокаційну станцію під Орськом в Оренбурзькій області, пролетів понад 1,7 тисячі кілометрів, що робить цей удар однією з найглибших спроб проникнення на російську територію. Український урядовець відмовився повідомити, чи завдав цей удар по території країни-агресорки якоїсь шкоди.

Разом з тим, за словами одного з американських чиновників, ураження російських систем раннього попередження навіть частково, може вплинути на стратегічну стабільність між США і Росією. Росія може сприйняти зменшення своєї здатності виявляти ядерну активність як загрозу, що може створити проблеми.

Видання також повідомляє, що деякі експерти були здивовані вибором цілей Україною. Однак український урядовець пояснив, що Росія спрямувала всі свої можливості на війну проти України, тому було обрано таку віддалену ціль.

Журналісти додають, посадовці США неодноразово висловлювали занепокоєння щодо атак Києва по російській території, іноді навіть втручаючись на стадії планування.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Україна почала знищувати ядерний щит Росії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини