Головна Новини Світ США Відмова Байдена від спільного брифінгу з Путіним: чим аргументувала цей крок американська сторона
commentss НОВИНИ Всі новини

Відмова Байдена від спільного брифінгу з Путіним: чим аргументувала цей крок американська сторона

Прессекретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що відмова від ідеї спільної пресконференції не говорить про невисокі очікування щодо результатів саміту

13 червня 2021, 21:27
Поділіться публікацією:

Стало відомо, що спільній пресконференції після саміту Байдена і Путіна не буде. Чим аргументований цей крок, на якому наполягала американська сторона? Експерти оцінили ситуацію для порталу "Коментарі"

Відмова Байдена від спільного брифінгу з Путіним: чим аргументувала цей крок американська сторона

Володимир Путін (фото з відкритих джерел)

"Практично весь світ застиг в очікуванні результатів майбутніх переговорів"

Доктор політичних наук Валентин Якушик бачить три причини, які підштовхнули американські влади відмовитися від ідеї спільної пресконференції президентів США і РФ після їх офіційних переговорів у Женеві 16 червня.

"Перша — психологічна та організаційна. Джозеф Байден старше Володимира Путіна і його реакція на несподівані, що не підготовлені заздалегідь питання менш динамічна і ефектна, ніж у російського лідера. Тому абсолютно логічно для організаторів з американської сторони не допускати порівняння харизми, особистісних якостей президентів двох країн, — пояснює експерт. — І набагато спокійніше і ефективніше для пресслужби президента США орієнтуватися на проведення окремої пресконференції свого президента, яку можна досить жорстко планувати і проводити без зайвих подразників".

Друга причина, на думку Валентина Якушика, пов'язана з прогностичними аспектами процесу підготовки і проведення зустрічі президентів.

"Зараз практично весь світ застиг в очікуванні результатів майбутніх переговорів. Які, в принципі, можуть перетворитися в ту чи іншу точку біфуркації (точка неповернення, різка зміна — прим. ред.), Після якої основні геополітичні процеси увійдуть в якісно новий етап — і станеться розрив з деякими домінуючими характеристиками нинішнього історичного етапу. Теоретично така можливість не виключена, хоча її ймовірність невелика. У будь-якому випадку поки не ясно, чим завершаться переговори. Тому краще не ризикувати з експромтами на пресконференції після їх закінчення", — зазначає експерт.

Третю причину, трохи перефразувавши відоме гумористичне висловлювання, Валентин Якушик формулює так: є що згадати, але немає про що відкрито розповісти молодшим партнерам, сусідам і гостям.

"Коли-небудь, згодом, так, розкажуть, напишуть у своїх мемуарах самі учасники переговорів. А незабаром в кілька "препароване" вигляді "реалії пояснять" офіційні і напівофіційні рупори американського і російського керівництва. Адже на переговорах можуть не тільки обговорюватися дуже делікатні конкретні проблеми різних регіональних і геополітичних конфліктів, але і прийматися відповідні рішення. У тому числі і в формі джентльменських угод, про які не прийнято особливо поширюватися", — підкреслює Валентин Якушик.

"Американська і російська сторона намагатиметься не демонструвати агресію"

Директор Київського інституту мирних досліджень, професор МАУП (Міжрегіональна академія управлінням персоналу) Андрій Мішин так пояснює рішення про самостійні пресконференції: "Ці переговори — етапні. Від холодного світу до якихось інших відносин. Тому пресконференції пройдуть окремо. Це можна порівняти зі спортивними змаганнями. Лідери команд після підсумків матчу не дають спільних пресконференцій. Так і в такому випадку. Кожна команда буде говорити, що саме вони переможці, що дали чіткі сигнали своїм візаві".

Поодинокі підходи означають ще й перерву в інформаційній війні. А він потрібен, підкреслює Андрій Мішин.

"Важливими для розуміння будуть і завтрашні переговори Байдена з президентом Туреччини — Ердоганом. За ним за два дні до зустрічі з Путіним ми багато зрозуміємо, — упевнений експерт. — Між турецьким лідером і Байденом є серйозні розбіжності. Останній, ще до того як став президентом, жорстко критикував Ердогана і закликав вести ті чи інші санкції проти Туреччини. Побачимо — чи буде спільна пресконференція. Якщо буде, то можна говорити, що Байден шукає баланс усіма центрами сили на континенті. І що для нього однаково важливі як Туреччина (яка залишається після виведення американців і НАТО з Афганістану), так і РФ".

На думку Андрія Мішина, американська і російська сторона намагатиметься не демонструвати агресію, що не шантажувати, не тиснути один на одного.

"І те, що не планується взаємного тиску, також пояснює, чому вихід до преси буде різним. Щоб спроби намацати точки дотику Герасимчука явним для ЗМІ. Адже для американських видань Байден подає і буде подавати сигнали, що проти поведінки РФ збирається мало не величезний загальний фронт. Подібна кампанія, але з іншими акцентами, йде і буде йти з боку російських ЗМІ. Але все це — просто туман сучасної війни, яка багато в чому проходить в інформаційному просторі. А насправді боку поки просто будуть промацувати один одного. І не зловживати тиском", — резюмує Андрій Мішин.

Нагадаємо, російський лідер Володимир Путін назвав метою зустрічі з державним главою США Джозефом Байденом відновлення контактів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини