Головна Новини Світ США Війна Росії в Україні та американське попередження Китаю: чи дослухається Пекін
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна Росії в Україні та американське попередження Китаю: чи дослухається Пекін

Китайське попередження від США Пекіну: експерти розповіли, як поводитиметься Китай надалі і чи прислухається до Заходу щодо розриву відносин з агресором

14 квітня 2022, 13:36 comments1441
Поділіться публікацією:

Міністр фінансів США Джанет Йеллен зробила різке попередження Китаю про його союз із Росією, попереджаючи про можливі економічні наслідки з боку міжнародної спільноти – залежно від того, як КНР поставиться до вторгнення РФ до України. При цьому висловила надію, що Китай "зробить щось позитивне і допоможе покласти край цій війні". КНР із початку російського вторгнення продовжує зберігати умовний нейтралітет. Як довго це може тривати? Чи наважиться офіційний Пекін чітко стати на чийсь бік, у тому числі згорнути економічні відносини з РФ?

Війна Росії в Україні та американське попередження Китаю: чи дослухається Пекін

Фото ілюстративне / Pixabay

США намагаються чинити тиск і на Китай, Індію та на інших топ-партнерів Росії

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник наголошує, що США зараз намагаються чинити серйозний тиск на всі країни, які Росія використовується для торгівлі, для виходу з міжнародної економічної та політичної ізоляції.

"Товарообіг Між РФ та Китаєм за перший квартал 2022 року зріс на 28,7% — до 38 млрд доларів. Тобто практично на третину. При тому, що товарообіг між КНР та США виріс за той самий час лише на 12%. І зрозуміло, що стрімке зростання російсько-китайського товарообігу є наслідком того, що сьогодні КНР надає можливість через свою економічну систему торгувати Росії. Продавати російську сировину та купувати необхідні країні-агресору товари та послуги, які їй зараз не продають ті самі ЄС та США. Звичайно, США цим дуже незадоволені. А тому намагаються натискати і на Китай, і на Індію, і на інших топ-партнерів Росії", – пояснює Руслан Бортник.

На його думку, звернення з боку Мінфіну США – не випадкове. Експерт акцентує, що сукупний рівень торгівлі між Китаєм та США та ЄС склав за підсумками минулого року близько 1,2-1,5 трлн доларів. Тоді як із РФ китайці за весь минулий рік наторгували приблизно на 150-180 млрд доларів. Усього 10% від того, що Китай торгує зі США та ЄС.

"Отже, критика з боку міністра фінансів США – це застереження, навіть загроза накладення певних санкцій на китайську торгівлю зі Штатами. А торгівля ця профіцитна – Китай більше продає у США, ніж купує. Втрата такого ринку збуту – загроза найсерйозніша. І якщо Захід продовжуватиме тиск на Китай, рано чи пізно у офіційного Пекіна може виникнути ситуація необхідності вибору: зберегти торгівлю із Заходом – або з РФ", – упевнений Руслан Бортник.

Він не сумнівається, що Китай до останнього намагатиметься уникнути такого вибору, зберігши торгівлю з усіма. Адже той же доступ до дешевих (а тепер навіть дуже дешевих) російських енергоносіїв гарантує виробничу потужність та глобальну конкурентоспроможність китайської економіки. Але США, Захід будуть послідовними у своєму тиску – рано чи пізно Китаю доведеться обмежувати або зовсім згортати торгівлю з РФ. Що, безперечно, на руку Україні. І до чого Китай зараз наші міжнародні партнери активно підштовхують, резюмує експерт.

Китай не змінюватиме свою оптимальну для країни політику

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко прогнозує, що Китай продовжуватиме й надалі свою політику "умовного нейтралітету" щодо вторгнення РФ в Україну.

"Пекін не гратиме за американськими правилами. Для Китаю це статусно неприйнятно, – пояснює експерт. – До того ж США залишаються для Китаю головним геополітичним суперником".

Але водночас Китай, на думку Володимира Фесенка, утримається від прямих постачань зброї та боєприпасів Росії, а китайські компанії, що працюють на західних ринках, переважно дотримуватимуться санкційних правил щодо РФ.

"Наразі – це оптимальна для Китаю політика, – вважає політолог. – І вона продовжуватиметься до закінчення війни Росії проти України, якщо не станеться щось надзвичайне".

На думку Володимира Фесенка, шанси на те, що Китай зможе переконати Росію зупинити війну, не дуже великі.

"Путін надто зациклений на війні, – зазначає він. – І поки не переконається сам, що війна проти України приносить йому та Росії більше проблем, ніж якихось значущих результатів, він не припинить агресію. І навряд чи хтось здатний переконати його у протилежному".

Як повідомляв портал, нардеп розповів, чому ЄС має бути зацікавлений у наданні зброї Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення


Новини