Головна Новини Світ США Війни в Україні могло й не бути: що означає заява Трампа – чи варто йому довіряти
commentss НОВИНИ Всі новини

Війни в Україні могло й не бути: що означає заява Трампа – чи варто йому довіряти

У США розгоряється політична боротьба, де тема війни в Україні також відіграє важливу роль

5 липня 2022, 13:55 comments2253
Поділіться публікацією:

45-й президент США Дональд Трамп 4 липня, вітаючи в соцмережі Truth Social співвітчизників з Днем незалежності, розкритикував чинного главу держави Джо Байдена і заявив, що, якби він залишився на чолі Білого дому, війни в Україні не сталося б, як і рекордного рівня інфляції. Експерти оцінили спеціально для видання "Коментарі" заяви Трампа.

Війни в Україні могло й не бути: що означає заява Трампа – чи варто йому довіряти

Дональд Трамп. Фото: із відкритих джерел

У США йде політична гра, в якій Україна має бути досить обережною

Політолог-американіст Владислав Фарапонов вважає, що одна з причин таких заяв Трампа – проміжні вибори. Йдеться про загальні вибори, що проводяться у середині чотирирічного терміну повноважень президента (у даному випадку 8 листопада). Обираються 435 членів Палати представників США та 33 або 34 зі 100 представників в Сенат.

"У такий період конкуренція між партіями, між електоратом зростає. Трамп залишається найвпливовішим гравцем у Республіканській партії. Особливо подібні заяви для нього важливі у контексті слухань щодо подій 6 січня 2021 року (штурм Капітолію прихильниками Трампа – прим. ред.). Тож у 45-го президента США вистачає причин, щоб бути медіа-активним. І він не упускатиме можливості нагадувати виборцям, що за нього не було ні війни в Україні, ні такої катастрофічної інфляції", – пояснює Владислав Фарапонов.

Щось подібне, нагадує він, Трамп уже висловлював у березні на топових американських телеканалах.

"Отже сюрпризу тут немає. Є політична гра, в якій Україна має бути достатньо обережною, щоб не повестися на вудку політичних баталій усередині США", – констатує політолог-американіст.

Рішення про вторгнення в Москві було ухвалено давно, і Вашингтон навряд чи міг завадити йому

Директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова Володимир Дубовик розмірковує так:

"Політика залишається політикою під час війни чи миру. Будь-яка опозиція Байдену використала будь-який привід для критики адміністрації демократів. Тому що ми маємо справу з Трампом – ця критика ще різкіша. При цьому вона, як завжди у випадку з нею, неконструктивна. Тобто він не каже, що саме зробив би інакше. Ми пам'ятаємо, як Трамп ставився до Путіна і як він хотів домовитися з Москвою, зокрема за рахунок України. Перешкодили цьому лише розслідування його зв'язків із Кремлем".

Експерт зазначає, що Трамп неодноразово ставив під сумнів допомогу Україні, не розуміючи, чому США мають підтримувати Київ. Що він називав Україну корумпованою країною, і казав загалом, що там живуть погані люди.

"А тепер і його прихильники кажуть то одне, те інше. Те, що Україні допомагають недостатньо. Те, що незрозуміло навіщо США взагалі втручаються, навіщо вирушають мільярди доларів в Україну, коли у самих Штатах є стільки проблем", – наголошує Володимир Дубовик.

Він звертає увагу, що інфляція, зростання цін на пальне – це загальносвітова проблема зараз.

"Багато в чому вона є наслідком епідемії коронавірусу. Та й війна Росії в Україні додала дров у вогонь. Нічого інакше Трамп у такій ситуації зробити б і не зміг, вважає експерт. – Чи могла Америка зробити більше для запобігання масштабній війні? Могла, мабуть, розпочати санкції проти Росії трохи раніше, до 24 лютого. Або передати нам наперед більше зброї (хоча ми зараз знаємо, що зброя в Україну тоді йшла). Але думається, що рішення про вторгнення в Москві було ухвалено давно, і Вашингтон навряд чи міг завадити йому".

Зараз, резюмує Володимир Дубовик, потрібно зосередитись на викликах воєнного часу, відповідати на які нам допомагають США: від зброї – до санкцій проти Росії, допомоги нашої економіки тощо…

Читайте також на порталі "Коментарі" — останній успіх Росії : що означає заява ОП – коли ЗСУ зможуть переламати ситуацію на фронті.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

5 липня 2022, 13:27

Війни б не було, якби Зе поводився чесно та проводив реформи, як обіцяв на виборах. Трамп тут просто зайняв нейтральну позицію. Путін поставив би своїх маріонеток. Наприклад, Сівковича - його колишній помічник профффесор Гетьманцев зараз має виключне, монопольне право на всю економіку України. Лишилась корупція, чиновники, мери, законодавство від Януковича, олігархи. Нічого б не змінилось, окрім правлячого клану та не було б стільки руїн та Маріуполів.


Новини