Головна Новини Світ США Вперше в історії США – Трампу загрожує арешт: про що це говорить – чи може позначитися на Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Вперше в історії США – Трампу загрожує арешт: про що це говорить – чи може позначитися на Україні

Дональд Трамп намагатиметься використати цей кейс у своїх суто політичних інтересах

31 березня 2023, 11:15
Поділіться публікацією:

Велике журі присяжних Манхеттена у четвер проголосувало за відкриття кримінальної справи проти екс-президента США Дональда Трампа, що робить його першим главою Білого дому (нехай навіть колишнім), проти якого буде офіційно порушено кримінальну справу. Йдеться про приховані виплати під час президентської кампанії 2016 року. Слідство вважає, що Трамп заплатив порноакторці і колишній моделі Playboy Стормі Деніелс 130 тисяч доларів за мовчання про їхні сексуальні стосунки. Сам Трамп назвав звинувачення фальшивим та корупційним. Про що говорить те, що відбувається в США? Чи може це якось вплинути на Україну? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Вперше в історії США – Трампу загрожує арешт: про що це говорить – чи може позначитися на Україні

Дональд Трамп. Фото: з відкритих джерел

Відкриття кримінальної справи проти Трампа – це два в одному

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан розмірковує так:

"Трамп був і ще довго буде головним траблмейкером в американській політиці. З одного боку, він рветься знову до влади – і цим ламає плани іншим яскравим особистостям, якими багата Республіканська партія. З іншого боку, він тримає у тонусі демократів, позиції яких останнім часом дещо похитнулися".

На думку експерта, відкриття кримінальної справи проти Трампа – це два в одному. По-перше, свідчення того, що в США фактично вже повним ходом йде передвиборча кампанія (при тому, що чергові президентські вибори там заплановані аж на 5 листопада 2024 року). По-друге, – ознака роботи правоохоронної та судової систем, які демонструють американцям, що "святих корів", навіть такого серйозного калібру, та термінів давності для підозрюваних у скоєнні злочинів у Штатах немає.

"Нещодавно ми бачили обшуки у резиденції чинного президента Джо Байдена, – нагадує Вадим Трюхан. – Наразі маємо кримінальну справу проти екс-президента Дональда Трампа – і вперше перспективу реального судового вироку".

Експерт вважає, що поки що немає однозначної відповіді, як ця кримінальна справа вплине на самого Трампа.

"З ймовірністю, наближеною до 100%, можна припустити, що він намагатиметься використати цей кейс у своїх суто політичних інтересах. А саме – звинувачень усіх і вся у всіляких гріхах. Причому як конкурентів Республіканської партії на майбутніх праймериз, так і демократів загалом і особисто президента Байдена, – прогнозує Вадим Трюхан. – У той же час, у разі засудження Трампа будь-які політичні перспективи для нього будуть втрачені. Зеки в США президентами не стають, на відміну від бананових держав, і України, якій "пощастило" мати у разі Януковича двічі засудженого главу держави. У те, що відбувається в США, нам, звичайно, не слід втручатися. І коментувати те, що відбувається там, дуже акуратно. Достатньо спостерігати за подіями за океаном і вірити у професіоналізм та незаангажованість тамтешніх слідчих та суддів".

Трамп використає свій політичний вплив та спровокує масові акції протесту американців-трампістів, що допоможе йому уникнути в'язниці

Політичний аналітик Павло Нусс вважає, що підозри Трампа у виплаті 130 тис. доларів порнозірці Стормі Деніелс під час передвиборчої кампанії семирічної давнини (щоб купити її мовчання) – дуже серйозне звинувачення із дуже серйозною процесуальною перспективою.

"Але чомусь я впевнений, що Трамп використає свій політичний вплив і спровокує масові акції протесту американців-трампістів, що може допомогти йому уникнути в'язниці. Це можливо, але не факт, що ми побачимо саме такий розвиток подій", – зазначає аналітик.

У будь-якому разі, продовжує він, політична дестабілізація у США не на користь ні офіційному Вашингтону, ні Україні.

"Адже будь-які політичні потрясіння у США можуть уповільнити практичну допомогу нашій країні, – пояснює Павло Нусс. – Втім, слід пам'ятати, що американську систему побудовано таким чином, що паралізувати роботу всієї системи влади – неможливо. Насамперед це стосується оборонного сектору, і в цьому є перевага і для України".

Читайте також на порталі "Коментарі" — які очікування на дипломатичному та військовому фронтах України – на що робить ставку Захід.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини