Головна Новини Світ США Промова Байдена про Україну: на що слід звернути увагу
commentss НОВИНИ Всі новини

Промова Байдена про Україну: на що слід звернути увагу

Експерти пояснили, що означає перемога України для Заходу та на що можна розраховувати

27 березня 2022, 14:54 comments1493
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден під час візиту до Польщі 26 березня зустрівся у Варшаві з українськими біженцями, а потім виступив із промовою про війну в Україні. Як оцінюєте озвучені Байденом тези та реакцію на них? Чи така сильна була ця мова, як заявлялося раніше?

Промова Байдена про Україну: на що слід звернути увагу

Фото ілюстративне / Pixabay

У Польщі та Словаччині триває підготовка до оборони кордонів

Політичний експерт Світлана Кушнір звертає увагу, що виступ Джо Байдена у Польщі пройшов фактично під гуркіт ракетного удару путінської орди по Львову. І навряд це випадковість. Росія продовжує демонструвати свою неадекватність. І США важливо демонструвати, що агресорові доведеться заплатити за все.

"Те, що американський президент ще раз розставив акценти і дав зрозуміти керівництву РФ, що всі їхні злочини отримають належну оцінку та покарання – це добрий сигнал для України. Так, ми хотіли більшого. Сподіваємось, що це більше й отримаємо. І що США продовжать надавати нам допомогу, надавати озброєння, зокрема передадуть, нарешті, системи ППО та авіацію", – зазначає Світлана Кушнір.

За її словами, виходячи із заяв глави Білого дому, ми розуміємо, що західний світ і надалі йтиме шляхом поступових економічних санкцій проти РФ. У нього є час. На відміну від сотень тисяч мирних українців, які зараз перебувають у жахливих умовах під обстрілами у Маріуполі, Харкові, Чернігові.

"Нам кажуть, що треба чекати. Що треба триматись. Що треба продовжувати давати відсіч. Ми це розуміємо. Але розраховуємо все ж таки на більш серйозну допомогу озброєнням, а також на трансферт технологій, які необхідні для зміцнення вітчизняної обороноздатності та відновлення ВПК", – наголошує експерт.

Світлана Кушнір акцентує, що промову Байдена як надихаючу, все ж таки більше сприйняли поляки, ніж українці, які місяць б'ються з окупантами і розраховують на реальні дії, а не слова.

"Ну, а за лаштунками у Варшаві, впевнена, йшли обговорення плану захисту Польщі – члена НАТО – від ймовірнішої агресії РФ і проти неї. І навряд чи випадково днями польська влада запросила посилення контингенту для своїх кордонів з Білоруссю (стала, по суті, маріонеткою РФ). Аналогічна підготовка йде у Словаччині, де почали нести службу нові установки на кшталт "Патріот", щоб контролювати небо. А якщо там з'явилися "Патріоти", є шанс, що установки С-300, які раніше були в Словаччині, незабаром почнуть захищати українське небо – в Україні", – резюмує експерт.

Те, що було сказано – має велике значення для України

На думку керівника Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків, адвоката Михайла Дяденка, президент США виголосив у Польщі світоглядну промову, яка ретельно готувалася.

"У ній явно вивірялося кожне слово, що, втім, не завадило Байдену озвучити якісь моменти і від себе, які довелося потім коригувати його адміністрації. У тому числі меседжі щодо необхідності якнайшвидшої зміни влади в Росії", – зазначає експерт.

Він вважає, що основних "сенсів" виступу Байдена – три:
– в Україні йде війна за демократичні цінності, це війна, яка визначить майбутнє сучасного світу, США не залишать Україну наодинці з агресором;
– допомога, яку Штати надають Україні, може бути збільшена відповідно до наших потреб (все, що може бути надано – буде надано);
– при цьому США безпосередньо не втручатимуться у війну в Україні і не стануть стороною конфлікту.

"Промову голови Білого дому складно назвати "знаковою", як було анонсовано напередодні цього виступу. У результаті було багато розчарованих заяв та постів у соцмережах. Але навіть те, що було сказано – має велике значення для України. Тим більше, якісь моменти можна читати між рядками, а щось могло бути просто не сказано, але буде зроблено. Фактично слова Байдена слід розуміти так, що США не розглядають програшу України – і будуть робити все необхідне для того, щоб ми перемогли. І в економічному сенсі, і в політичному, і у військовому, – пояснює Михайло Дяденко. – Слід також розуміти, що для Байдена та для низки американських інститутів (умовні "Демпартія", "Пентагон") перемога України – це своєрідна сатисфакція за програш в Афганістані. Тому ставки піднято дуже високо".

Як повідомляв портал, експерти оцінили ситуацію на 32-й день від початку повномасштабного вторгнення окупантів до України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини