Головна Новини Світ США Зустріч Байдена і Путіна в Женеві: яку роль відвели Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Зустріч Байдена і Путіна в Женеві: яку роль відвели Україні

Лідери США і Росії зустрінуться в Женеві 16 червня

9 червня 2021, 22:15
Поділіться публікацією:

Через тиждень, 16 червня, в Женеві має відбутися зустріч президентів США Джо Байдена і РФ Володимира Путіна. Які наразі диспозиції сторін і роль у тому, що відбувається в Україні? Експерти оцінили цей крок для видання "Коментарі".

Зустріч Байдена і Путіна в Женеві: яку роль відвели Україні

Путін і Байден (фото з відкритих джерел)

"Росіяни продовжують працювати над залученням США в різного роду дискусії"

Експерт-міжнародник, голова правління неурядової організації "Майдан закордонних справ", член Політради парії "Сила і Честь" Олег Білоколос зазначає, що сьогодні обидві сторони активно використовують різні медіавкидання з метою створення вигідного для себе інформаційного супроводу.

"Так, представники США стверджують, що президент Байден підніме в Женеві питання дотримання щодо прав людини, кібератак, регіональних конфліктів, ситуації в Білорусі, — звертає увагу Олег Білоколос. — А росіяни продовжують працювати над залученням США в різного роду дискусії за темами, які очевидно цікаві обом сторонам.
Так, Москва намагається втягнути Вашингтон у переговори про подальше продовження двостороннього Договору про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь 2010 року (СНО-3), у кліматичну проблематику, боротьбу з пандемією.
Росія також традиційно використовує у своїх інтересах різні організації та групи, які вільно чи мимоволі просувають вигідний для неї міжнародний порядок, зокрема Групу лідерів з питань євроатлантичної безпеки, "Пагуошський рух вчених", "Лікарі світу за запобігання ядерній війні", американську Асоціацію контролю над озброєннями".

Водночас, підкреслює експерт, поки що працюють двосторонні експертні групи. І саме від результатів їх дискусій буде зрозуміло: чи домовляться про щось президенти США і РФ чи ні.

"Інтереси України — це ж не тільки підтримка нас Заходом у конфлікті з РФ"

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії і розвитку "PolitA" Катерина Одарченко нагадує, що зустріч Байдена і Путіна в Женеві відбудеться після серії переговорів американського лідера з європейськими партнерами. І це може змістити ті чи інші акценти.

"Колишній очільник Білого дому, Дональд Трамп, мав розбіжності із ЄС, особливо з низки економічних питань. Політика адміністрації Байдена виглядає більш зваженою. У тому числі щодо "Північного потоку-2" (ПП-2), який важливий для лідера Євросоюзу — Німеччини. До того ж ослаблення тиску на цей проєкт — своєрідний сигнал у бік Росії. Мовляв, ми пішли на певні поступки, тепер ваша черга.
І хочм для України все більш реальний запуск ПП-2 — серйозна проблема, ми не знаємо усіх підводних течій, а також того, що Штати захочуть отримати від РФ у відповідь. Можливо, щось, що важливо і для нас. При цьому потрібно розуміти, що українське питання не є основним ні на геополітичній карті, ні в ракурсі прийдешніх переговорів Байдена з Путіним. Куди важливіше та ж Сирія, яка є однією з глобальних світових гарячих точок. І, звичайно, низка інших тем, які вже фрагментарно окреслили Вашингтон і Москва", — зазначає Катерина Одарченко.

На її думку, Україні варто було перед американо-російськими переговорами бути більш активною.

"Не просто домовитися про черговий телефонний дзвінок Байдена, але — просувати позиції, які важливі для нас. І робити це за допомогою публічної і непублічної дипломатії шляхом підписання лобістами певних домовленостей. 
Інтереси України — це ж не тільки підтримка нас Заходом у конфлікті з РФ. Це і економіка, і глобальні інтереси безпеки, включно зі членством у НАТО. А ми поки не близькі навіть до отримання ПДЧ, — підкреслює експерт. 
Співпраця із Заходом — комплексне зусилля. У нас же багато хто вважає, що щось можна вирішити одними переговорами, однією зустріччю, одним дзвінком. Це не так. Тим більше, коли ми маємо досить слабку дипломатичну команду, а президент Зеленський і його оточення — фігуранти низки внутрішньоамериканських скандалів. Тому США ставляться до України вкрай обережно, в тому числі через непрофесіоналізм нашої влади".

Нагадаємо, президент США Джо Байден запросив президента України Володимира Зеленського відвідати Вашингтон. До візиту Зеленського в США Байден зустрінеться з президентом Росії Володимиром Путіним. Переговори двох президентів відбудуться 16 червня в Женеві.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини