Головна Новини Світ США Звільнити Крим: Що пропонують "таємні" союзники
commentss НОВИНИ Всі новини

Звільнити Крим: Що пропонують "таємні" союзники

Адміністрація Байдена розглядає різні варіації війни України з Росією, у тому числі й до не оптимістичні

20 січня 2023, 20:03
Поділіться публікацією:

Дві найвпливовіші американські газети, New York Times і Washington Post, поділилися важливими нюансами змін в позиції Білого дому щодо поточної ситуації в Україні. Адміністрація Байдена серйозно сприймає українські плани визволення Криму. І про це також говорив під час свого таємного візиту до Києва директор ЦРУ Вільям Бернс, пишуть "Коментарі", з посиланням на "ДС".

Звільнити Крим: Що пропонують "таємні" союзники

До Києва таємно приїжджав директор ЦРУ Бернс

"Бернс відвідав Київ, де зустрівся з колегами з української розвідки, а також із Президентом Зеленським і підтвердив нашу незмінну підтримку України в захисті від російської агресії", — цитує американське видання слова представника адміністрації США.

Видання стверджує, що українське керівництво цікавилося, зокрема, чи триватиме потужна підтримка Києва з боку адміністрації президента США Джо Байдена в умовах, коли республіканці отримали контроль над Палатою представників. На що отримав однозначну відповідь: фінансування в розмірі 45 мільярдів доларів, ухвалене Конгресом у грудні 2022 року, триватиме принаймні до липня або серпня.

The Washington Post не має даних, про що конкретно директор ЦРУ говорив із Зеленським, але наводить оцінки військових аналітиків, що цієї весни можливе загострення бойових на тлі посиленої мобілізації в РФ. Офіційна позиція США незмінно полягає в тому, що Крим є частиною України.

Як пише New York Times, військові та адміністративні чиновники США хоча й свого часу ставили під сумнів доцільність українських атак на Крим, тепер дійшли висновку, що якщо українські військові зможуть показати Росії, що її контроль над Кримом опинився під загрозою, це зміцнить позицію Києва на будь-яких майбутніх переговорах. Крім того, побоювання, що Кремль застосує у відповідь тактичну ядерну зброю, розсіялися, заявили газеті офіційні особи та експерти США, хоч і попередили, що ризик залишається.

Зараз адміністрація Байдена обмірковує один зі своїх найсміливіших кроків — допомогу Україні в наступі на півострів. Говорять з українською стороною про використання зброї, що поставляється американцями, від ракетних систем HIMARS до бойових машин Bradley, щоб завдати удару по Кримському мосту. Йдеться не просто про удари по військових об'єктах у цьому коридорі (для чого достатньо HIMARS), а саме про наш наступ з метою прориву цього коридору.

Посилаючись на думку урядових та незалежних аналітиків, New York Times зазначає, що американська бронетехніка разом з британською, французькою та німецькою складе авангард бронетанкових військ, які Україна може використовувати у контрнаступі цієї зими чи навесні.

Головне завдання — прорвати сухопутний коридор. А потім можливі два сценарії. Перший — це звільнення Криму військовим шляхом. Зараз на фронті склалася певною мірою рівновага. І питання в тому, хто зможе зробити успішний наступ: ми чи ворог. Якщо ворог, то це – другий і песимістичний сценарій.

Про те, що зараз ситуація є критичною, свідчить таємний візит до Києва директора ЦРУ Вільяма Бернса, метою якого було проінформувати президента Володимира Зеленського про очікувані військові плани Росії найближчими тижнями та місяцями. Як зазначає Washington Post, військові аналітики очікують, що сплеск бойових дій цієї весни може визначити траєкторію війни.

"США та союзники перекидають в Україну бронетехніку, артилерію та ракетні системи, щоб посилити вогневу міць її збройних сил, сподіваючись, що додаткове озброєння дозволить українській армії прорватися через контрольовані Росією райони Запорізької області у наступі, який, як очікується, розпочнеться у найближчі місяць", — пише газета. Але відразу підкреслює, що тим часом Росія сподівається розпочати свій власний наступ навесні й, за словами представників західної розвідки, покращила підготовку мобілізованих.

Схоже, союзники готові вчасно забезпечили ЗСУ можливістю наступу на Крим і насамперед прориву сухопутного коридору на півострів, який захопила РФ.

Читайте також на порталі "Коменатрі" — новий наступ Росії: полковник США розповів, чому страхи можуть виявитися хибними.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини