Головна Новини Світ Глобальна економіка Золото з Африки йде на фінансування вагнерівців, що воюють в Україні, - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Золото з Африки йде на фінансування вагнерівців, що воюють в Україні, - ЗМІ

Російське воєнізоване угруповання має намір отримати грошові вливання від розширення африканської золотокопальні

20 січня 2023, 17:10
Поділіться публікацією:

Діяльність приватної військової компанії (ПВК) "Вагнер" з видобутку корисних копалин в Африці стає все більш прибутковою для організації. Терористи роблять все, щоб мати гроші на війну проти України, пишуть "Коментарі".

Золото з Африки йде на фінансування вагнерівців, що воюють в Україні, - ЗМІ

Вагнерівці збільшують видобуток золота в Африці. Марк Хофер/Фото AP

ПВК "Вагнер" розширює свої гірничодобувні проєкти в Африці, щоб залучити мільйони для підтримки своїх військових операцій в Україні, згідно із західним чиновником і американською телеграмою, отриманою виданням POLITICO.

За останній рік компанія "Вагнер" відчутно розширила свою роботу в Центральноафриканській Республіці, де вона збагачується внаслідок видобутку корисних копалин майже до мільярда доларів. Це фінансування, вірогідно, буде використано групою для придбання нової зброї та винищувачів. Упродовж останнього року "вагнерівці" особливо активізувалися.

Вагнер відкрив магазин у ЦАР у 2018 році, створивши культурний центр і уклавши кілька угод, щоб допомогти захистити місця видобутку, зокрема на золотій копальні Ндассіма, розташованій поблизу міста Бамбарі в центрі країни.

Сьогодні шахта охоплює вісім виробничих зон на різних стадіях розробки, глибина найбільшої оцінюється приблизно у 200 футів. США оцінили, що група допомагає будувати ділянку для довгострокової експлуатації, і укріпила шахту, побудувавши мости на переправах через річку та встановивши зенітні гармати на вантажівках у ключових місцях.

"Ще у 2021 році вагнерівців звинувачували у страті людей, які жили у районі, де планували добувати золото. Місцевих вбили, щоб на місці їхніх домівок створити шахту. Золотом вагнерівці допомагають Росії обходити санкції", — йдеться на шпальтах видання.

У New York Times торік влітку повідомили, що вагнерівці збільшили видобуток золота у Судані. Кажуть, частину золота вивозять як контрабанду.

Окрім витрат на озброєння, прибутки з видобутку золота з Африки допомагає країні-терористці втримувати курс рубля. Американські чиновники роками попереджали, що збагачення "Вагнер" використовувалося для підтримки Російської Федерації в умовах західних санкцій. Подробиці про проєкти в ЦАР показують, що діяльність золотокопалень стає все більш прибутковою для організації та створює канал фінансування війни Росії проти України.

Як писали "Коментарі", Росія офіційно зареєструвала ПВК "Вагнера". Група, що належить російському олігарху Євгену Пригожину, займається воєнізованою діяльністю по всьому світу, зокрема в Африці та на Близькому Сході, і стає дедалі активнішою на передовій в Україні.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи переміг Пригожин Міноборони РФ — що насправді ховається за вивіскою ПВК "Вагнер".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини