Головна Статті Світ Європа Святковий локдаун: як європейці готуються до Різдва та Нового року
commentss Cтатті Всі новини

Святковий локдаун: як європейці готуються до Різдва та Нового року

Гірськолижні курорти в Європі працювати не будуть, а ось відзначати Різдво і Новий рік в колі рідних і близьких дозволяють практично всі

14 грудня 2020, 17:14
Поділіться публікацією:

Деякі країни вирішили оголосити локдаун на свята, а інші – дозволити відзначити Різдво і Новий рік в галасливій компанії

Святковий локдаун: як європейці готуються до Різдва та Нового року

Кабінет Міністрів України затвердив перелік обмежень, які діятимуть під час новорічно-різдвяних свят у нашій країні. Нові карантинні обмеження набудуть чинності вже цієї п'ятниці – 19 грудня.

На тлі стрімко зростаючого числа нових випадків зараження коронавірусом, нові карантинні обмеження вводять багато країн у всьому світі. Про нові обмеження в різних країнах Європи ми розповімо докладніше.

Нідерланди: п'ятитижневе блокування

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що країна перебуватиме в суворій ізоляції протягом п'яти тижнів – з 15 грудня 2020 року по 19 січня 2021 року.

Всі школи, непродовольчі магазини, а також багато інших громадських місць і просторів будуть закриті. Жителям країни рекомендують утриматися від бронювання несуттєвих поїздок за кордон до середини березня.

Обмеження будуть трохи пом'якшені протягом трьох днів Різдва, коли голландським сім'ям дозволять приймати трьох гостей замість двох, не рахуючи дітей до 13 років.

У минулі вихідні кілька голландських міст попросили людей дотримуватися дистанції. Це сталося після того, як в мережі з'явилися відео заповнених магазинів.

Великобританія: тимчасові "Різдвяні кульки" дозволені

По всій Великобританії було введено вікно спеціальних обмежень, щоб люди могли відсвяткувати Різдво. З 23 по 27 грудня (або з 22 по 28 грудня в Північній Ірландії) не буде ніяких обмежень на поїздки, і люди зможуть відзначати свята в компаніях і залишитися на ніч.

Однак кількість людей, які можуть святкувати разом, обмежена. Так звані "Різдвяні кульки" можуть охоплювати максимум три сім'ї в більшій частині Великобританії або до восьми осіб в Шотландії.

Проте експерти в галузі охорони здоров'я закликають людей ретельно подумати про те, з ким вони спілкуються. Це відбувається на тлі новин про велику кількість нових випадків зараження коронавірусом.

З 16 грудня в країні закриються паби та ресторани, за винятком доставки і їжі на винос, а також закриється більшість критих розважальних закладів і спортивних стадіонів.

Італія: ніяких різдвяних базарів і загальнонаціональна комендантська година

Зараз в Італії спостерігається найбільше число смертей з кінця березня, і прем'єр-міністр Джузеппе Конте закликав італійців стримано відзначати Різдво, без масових гулянь, обіймів і поцілунків.

Багато італійських регіонів знаходяться під частковим блокуванням. Також влада оголосила заборону на поїздки між різними регіонами з 21 грудня по 6 січня. Крім регіональних заборон на поїздки, людям не дозволять залишати свої рідні міста на Різдво і Новий Рік. Винятки стосуються тільки надзвичайних ситуацій і випадків, коли людині терміново потрібна медична допомога.

Також діятиме комендантська година – з 22: 00 до 05: 00.

Церкви можуть залишатися відкритими, але комендантська година означає, що традиційна Опівнічна Меса навряд чи відбудеться. Також заборонена робота традиційного італійського різдвяного базару.

Конте також запевнив дітей, що Баббо Натале (Дід Мороз) обов'язково приїде, оскільки він звільнений від глобальних обмежень на поїздки.

Багато європейців відправляються на гірськолижні схили на Різдво, але в Європі існує неоднозначна думка щодо того, чи слід залишати курорти відкритими.

Прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте разом з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Еммануелем Макроном намагалися узгодити загальноєвропейську угоду з перенесення лижного сезону. Але в підсумку було прийнято рішення про закриття гірськолижних курортів на території всіх трьох країн.

Ці масові закриття означають, що популярні курорти в Альпах втратять мільярди євро доходу. Чиновники поспішили розкритикувати цей план.

Австрія вважає, що може запропонувати безпечний відпочинок, як тільки обмеження будуть ослаблені і катання на лижах буде дозволено з 24 грудня. Щоправда на тлі обмежень у всьому світі, найімовірніше цього року курорти переважно відвідуватимуть внутрішні туристи. Тим більше, готелі відкриватися не будуть. А ось швейцарським курортам дозволили вільно залишатися відкритими з дотриманням заходів безпеки..

Франція: обмеження на поїздки зняті у зв'язку з Різдвом

Після декількох тижнів національної ізоляції президент Франції Еммануель Макрон заявив, що обмеження почнуть послаблюватися з 28 листопада.

Після 15 грудня обмеження на поїздки по Франції будуть зняті, а це означає, що люди зможуть відвідувати свої сім'ї під час святкових канікул. Обмеження, які означали, що будь-яка поїздка за межі будинку повинна була бути здійснена з поважної причини, завіреної на папері або смартфоні, також будуть зняті з 15 грудня.

Але, на думку уряду, кількість нових щоденних випадків коронавірусу ще не знизилася настільки, щоб виправдати подальше ослаблення обмежень.

Це означає, що з 20:00 по всій країні буде введена комендантська година, яка буде скасована напередодні Різдва, але не напередодні Нового року. Театри і кінотеатри залишаться закритими, як і бари і ресторани.

Також варто відзначити, що влада французьких міст, в яких розташовуються гірськолижні курорти, стурбовані рішенням про заборону їх роботи і вже підраховують збитки

Німеччина: жорстке блокування з закритими магазинами

Німеччина ввійде в жорстку ізоляцію в різдвяний період, оскільки кількість смертей та інфекцій від вірусу різко зросла в останні тижні.

Непродовольчі магазини та школи закриються по всій країні під час локдауну, який триватиме з 16 грудня 2020 року по 10 січня 2021 року.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель звинуватила різдвяні покупки в значному зростанні соціальних контактів.

Зараз в одному будинку можуть збиратися не більше п'яти осіб з не більше ніж двох сімей. Але цей ліміт буде ослаблений з 24 по 26 грудня, коли один будинок зможе прийняти максимум чотирьох близьких членів сім'ї з інших будинків.

Діти у віці до 14 років в це обмеження не входять.

В умовах національної ізоляції основні магазини, такі як ті, що продають харчові продукти, залишаться відкритими, як і банки. Торгові точки, що торгують різдвяними ялинками, також можуть продовжувати працювати. Перукарні належать до числа підприємств, які повинні закритися.

Більшість великих різдвяних базарів у Німеччині вже скасовані. Що стосується Нового року, то феєрверки були скасовані, а випускати їх на вулицю, швидше за все, не варто.

Іспанія: дозволені поїздки та обмежені збори

Іспанський уряд затвердив звід правил на період з 23 грудня 2020 року по 6 січня 2021 року. Однак регіональні уряди мають право посилювати ці загальні правила, якщо вони вважають це необхідним.

Під час цього вікна поїздки між регіонами будуть дозволені за умови, що люди відвідують друзів і сім'ю.

Громадські збори напередодні Різдва та Нового року будуть обмежені 10 людьми. І, на відміну від багатьох європейських країн, це обмеження поширюється на дітей. Нинішня комендантська година також буде продовжена до 01:30 напередодні Різдва і Нового року.

Іспанські сім'ї традиційно святкують свято Трьох Королів парадом 5 січня, але уряд рекомендував скасувати урочистості.

Австрія: масове тестування та закриті готелі

Австрія вийшла зі своєї другої національної ізоляції 7 грудня, а потім обмеження були ослаблені перед Різдвом.

Години загальнонаціональної комендантської години були скорочені і тепер він діє з 20: 00 до 06: 00, в той час як другорядні магазини та інші підприємства знову відкрилися.

Ресторани та бари, однак, залишаться закритими у святковий період, можна буде тільки працювати у форматі "їжа на винос". Традиційні різдвяні ринки країни також будуть закриті.

Готелі, тим часом, відкриті тільки для тих, хто подорожує у справах. Люди, які приїжджають з країн з більш ніж 100 випадками захворювання на 100 тис.осіб, включаючи Німеччину та Італію, повинні будуть пройти карантин протягом 10 днів.

Уряд замовив щонайменше сім мільйонів тестів на антигени, і добровільне масове тестування було розгорнуто по всій країні.

Росія: літнім людям веліли самоізолюватися

У Росії головні святкові урочистості зазвичай проходять напередодні Нового року, і багато людей влаштовують нічні вечірки. Але за останні два десятиліття спостерігається зростання святкування Різдва, яке православна християнська більшість країни відзначає 7 січня.

У столиці, Москві, чиновники оголосили про нові заходи, які триватимуть до 15 Січня. До них відносяться раннє закриття ресторанів і кафе, а також обмеження місткості кінотеатрів і театрів на 25%. Жителі старше 65 років і ті, хто знаходиться в групах високого ризику, також повинні самоізоліроваться до цієї дати.

Нагадаємо, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган оголосив про посилення карантину в країні. На Новий рік в Туреччині буде введено комендантську годину.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини