Головна Статті Світ США Трамп або Байден: хто з кандидатів більше підходить Китаю, Росії та Україні
commentss Cтатті Всі новини

Ексклюзив Трамп або Байден: хто з кандидатів більше підходить Китаю, Росії та Україні

Кандидати на пост президента США Дональд Трамп і Джо Байден можуть вибрати різні вектори щодо ключових зовнішньополітичних питань. "Коментарі" проаналізували, чого саме варто очікувати від потенційних господарів Білого дому

10 серпня 2020, 16:00 comments1999
Поділіться публікацією:

Президентська передвиборна кампанія в Сполучених Штатах Америки в самому розпалі. На вихідних у ЗМІ з'явилися прогнози професора Американського університету у Вашингтоні Алана Ліхтмана, який неодноразово передбачав результати американських виборів. Політолог пророкує перемогу колишньому віце-президенту Джо Байдену з Демократичної партії США. Директор Національного центру контррозвідки і безпеки Вільям Еваніна вважає, що перемога Байдена прийнятніша для Китаю, в той час як Росія бажає переобрання на другий термін чинного президента Дональда Трампа і виступає проти перемоги Байдена. Наскільки ці міркування відповідають реальності, розбиралися наші журналісти.

Трамп або Байден: хто з кандидатів більше підходить Китаю, Росії та Україні

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Провидець американської політики

На прогнози 73-річного професора Алана Ліхтмана все-таки варто звернути увагу. Адже, починаючи з 1984 року, він помилився лише один раз: президентські вибори 2000 року завершилися перемогою республіканця Джорджа Буша-молодшого, а не віце-президента Альберта Гора, чиїм радником працював експерт. У своїх прогнозах політолог керується не результатами соцопитувань, а методикою "13 ключів до Білого дому", розробленої спільно з геофізиком Володимиром Кейліс-Бороком.

Кандидат в президенти аналізується в контексті 13-ти факторів: кількість місць, отриманих правлячою партією після проміжних виборів, наявність або відсутність серйозних конкурентів усередині партії, посада кандидата, наявність або відсутність впливових незалежних кандидатів, рецесії економіки, зростання ВВП, ґрунтовні реформи, громадські заворушення, військові і зовнішньополітичні успіхи і поразки, а також харизма претендента на пост. Імовірність перемоги велика, якщо хоча б п'ять негативних факторів не стосуються кандидата.

За логікою Ліхтмана, президентські вибори в США 2020 року складаються не на користь Трампа в силу шести факторів. За підсумками проміжних виборів 2018 року Республіканська партія втратила більшість місць в Палаті представників Конгресу США. Економіка переживає негативні наслідки карантину через пандемію коронавіруса. Міста охоплені насильством і акціями протесту проти свавілля поліцейських.

У зовнішній політиці Білий дім спіткала низка невдач: не вдалося переконати Північну Корею відмовитися від ядерної зброї, Іран — від виробництв балістичних ракет і втручання у внутрішні справи близькосхідних країн, а також примусити Росію припинити агресію на сході України. Крім того погіршилися відносини з партнерами по НАТО — Туреччиною і країнами-членами ЄС.

Коли вибори президента США супроводжуються звинуваченнями чинного глави держави в расизмі, а опонентом є досвідчений держслужбовець, бездоганно підкований в питаннях міжнародних відносин, з півстолітнім досвідом політичної діяльності, конкурувати стає ще складніше. У 2020 році прогнози Ліхтмана збігаються з результатами соцопитування Research Co .: за Байдена готові віддати голоси 48% виборців, а за Трампа — 38%.

Не варто поспішати з висновками, оскільки до дня виборів залишилося три місяці, і кандидатам доведеться зустрітися на дебатах в жовтні. Чинний господар Овального кабінету вміє справити враження на публіку. На думку аналітика Дженелл Росс, під час президентських виборів в США в 2016 році Трамп виділяється серед інших кандидатів риторичними прийомами, перебільшеннями, використанням неточних фактів і бравадою.

Очікування Китаю

Стереотип, що для Китаю кращий Байден, аніж Трамп, з'явився після заяви президента про те, що в Китаї сподіваються на прихід до влади "Сонного Джо". Протистояння Китаю і США — це передвиборчий коник Республіканської партії. Її завдання — переконати виборців у тому, що демократи не зможуть захистити інтереси американських компаній в Китаї і стримувати зростання економічного та військово-політичного впливу Піднебесної, відповідальної сторони за поширення коронавируса і такої, якапредставляє загрозу для національної безпеки.

На відміну від адміністрації екс-президента Барака Обами, де працював Байден, президент Трамп ввів високе мито на китайську продукцію, крім того вимагає від Пекіна звільнити американські компанії від передачі технологій в обмін на дозвіл працювати на ринку Китаю. У липні 2019 сто колишніх чиновників-демократів написали лист президенту і членам Конгресу, в якому аргументували, що Китай не є противником або загрозою для США, а в квітні 2020 року сторони заявили, що обом країнам треба співпрацювати в сфері боротьби з коронавірусом.

Джо Байден може утриматися від політики тиску на Китай, якщо буде кришувати бізнес-інтереси свого сина. У 2013 році Хантер Байден увійшов до правління шанхайської інвестиційної компанії BHR Equity Investment Fund Management Co., яка планувала залучити 1,5 млрд доларів в інтересах держбанку Китаю і Банку розвитку Китаю. Кілька років по тому Хантер Байден викупив 10% акцій BHR за 420 тис. доларів.

Не обійшлося без лобі впливового батька. У 2013 році віце-президент Джо Байден під час візиту в Китай зустрівся з діловим партнером свого сина Джонатаном Лі, і через кілька днів BHR отримала ліцензію від китайського уряду, а Лі обійняв посаду голови правління компанії.

Але деякі експерти дотримуються іншої думки. Британський аналітик Том Фоуді вважає, що китайські ЗМІ не підносять Байдена як вигідної альтернативи, а риторика Трампа — це передвиборчий фарс.

Один із засновників неурядової організації US-Taiwan Watch Янг Куан-шу впевнений, що в разі перемоги Байден стосовно Китаю буде дотримуватися не менш жорсткої політики, аніж Трамп (якщо судити за заявами людей з оточення кандидата). Колишній помічник держсекретаря США Келлі Магзамен засудила Трампа за те, що він використовує Тайвань як розмінну монету в переговорах з Китаєм про припинення торговельної війни, і призупинив постачання багатоцільових винищувачів F-16V.

Екс-радник президента США з питань національної безпеки Сьюзан Райс засуджує рішення президента зняти санкції з китайських компаній ZTE заради збереження першої частини торгової угоди з Китаєм. Колишній постпред США в ООН Саманта Пауер висловила стурбованість з приводу політики Пекіна щодо Гонконгу і прагнення скасувати автономію регіону.

Колишній представник Китаю в торгових переговорах зі Штатами Жоу Цзямін вважає, що незалежно від результатів виборів президента американо-китайські відносини не поліпшаться. Байден відомий як прихильник американо-китайського співробітництва, але останнім часом він засуджує китайський уряд за репресії і утиски прав уйгурів, придушення демонстрацій в Гонконзі і хижацьку наступальну торговельну політику.

Засновник Центру Китаю і глобалізації Ванг Хуай бачить різницю між Трампом і Байденом в тому, що у випадку приходу до влади останнього відкриється більше сфер для співпраці з США, включаючи торгові питання в рамках СОТ, а також захист клімату. У Пекіні переконані, що Трамп зруйнував довіру в американо-китайських взаєминах, але й Байдену не співають дифірамбів.

Участь Росії

Стереотип про підтримку Росією кандидата Трампа породили члени Демократичної партії, які намагаються будь-якими способами не дати президенту переобратися на другий термін. Спецпрокурор Роберт Мюллер не знайшов зв'язків виборчого штабу Трампа на президентських виборах 2016 року зі спецслужбами Росії.

Як сказав Трамп, він остання людина, яку хоче бачити Кремль в кріслі президента США, тому що ніхто інший не був жорсткішим по відношенню до РФ. Трамп і республіканці посилили санкції США проти РФ, поширили їх на фінансовий сектор, розпочали поставку летальної зброї в Україну, включаючи протитанкові комплекси "Джавелін". У червні 2020 року Держдепартамент схвалив продаж Україні 16-ти бойових катерів Mark VI.

Якої позиції щодо Росії буде дотримуватися Байден, судити складно. Екс-президент Обама прислухався до думки свого віце-президента з питань зовнішньої політики. Під час першого президентського терміну Обама проводив політику "перезавантаження" відносин з РФ, а під час другого терміну утримувався від посилення антиросійських санкцій, введених в 2014 році.

Байден зарекомендував себе як обережний політик, противник односторонніх заходів, прихильник багатосторонньої взаємодії в рамках альянсів і міжнародних організацій. Аналітик Яна Гороховська вважає, що кандидат в президенти виступає проти застосування військової сили для зміни політичних режимів в інших країнах, вважаючи, що вдаватися до неї потрібно лише в крайніх випадках: для запобігання загрози американській безпеці або реагування на гуманітарні кризи.

Надмірна обережність Байдена не завжди відповідала потребам часу. Він був проти проведення успішної військової операції "Буря в пустелі" в 1991 році по звільненню Кувейту від окупації Іраку, а також намагався відмовити президента Обаму від проведення не менш успішної операції по усуненню терориста Усами бен Ланд у Пакистані в 2011 році.

З огляду на негативний досвід "перезавантаження", і розуміючи, що домовитися з президентом РФ Володимиром Путіним неможливо, Байден продовжить політику санкцій. Колишній віце-президент критикував Трампа за те, що він робить недостатньо для боротьби з втручанням Росії у внутрішні справи інших держав, не ввів нові санкції за те, що російські спецслужби платили талібам в Афганістані за вбивства американських військових.

Позиція України

Трампа і Байдена об'єднує критичне ставлення до України. Під час зустрічі з президентом Володимиром Зеленським, Трамп акцентував увагу на проблемі корупції в Україні. Байден висловив розчарування екс-президентом Петром Порошенком, оскільки він не приділяв достатньо уваги боротьбі з корупцією і необхідним реформам. Колишнього віце-президента дратував розлад у правлячій коаліції, нездатність Порошенка і Арсенія Яценюка об'єднати зусилля в інтересах держави і відсунути партійну конкуренцію на задній план.

Недавнє звинувачення Міністерством юстиції США українського бізнесмена Ігоря Коломойського у крадіжці мільярдів доларів "ПриватБанку" і відмиванні їх за кордоном, в тому числі в США, виставляє Україну не в кращому світлі в очах обох кандидатів на пост президента. Все ж для Байдена українське питання менш популярне, аніж для Трампа. Хантера Байдена підозрюють в участі у корупційних схемах під час його роботи в українській нафтогазовій компанії "Бурізма" Миколи Злочевського. Байден наполіг на тому, щоб Порошенко зняв з посади генпрокурора Віктора Шокіна, який займався розслідуванням цієї справи.

Банковій не варто підтримувати на американських виборах одного з кандидатів. Таку помилку вже допустив Порошенко, підтримуючи в 2016 році Хілларі Клінтон, що викликало роздратування Трампа. На виборах президента США Україні необхідно шукати індивідуальний підхід до переможця.

Раніше "Коментарі" аналізували, як команда Трампа запозичує українські політичні технології.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини