Головна Новини Світ Африка Черговий переворот: в африканській країні військові захопили владу
commentss НОВИНИ Всі новини

Черговий переворот: в африканській країні військові захопили владу

Офіцери армії виступили на національному телебаченні та заявили, що взяли владу в африканській країні під свій контроль.

30 серпня 2023, 11:22
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Згідно з офіційними результатами виборів у Габоні 26 серпня президент Алі Бонго Ондімба був обраний на третій термін. Однак вже 30 серпня в столиці Габону Лібревілі було чути постріли, а згодом військові заявили про державний переворот. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на BBC.

Черговий переворот: в африканській країні військові захопили владу

В Габоні владу захопили військові. Фото з відкритих джерел

Виборча комісія Габону оголосила, що Алі Бонго Ондімба переміг на президентських виборах та отримав понад 64% голосів. Занепокоєння щодо чесності виборів виникло після того, як уряд припинив доступ до інтернету та ввів комендантську годину після закриття виборчих дільниць. У виборах змагалися 14 кандидатів, а голосування проходило за відсутності іноземних ЗМІ.

Опозиція вважає, що вибори були сфальсифіковані, а військові вирішили здійснити повалення 53-річного режиму правління родини Ондімби.

"Ми вирішили захистити мир, поклавши кінець нинішньому режиму", — заявили військові на телеканалі Gabon 24 та додали, що скасовують вибори та розпускають державні установи.

Військові вказують, що це відповідь на "безвідповідальне, непередбачуване управління, яке призвело до постійного погіршення соціальної єдності, що ризикує призвести країну до хаосу".

Останнього разу військовий переворот в Габоні організовували у 2019 році. Військові заявили, що скинули президента Бонго, який на той момент проходив лікування в Марокко. Пізніше уряд оголосив, що знову взяв контроль над державою, а заколотників відправив до в'язниці.

З точки зору ВВП на душу населення Габон є однією з найбагатших країн континенту, однак величезні запаси нафти африканська країна не може перетворити на стале зростання для людей. Третина громадян Габону живе за межею бідності.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що африканська країна зупинила державний переворот.

Також "Коментарі" писали про активістів з Південної Африки, які зустріли російську делегацію з закликами "Їдь додому Лавров".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

30 серпня 2023, 10:32

Малоправославію цим не здивувати. Вона двічі бачила заколот Порошенка з хунтою. Африканці беруть приклад з України. Зараз ще буде геноцидом повертати території яких їй не вистачає.


Новини