Головна Новини Світ Африка Кожен хворий може інфікувати двох: що відомо про новий штам коронавірусу
commentss НОВИНИ Всі новини

Кожен хворий може інфікувати двох: що відомо про новий штам коронавірусу

Вчені досліджують новий штам коронавірусу, який виявили в Африці

27 листопада 2021, 19:57
Поділіться публікацією:

Кожен хворий може інфікувати двох: що відомо про новий штам коронавірусу

Пандемія коронавірусу у світі продовжується, фото з відкритих джерел

У країнах Африки виявили новий штам коронавірусу омікрон. Наразі лікарі та науковці відстежують динаміку хворих, що інфіковані цим штамом. Відомо, що на сьогодні дослідження показали, що штам має коефіцієнт розмноження 2. Це означає, що кожен хворий може інфікувати ще двох інших людей.

Втім вірус постійно мутує, тому прогнозів вчені не можуть дати. Мутації сприяють тому, що вірус швидко поширюється серед людей, а їх імунітет погано реагує на нього. Про це повідомляє Assoсiated Press.

Наразі через штам почали реєструвати все більше випадків. Швидкість зараження омікроном молодих південноафриканців насторожує медичних працівників. Вірус вражає молодих людей віком від 20 до понад 30 років, в таких пацієнтів реєструють захворювання середнього та тяжкого ступеня. За словами медиків, близько 65% хворих не вакциновані, а більшість решти захворілих вакциновані лише однією дозою. 

"Ми всі страшенно стурбовані цим вірусом. Цей варіант виявлено переважно в провінції Гаутенг, район Йоганнесбурга в Південній Африці. Але ми отримали підказки з діагностичних тестів... які свідчать про те, що цей варіант вже є по всій Південній Африці", – сказав професор Віллем Ханеком, директор Африканського дослідницького інституту охорони здоров’я.

Вчені не знають наскільки вірулентний цей вірус та які наслідки для організму він спричиняє. Однак вони все одно наголошують на необхідності вакцинації.

Після скликання групи експертів для оцінки даних ВООЗ заявила, що "попередні дані свідчать про підвищений ризик повторного зараження цим варіантом" порівняно з іншими варіантами. Це означає, що люди, які заразилися COVID-19 і одужали, можуть знову захворіти. Схоже, що цей варіант має велику кількість мутацій — близько 30 — у шиповому білку коронавірусу, що може вплинути на те, як легко він поширюється серед людей.

Лоуренс Янг, вірусолог з Університету Уорвіка, описав Омікрон як "найбільш сильно мутовану версію вірусу", включаючи потенційно тривожні зміни, яких ніколи раніше не було в одному вірусі.

Ймовірно, знадобляться тижні, щоб визначити, чи є омікрон більш заразним і чи вакцини все ще ефективні проти нього. Пітер Опеншоу, професор експериментальної медицини в Імперському коледжі Лондона, сказав, що "вкрай малоймовірно", що нинішні вакцини не будуть працювати, зазначивши, що вони ефективні проти багатьох інших варіантів. Незважаючи на те, що деякі генетичні зміни в омікроні викликають занепокоєння, досі неясно, чи становлять вони загрозу для здоров’я населення.

Як повідомляв портал "Коментарі", через штам "Омікрон" в ЄС та США скасували деякі авіарейси з країн Африки для того, щоб знизити швидкість поширення нового штаму в світі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини