Головна Новини Світ Африка Події в Гвінеї: до чого призведе спроба державного перевороту
commentss НОВИНИ Всі новини

Події в Гвінеї: до чого призведе спроба державного перевороту

Напередодні гвінейський спецназ оголосив про захоплення президента Альфа Конде

6 вересня 2021, 14:59
Поділіться публікацією:

У Гвінеї (держава в Західній Африці) відбулася спроба перевороту.

Події в Гвінеї: до чого призведе спроба державного перевороту

Спроба держперевороту в Гвінеї - фото з відкритих джерел

Як ситуація може розвиватися далі? Кому це вигідно? Чи слід шукати в тому, що відбувається, російський, європейський або ще якийсь слід? На ці питання виданню "Коментарі" відповів до кандидат політичних наук, співзасновник Центру дослідження Африки Олександр Мішин.

"У Гвінеї (Конакрі) елітний підрозділ збройних сил республіки — військовий спецназ на чолі з підполковником Мамаду Думбайя скинув в ході державного перевороту чинного президента Альфа Конде", — пояснює експерт.

За словами Мішина, в даній країні в минулому вже мали місце подібні епізоди насильницької зміни влади, тобто події, що відбуваються, в їхній політичній історії не є чимось новим. Ми є свідками завершення чергового політичного циклу, коли гвінейські державні інститути припинили функціонувати належним чином, і люди в хакі відчули відповідний момент для захоплення влади з метою корекції авторитарних тенденцій.

Президент Конде сильно підточив свою легітимність після того, як переобрався в 2020 році на третій термін, пояснює експерт. Він став мішенню для критики з боку опозиції та міжнародної спільноти. Погіршення економічної ситуації в Гвінеї, що проявилося в рості цін на бензин і товари першої необхідності, призвели до розчарування людей в його політиці. Хоча Гвінея — великий гравець на світовому ринку бокситів (алюмінієва руда, що складається з гідроксидів алюмінію, оксидів заліза і кремнію; сировини для отримання глинозему і гліноземомістких вогнетримів — прим. ред.) та отримує від цього значні прибутки, на добробуті простих людей це позначається мало.

У підсумку база підтримки президента, який до того ж частиною населення сприймається не як місцевий, адже його батьки родом із сусідньої країни, сильно зменшилася. Це дало можливість військовим реалізувати переворот, і, схоже, у них є підтримка жителів столиці Конакрі. Те, що президент в руках заколотників, знижує можливості його прихильників до опору і консолідації. Головне завдання у Думбайя зараз — заручитися підтримкою командування збройних сил, але його етнічна приналежність до народу малінке, тобто він одноплемінник Конде, підвищує його шанси на успіх.

"Якщо говорити про іноземний слід у поточному перевороті, то його наявність не так просто підтвердити, адже більшість великих гравців, що мають інтереси в Гвінеї, а саме Франція, США, Китай, Туреччина, ЄС, засудили насильницьку зміну влади і вимагають звільнення президента Конде. Втім , досвід аналізу поведінки міжнародного співтовариства в ході попередніх державних переворотів в країнах Африки вказує, що на дані дипломатичні заяви складно спиратися для розбору ситуації. Тим більше, президент Конде проводив політику багатовекторності і намагався домовлятися з Парижем, Пекіном і Москвою ", — говорить Олександр Мішин .

За даними ряду джерел, від перевороту найбільш сильно постраждають інтереси росіян, адже політтехнологи Пригожина (Євген Пригожин — російський мільярдер, власник кількох ресторанів, шеф-кухар російського уряду, власник компанії "Конкорд"; з ним пов'язують "Ольгінську фабрику тролів" — прим. ред ) щільно працювали з колишнім президентом і навіть могли підштовхнути до вирішення піти на третій термін. В економічному плані під удар потрапили інтереси російського олігарха Олега Дерипаски, який володіє "Русалом". Це один з найбільших роботодавців у Гвінеї, який оперує низкою великих проектів з видобутку бокситів. Якщо люди Дерипаски не домовляться з військовими, то вони можуть втратити ряд преференцій щодо ведення бізнесу в республіці, не дарма Дерипаска каже про "серйозний струс" на ринку алюмінію.

Раніше видання "Коментарі" писало, що таліби захопили останню провінцію Афганістану: що буде далі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини