Головна Новини Світ Африка Український лікар в Ємені заради грошей відправив на непотрібну ампутацію десятки людей - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Український лікар в Ємені заради грошей відправив на непотрібну ампутацію десятки людей - ЗМІ

Таку заяву зробив доктор Ілан Абдель Хак, заступник губернатора з охорони здоров'я Таїза

28 жовтня 2021, 21:10
Поділіться публікацією:

В приватних медичних закладах Ємена, які отримували фінансову підтримку з Саудівської Аравії  в прифронтовій місцевості Таїз  багатьом місцевим жителям видаляли кінцівки, хоч на це не було необхідності. За свідченнями медиків та посадовців охорони здоров’я, так звані непланові ампутації робили, як дітям, так і дорослим під час громадянського конфлікту в цій країні в 2016-2018 роках. Про це інформує медіа Arab Reporters for Investigative Journalism (ARIJ). Пише ТСН.

Український лікар в Ємені заради грошей відправив на непотрібну ампутацію десятки людей - ЗМІ

Лікарі проводили ампутації, навіть коли їх можна було уникнути (фото з відкритих джерел)

В розслідуванні стверджується, що три медичні заклади Аль-Бурайхи, Аль-Сафва і Аль-Рауда  фінансувались Центром  гуманітарної допомоги від короля Саудівської Аравії. 

 Три названі медичні заклади мали велике фінансування. Про це свідчить оприлюднена інформація, яка є на сайті  цієї громадської організації. Це сотні проєктів допомоги для Ємена, які вартують королю Саудівської Аравії приблизно$4 млрд.

 В публікації оприлюднені покази медиків та фахівців галузі, хворих та їх рідних, свідчать про те, що медичний персонал допустив чимало порушень під час операцій. Йде мова і про лікаря-іноземця, українця за походженням, який  працював тут під час 44 важливих операцій, а його кваліфікація не була підтверджена в Україні.

 Позиція фонду KSrelief – наступна. Вони фінансували медичні заклади, всі інші питання, щодо персоналу також – це відповідальність єменських медичних посадовців.

 Керівник одного з таких приватних медичних закладів Абдулкафі Шамсан зазначив, що медики його установи рятували людські життя в оточеному місті, яке потерпало від бомбардувань. Робити це було непросто, бо не вистачало фахівців та медикаментів.

Разом з тим, в згадуваних приватних медичних закладах відмовчуються, чому хворим видаляли  кінцівки, хоч можна було їх лікувати інакше. Статистика таких операцій збільшувалась, адже за свідченнями лікарів королівський Центр оплачував кожну таку операцію в сумі $4000. Рішення про це мали приймати кілька медиків, але в згадуваних лікарнях один медик визначав, як поступати з хворим.

 Разом з тим,  в розслідуванні зазначено, що  медичні документи підписував і український лікар. Тільки одного разу він виступав в ролі хірурга, іншого – як лікар-ортопед, ще іншого – як судинний фахівець.

 Важливо, що журналісти  перевірили 44 документи, підписані медиком з України. Вони отримали відповідь з українського Міністерства  про підроблену вірогідність довідки, що цей медик  навчався ортопедії та  травматології в київському медичному виші.  Бо він там ніколи не навчався.

Працівники медіа  намагались  отримати його коментар через рідних, які проживають в одному з міст на Сході України, але не змогли цього зробити.

Поранені, які вчасно відмовились від непланових ампутацій в  таких приватних  медичних закладах, за їх свідченнями, видужали і зберегли свої руки та ноги.  Тільки через те, що  перейшли на лікування в інші місцеві лікарні.

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те, що у Китаї лікар під час огляду пацієнтки виявив незвичайну знахідку в її вусі.


 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини