Головна Новини Світ Африка Зімбабве потерпає через путінську війну
commentss НОВИНИ Всі новини

Зімбабве потерпає через путінську війну

Пекарі Зімбабве втрачають персонал і прибуток через російське вторгнення в Україну

16 вересня 2022, 15:58
Поділіться публікацією:

У 2000 році колишній президент Роберт Мугабе конфіскував ферми у світлошкірих комерційних фермерів, які отримали їх ще у колоніальні часи, у рамках суперечливої програми земельних реформ, і роздав їх новим темношкірим власникам. Більшість із них, як повідомляє "Al Jazeera" мали невеликий капітал, що призвело до скорочення сільськогосподарського виробництва і змусило Зімбабве шукати альтернативи за кордоном.

Зімбабве потерпає через путінську війну

Пекарі Зімбабве втрачають прибуток Фото: з відкритих джерел

Відтоді влада країни покладалася на імпортну пшеницю – у 2021 році 40% її загального імпорту для виготовлення хліба надходило з Росії. Однак після вторгнення РФ в Україну в лютому, глобальні ланцюги постачання були порушені, що спровокувало масштабний стрибок цін на товари. Це серйозно вплинуло на економіку багатьох країн, у тому числі в Африці.

Як зазначає видання, незалежний економіст з Хараре Віктор Борома сказав, що економічний ефект російсько-української війни в Зімбабве помітний через залежність країни від імпорту.

"Вплив на економіку Зімбабве дуже великий, оскільки 80% сировини, яка використовується в місцевому виробничому секторі, імпортується, а через війну уповільнився рух вантажів у країну. Тож підвищення транспортних витрат і цін на товари (паливо, пшеницю, сою, добрива та хімікати) суттєво вплинули на зростання вартості місцевого виробництва. Наразі паливо коштує 1,90 дол. за літр у той час, як до війни його ціна була в межах 1,40 дол.", — пояснив Борома.

Південноафриканська країна вже переживає економічну кризу через високу інфляцію. За даними Конгресу профспілок Зімбабве (ZCTU), дев’яносто відсотків жителів країни безробітні, а виробництво і далі продовжує падати. Кілька галузей промисловості, які покладалися на сировину з ферм, зараз також працюють значно нижче своїх можливостей через дефіцит сировини.

У 2009 році країні довелося відмовитися від своєї валюти на користь долара США, оскільки гіперінфляція знищила її. Зараз зімбабвійський долар на чорному ринку можна купити за 800 дол. США. А інфляція в Зімбабве протягом останніх кількох місяців зросла зі 191% в червні до 259% у липні через введення в економіку нових грошових знаків і глобальне зростання цін на сировину.

National Foods Holdings Limited, найбільша борошняна компанія в країні, вже забила на сполох, також попереджаючи про нові цінові шоки, спричинені війною в Україні. Проспер Читамбара, економіст з питань розвитку з Науково-дослідного інституту праці та економічного розвитку Зімбабве (LEDRIZ) у Хараре прогнозує зростання бідності.

"Основний вплив війни в Україні полягає в тому, що вона сповільнить економічне зростання. Торік економіка зросла на 8%. Війна та інші внутрішні чинники негативно вплинуть на загальне зростання", — сказав Читамбара.

Нагадаємо, що 2 березня цього року під час голосування за резолюцію в ООН щодо засудження російського вторгнення в Україну, лише 28 з 54 країн Африки засудили його, а 17 країн утрималися – серед них була і Зімбабве. Така мовчазна лояльність до Росії пояснюється тим, що Зімбабве керує колишній повстанський рух, якому серед інших колись в боротьбі проти колоніальних імперій та режиму апартеїду в ПАР надавало підтримку СРСР.

Як раніше повідомляли "Коментарі", лідер Африканського Союзу під час зустрічі із президентом Росії натякнув Путіну, що багато африканських країн підтримали Кремль у війні з Україною та нагадав про кризу у постачанні зернових.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

888

16 вересня 2022, 17:01

Секс Знакомства Бесплатно, анонимно и без гемороя.---- https://vk.sv/zex


Новини