Головна Новини Світ Азія Африканські щури-сапери будуть розміновувати Нагірний Карабах
commentss НОВИНИ Всі новини

Африканські щури-сапери будуть розміновувати Нагірний Карабах

Азербайджан залучає до розмінування територій, які постраждали від військових дій спеціально навчених африканських щурів.

29 червня 2023, 15:50
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Азербайджан використає для розмінування територій Нагірного Карабаху щурів з Танзанії. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Radio Free Europe.

Африканські щури-сапери будуть розміновувати Нагірний Карабах

Щури-сапери. Фото з відкритих джерел

Згідно зі звітом Міжнародної кризової групи під територією, яку Азербайджан відвоював у етнічних вірмен від початку 2020 року, знаходиться близько одного мільйона мін. Азербайджан вказував на "велике повернення" азербайджанців на ці території, однак через заміновані поля вже загинуло кілька мирних жителів.

Таким чином Азербайджан залучив до допомоги неурядову організацію APOPO, яка навчає щурів вишукувати міни. Менеджер з комунікацій APOPO Лілі Шаллом розповіла, що 12 спеціально навчених щурів-саперів у травні було відправлено з Танзанії до Азербайджану. За її словами щури наразі акліматизуються, тренуються і почнуть працювати на мінних полях у липні.

APOPO використовує для навчання африканських гігантських мішкоподібних щурів, які живуть близько восьми років, що в кілька разів довше ніж білі щури. Таким чином щури проходять навчання близько дев’яти місяців, а потім ще активно працюють над пошуком мін п’ять років.

Щури важать 1,5 кг, тому досить легкі, аби наступати на міни та не активувати їх. Для активації більшості мін зазвичай потрібна вага 5 кг та більше. Іншою перевагою щурів є їх добрий нюх. Вони виявляють запах тротилу, тоді як людські металошукачі часто натрапляють на бляшанки чи інші металеві предмети і витрачають час на їх розкопування та ідентифікування.

Окрім того, щури-сапери здатні обшукати 200 кв. метрів усього за 20 хв, що швидше, ніж команда міношукачів. Щури, які знайшли міну, починають дряпати землю і таким чином вказують її розташування. За це вони отримують бананове пюре та арахіс.

Нагадаємо, що в Україні заміновано близько 30% території країни, це понад 174 тисячі квадратних кілометрів. Що вдвічі більше ніж площа усього Азербайджану.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що президент Азербайджану відреагував на мирну пропозицію Вірменії.

Також "Коментарі" писали, що у Донецьку вагнерівці катували ув'язнених азербайджанців.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Микита

29 червня 2023, 16:17

Було б круто, якби в Україну відправили кілька десятків цих мишей


Новини