Головна Новини Світ Азія Гучна заява Ердогана про ЄС: експерти оцінили шанси Туреччини стати членом Євросоюзу
commentss НОВИНИ Всі новини

Гучна заява Ердогана про ЄС: експерти оцінили шанси Туреччини стати членом Євросоюзу

Питання про вступ Туреччини в ЄС піднімається вже не одне десятиліття

10 травня 2021, 12:10
Поділіться публікацією:

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган виступив у неділю з твердженням, що Європейський союз (ЄС) без підтримки Анкари не зможе зберегти свою міць. Які шанси Туреччини стати членом ЄС? Що цьому заважає? Чому зв'язку з Туреччиною важливі для ЄС? На ці питання порталу "Коментарі" відповіли експерти.

Гучна заява Ердогана про ЄС: експерти оцінили шанси Туреччини стати членом Євросоюзу

Експерти оцінили шанси Туреччини стати членом Євросоюзу - фото з відкритих джерел

"Головна проблема у тому, що політика правлячої в Туреччині партії не відповідає критеріям ЄС і цінностям Європейського Союзу"

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілія Куса звертає увагу на те, що заява Ердогана було зроблена до Дня Європи.

"Турецьке керівництво часто робить подібні заяви або направляє відповідні звернення саме в цей день. Оскільки Туреччина ніколи не відмовлялася від тісних зв'язків із ЄС, від того, щоб вважати себе частиною Великої Європи. І в цьому контексті Ердоган заграє з тими настроями, які популярні в західних регіонах Туреччини, у великих містах ", — зазначає Ілія Куса.

При цьому він підкреслює, що наразі питання про переговори щодо членства Туреччини в ЄС офіційно закрито. І навряд чи воно підніматиметься, поки не зміниться зовнішня політика Туреччини. Та й внутрішня також.

"Головна проблема у тому, що політика правлячої в Туреччині партії не відповідає критеріям ЄС і цінностям Європейського Союзу. Через це з 2015 року переговори про членство Туреччини в ЄС були офіційно припинені. Особливо після внесення поправок в антитерористичне законодавство Туреччини, які суперечать законодавству ЄС", — пояснює Ілія Куса.

Також відомо, що влітку 2017 року Європарламент прийняв резолюцію, яка закликає країни Євросоюзу і Єврокомісію призупинити переговори про вступ Туреччини в ЄС, поки її влада не внесе поправки до Конституції. Раніше, у квітні того ж року, в Туреччині відбувся референдум щодо турецької конституційної реформи, результатом якого стало розширення президентських повноважень.

"Думаю, що шанси Туреччини стати членом ЄС найближчим часом — низькі. Але офіційній Анкарі це і не потрібно, — каже Ілія Куса. — Ердоган зумів за порівняно невеликий проміжок часу зробити з Туреччини більш-менш самодостатню державу, якій необхідно зберігати з ЄС тісні торгово-економічні взаємини, безвізовий режим, продовжувати співпрацю в інших сферах. Але зовсім не обов'язково бути частиною ЄС".

У Туреччиніита ЄС — різні пріоритети зовнішньої політики

Політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі оцінює шанси Туреччини вступити в ЄС як мінімальні.

"Це питання піднімалося не одне десятиліття. ЄС не вигідно йти на такий крок через ризики, пов'язані зі зміною демографічної ситуації. Європа і нині популярна серед турецьких заробітчан, а зі вступом Туреччини в ЄС — зникнуть кордони. Також турецькі виробники є конкурентами європейських. Не можливий вступ і з ідеологічних міркувань. Туреччина — це авторитарна держава, де порушуються права людини, переслідуються журналісти і опозиція. Світська гуманістична європейська цивілізація ніяк не вписується в політику помірного ісламізму в сучасній Туреччині. У ЄС це бачать", — пояснює Георгій Кухалейшвілі .

Він зазначає, що у Туреччини і ЄС — різні пріоритети зовнішньої політики. За словами експерта, Туреччина зміцнює свій вплив у країнах, які колись були частиною Османської імперії. Євросоюзу ж не потрібний непередбачуваний член, якому властива участь у геополітичних авантюрах.

"Туреччина підтримує боку конфліктів у Сирії та Лівії, намагається привласнити нафтогазові родовища в Східному Середземномор'ї, на які претендують Кіпр і Греція. Вступ Туреччини в ЄС заблокують Греція, Кіпр, Франція через складні двосторонні відносини, — впевнений Георгій Кухалейшвілі. — Вступ до ЄС для Туреччини до приходу до влади Реджепа Ердогана був цікавим з економічних міркувань, бажанням отримати доступ до спільного ринку".

За словами політолога-міжнародника, попри розбіжності і протиріччя, нині Туреччина відіграє серйозну роль у забезпеченні міграційної безпеки ЄС. Там знаходяться табори сирійських біженців, які могли потрапити в європейські країни. Плюс до всього — Туреччина відокремлює територіально ЄС від нестабільного Близького Сходу.

Раніше портал "Коментарі" писав, що влада Туреччини посилила локдаун.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини