Головна Новини Світ Азія Китай не зацікавлений у припиненні війни в Україні – про що домовилися Сі Цзіньпін та Путін
commentss НОВИНИ Всі новини

Китай не зацікавлений у припиненні війни в Україні – про що домовилися Сі Цзіньпін та Путін

Слабка Росія, яка з усіх боків обкладена санкціями, як дуже зговірливий партнер, вигідна Пекіну

16 вересня 2022, 09:54 comments2793
Поділіться публікацією:

Лідер Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпін зустрівся в Самарканді (Узбекистан), де проходить саміт лідерів Шанхайської організації співробітництва (ШОС) з російським диктатором Володимиром Путіним. Офіційний Вашингтон вважає цю зустріч прикладом злагодженості позицій двох країн на тлі війни, яку Кремль розв'язав в Україні. Що можна сказати за відомими на даний момент підсумками цієї зустрічі? Чи піде Пекін на ще більше зближення з Москвою? Чи є шанс, що Сі натисне на Путіна з метою припинення війни? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Китай не зацікавлений у припиненні війни в Україні – про що домовилися Сі Цзіньпін та Путін

Путін та Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Китай зацікавлений, щоб Росія максимально загрузла в Україні і стала ще слабшою

Політолог, доброволець ЗСУ Кирило Сазонов вважає, що сама по собі зустріч Сі Цзіньпіна з Путіним у рамках засідання ШОС – це просто протокол.

"Давайте дивитись на факти. Що ми бачимо зараз у відносинах Китаю та РФ? Синхронне голосування Росії та Китаю в МАГАТЕ проти резолюції (у ній звучав заклик до виходу росіян із Запорізької ЗАЕС), яку Кремль назвав "антиросійською". Зустріч лідера Китаю з президентом Казахстану та гарантії безпеки, після яких Токаєв відкрито ігнорує Путіна. Тобто Китай послідовно відстоює свої довгострокові інтереси. І отримує від Москви все, що хоче", – пояснює експерт.

На його думку, Пекіну немає потреби тиснути на Москву з питання війни в Україні.

"РФ страждає від санкцій, тобто на переговорах з КНР стає поступливішим. Російські великі підприємства стають дешевшими, олігархи – біднішими. Тобто Китай у перспективі може купити все в країні-агресорі – дешевше. І чим більше проблем у Москви, тим легше Пекіну отримувати поступки, знижки, власність та взагалі викручувати Путіну руки, – наголошує Кирило Сазонов. — Тобто Китай зацікавлений, щоб Росія максимально загрузла в Україні і стала ще слабшою. Сенс давити і вимагати припинити війну для Пекіна – нуль".

РФ розглядається КНР не стільки як рівний партнер, скільки як фактор, яким можна серйозно подразнити США

Голова Центру політичних студій "Доктрина", політичний консультант Ярослав Божко розмірковує так:

"Зрештою, варто дивитися на дії КНР. Політичні реляції Пекіна щодо РФ зрозумілі, але вони несуть логіку досадити США, а чи не якусь самоцінність підтримки росіян. У той же час КНР допомагають обходити частину санкцій, але тільки ту, де Китаю це принципово вигідно економічно, і де немає ризику самому потрапити під санкції".

За словами експерта, не варто перебільшувати лояльність КНР до РФ. Той же Казахстан, зазначає він, який серйозно залежить від КНР, став координувати політику зі США для протидії обходу санкцій.

"РФ розглядається КНР не стільки як рівний партнер, скільки як чинник, яким можна серйозно подразнити США, – вважає Ярослав Божко. – При цьому щодо Штатів Китай не готовий на повну конфронтацію. Насправді саміт ШОС для росіян – провалений. Адже змінити докорінні негативні тенденції для РФ не вдається. У КНР не готові допомагати РФ більше, ніж це вже відбувається, причому лише в тих обсягах і на тих умовах, які вигідні Пекіну".

Читайте також на порталі "Коментарі" – Вітренко – з речами на вихід чи ще ні: Шмигаль розповів, чи планує звільняти голову Нафтогазу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини