Головна Новини Світ Азія Події в Афганістані: чи допоможе ЄС у боротьбі проти "Талібану"
commentss НОВИНИ Всі новини

Події в Афганістані: чи допоможе ЄС у боротьбі проти "Талібану"

Експерти розповіли, чи зможе Європейський Союз не попустити контролю Росії і Китаю над Афганістаном

20 серпня 2021, 14:13
Поділіться публікацією:

Європейський Союз не повинен дозволити Росії і Китаю контролювати ситуацію в Афганістані. Про це на позаплановому засіданні комітетів Європарламенту із закордонних справ і з питань розвитку заявив Верховний представник ЄС із зовнішньої політики і безпеки Жозеп Боррель.

Події в Афганістані: чи допоможе ЄС у боротьбі проти "Талібану"

Таліби в Афганістані - фото: РИА-Новости

Що може (і чи може) ЄС зробити в даному напрямку? Про що говорить ситуація в Афганістані, де знову почав царювати "Талібан"? Щоб розібратися в цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Ніхто, крім американців, не міг би повернути ситуацію в Афганістані назад

Військовий оглядач, головний редактор "Апострофа" Денис Попович вважає, що заяви ЄС щодо захоплення "Талібаном" влади в Афганістані мають ту ж ступінь практичної наповненості, як свого часу "глибока заклопотаність" з приводу російської агресії в Україні. Тобто, яка прагне не просто до нуля, а до абсолютного нуля.

"І якщо у випадку з Україною ЄС ще міг зробити якісь кроки, то в історії з Афганістаном у європейців немає ніяких важелів, крім військових, — підкреслює Денис Попович. — Але я глибоко сумніваюся в тому, що боягузлива стара Європа в особі Борреля має на увазі військовий варіант ".

За словами експерта, єдиний ефективний гравець на цьому фронті — США, як відомо, залишили Афганістан (що і стало причиною захоплення влади "Талібаном". І ніхто, крім американців, не міг би там повернути ситуацію назад. Та й часу для цього вже і не залишилося, резюмує Денис Попович.

Єдине, що сьогодні зможе зробити Євросоюз по Афганістану — це висловлювати занепокоєння

Політолог, конфліктолог Богдан Петренко зазначає: єдине, що сьогодні зможе зробити Євросоюз по Афганістану — це висловлювати занепокоєння.

"На жаль, "Талібан" уже контролює майже всю територію країни. І сьогодні щось зробити з цим — це лише почати довгострокову і безперспективну (як показує досвід) війну. Так Євросоюзу, наприклад, доведеться посилити контроль над власними кордонами та домовлятися з південно-східними сусідами із стримування потоку біженців. Особливо в цьому плані може виграти Туреччина, яка здатна, як і в випадку з сирійським конфліктом, домогтися певних преференцій для себе ", — прогнозує конфліктолог.

На його думку, заяви ЄС щодо ситуації в Афганістані звернені швидше до США — з метою узгодження і проведення спільної політики. Як санкцій, так і підтримки антіталібанскіх рухів на території Афганістану (наприклад, того ж Північного Альянсу). І, звичайно, для європейців важливо зосередити увагу на власній безпеці. Як пояснює Богдан Петренко, перемога радикалів в Афганістані викличе хвилю посилення ісламістів у світі і збільшить ризики терористичних атак на території ЄС.

"У той же час, якщо Захід тактично програв в Афганістані, стратегічно проблема "Талібану" перекладається вже на супротивників Заходу — Китай і РФ. Саме вони, — підкреслює експерт, — територіально ближче до Афганістану. І саме для них (і зони їхніх інтересів) ризики поширення радикальної активності стають вище. Тому не виключено, що після евакуації своїх прихильників, Захід (ЄС і США) посядуть вичікувальну позицію — чекаючи, що "Талібан" почне висмоктувати ресурси в РФ і в Китаї ".

Раніше "Коментарі" повідомляли, чому Туреччина може визнати владу талібів в Афганістані.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини