Головна Новини Світ Азія Російський аналог НАТО тріщить: одна з країн оголосила про свій вихід
commentss НОВИНИ Всі новини

Російський аналог НАТО тріщить: одна з країн оголосила про свій вихід

Нікол Пашинян заявив, що Вірменія вийде з ОДКБ, який керує Росія.

12 червня 2024, 16:33
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що його країна вийде з Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ), яка є російським аналогом НАТО. За словами Пашиняна, Вірменія самостійно вирішить, коли залишить організацію.

Російський аналог НАТО тріщить: одна з країн оголосила про свій вихід

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян. Фото з відкритих джерел

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян виступив у парламенті в рамках "урядової години" та висловив своє невдоволення щодо ОДКБ. На його слова відреагував опозиційний депутат, який поскаржився на вірменського лідера вказавши, чому тоді країна не залишає ОДКБ, якщо організація не влаштовує Єреван.

"Вийдемо. Ми вирішимо, коли. А ви що думаєте? Який наступний крок? Ви думаєте, що повернемося назад? Ні, іншого шляху немає. Не турбуйтеся, назад не повернемося", — відповів Пашинян.

ОДКБ передбачає, що кожна крана член організації може відправити запит щодо військової допомоги. Наприклад у січні 2022 року в Казахстані почались масові протести і президент Касим-Жомарт Токаєв попросив ОДКБ надати йому військову допомогу. Рада ОДКБ схвалила рішення про введення "миротворчих сил" кількох країн, зокрема і російських на територію Казахстану для придушення протестів.

Однак, коли у вересні 2022 року виник конфлікт між Азербайджаном та Вірменію, Пашинян також задіяв статтю 4 договору ОДКБ і закликав про допомогу, однак Росія відправила лише моніторингову місію, яка спостерігала за ситуацією. Як наслідок Пашинян кілька разів критикував ОДКБ за бездіяльність, а 22 лютого 2024 Вірменія заявила що призупиняє участь в ОДКБ.

Станом на 2024 рік до ОДКБ входять шість країн: Росія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан та поки що Вірменія, яка офіційно не залишила організацію.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що союзник РФ з ОДКБ взяв участь у "формулі миру" України.

Також "Коментарі" писали, що Вірменія готується подати заявку на членство в ЄС.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини