Головна Новини Світ Азія Таліби захопили останню провінцію Афганістану: що буде далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Таліби захопили останню провінцію Афганістану: що буде далі

В ході боїв за провінцію було вбито багато впливових командири з обох сторін

6 вересня 2021, 13:33
Поділіться публікацією:

Рух "Талібан" заявив, що повністю взяв під контроль північну афганську провінцію Панджшер, останню, яка ще не скорилася талібам. Також стало відомо, що представники талібів закликали ООН допомогти Афганістану, що знаходиться на межі гуманітарної катастрофи.

Таліби захопили останню провінцію Афганістану: що буде далі

Таліби захопили останню провінцію Афганістану - фото з відкритих джерел

Експерти оцінили для порталу "Коментарі" ситуацію в Афганістані і спрогнозували, як можуть події розвиватися далі.

Західний світ, швидше за все, визнає Талібський уряд

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілія Куса вважає, що розгром Панджшерської опозиції відкриває талібам можливість оголосити нарешті про формування свого уряду.

"Цілком можливо, що в нього увійдуть не тільки представники "Талібану", а й інших, більш поступливих, політичних сил, пов'язаних з кланами Хаміда Карзая, Абдулли Абдулли, Гульбеддіна Хекматьяра, Атто Мухаммеда Нура і інших, які не брали участі в боях в Панджшері" , — прогнозує Ілія Куса.

Крім того, військова перемога талібів над Панджшерським опором зміцнить їхню владу і монополію на насильство в очах населення, вважає експерт.

"Хоча зачистити ці гори їм не вдасться, а партизанське підпілля може продовжити свою активність в скромніших масштабах, для "Талібану" ліквідація вогнища опору — значне досягнення", — підкреслює експерт.

Ілія Куса передбачає, що західний світ, швидше за все, визнає Талібський уряд.

"Де-факто, вони з талібами вже співпрацюють і ведуть діалог, — відзначає він. — Формальне ж визнання може настати трохи пізніше, коли пройде час, і таліби покажуть себе в управлінні державою".

Примирити і умиротворити афганців буде важко

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин називає очікуваним взяття талібами під контроль провінції Панджшер. На його думку, у їхніх опонентів не було достатньо сил і засобів, щоб утримати свої позиції.

"Таліби, які прийшли до влади, намагаються показати світовій спільноті, що вони — не ті таліби, які приходили до влади вперше, в середині 90-х. Вони будуть намагатися позиціонувати себе як ті, що не мають нічого спільного з терористичними організаціями і структурами, які підтримують такі організації. При цьому їм дуже важко відмовитися від ісламського радикалізму. Але вони запевняють, що спробують збудувати державу, яку прийняла б світова спільнота, — зазначає Влад Волошин. — Ну, а світове співтовариство, схоже, вже усвідомило, що далі доведеться жити з Афганістаном під управлінням талібів. З ними доведеться співіснувати. Стало бути, слід шукати якісь точки дотику".

Експерт нагадує, що це літо було в Афганістані посушливим. І прогнозується голодний рік. Як через природні, так і політичні катаклізми.

"В Організації Об'єднаних Нацією вже спрогнозували, що багато афганців будуть відчувати потребу в продуктах і воді. Генсек ООН Антоніу Гутерріш закликав світову спільноту допомогти подолати прийдешню гуманітарну катастрофу. І в Афганістан уже пішли гуманітарні вантажі, в тому числі з борошном, зерном, медикаментами, — підкреслює Влад Волошин. — Лідери ЄС заявили про готовність збільшити фінансову допомогу, в тому числі з розміщенням біженців з Афганістану. Самій же країні допомагати будуть Китай, Росія, про що вони вже заявляли. Плюс — ряд ісламських держав".

У той же час, акцентує експерт, політична та безпекова ситуація в Афганістані буде ще якийсь час непростою.

"Це багатонаціональна країна з общинно-племінним ладом, з різними етнічними групами. І тут будуть ще непримиренні позиції вождів кланів, глав сімей. До того ж, Афганістан десятиліттями живе у війні. У населення на руках — величезна кількість зброї. І примирити, умиротворити афганців буде важко, — прогнозує Влад Волошин. — Так, таліби заявляли, що вони "народна влада" і хочуть подальшого розвитку Афганістану і мирного життя в ньому. Але, як ми знаємо, між обіцянками і їхньою реалізацією часто — прірва".

Раніше видання "Коментарі" писало, що таліби знову відклали оголошення нового уряду Афганістану.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини