Головна Новини Світ Азія Японія попереджає про кризу на Тайвані: чому зростає напруженість у Східній Азії
commentss НОВИНИ Всі новини

Японія попереджає про кризу на Тайвані: чому зростає напруженість у Східній Азії

Японський уряд стурбований суперництвом Китаю і США

13 липня 2021, 08:48
Поділіться публікацією:

Зростаюча військова напруженість навколо Тайваню, а також економічний і технологічний суперництво між Китаєм і Сполученими Штатами загрожують миру і стабільності в Східній Азії, оскільки баланс сил в регіоні змінюється на користь Пекіна, йдеться в щорічному звіті Японії з оборони. Про це пише Reuters.

Японія попереджає про кризу на Тайвані: чому зростає напруженість у Східній Азії

У Східній Азії зростає напруженість. Фото: Jason Lee/Reuters

"Необхідно, щоб ми приділяли пильну увагу ситуації з відчуттям кризи більше, ніж будь-коли. Зокрема, конкуренція в технологічних областях, ймовірно, стане ще більш інтенсивної ", — сказано в документі про боротьбу між США і Китаєм.

Огляд оборони, який був схвалений урядом прем'єр-міністра Есіхіде суги у вівторок, вказує на Китай як на головну проблему національної безпеки Японії. Недавній сплеск військової активності Пекіна навколо Тайваню стурбував Токіо, оскільки острів розташований недалеко від ланцюга Окінава на західному краю японського архіпелагу.

Голова Китаю Сі Цзіньпін в цьому місяці пообіцяв завершити "возз'єднання" з Тайванем, а в червні розкритикував Сполучені Штати як "творця ризиків" після того, як вони направили військовий корабель через Тайванський протоку, що відокремлює острів від материка.

Заступник прем'єр-міністра і міністр фінансів Японії Таро Асо в цьому місяці в своєму виступі, опублікованому японськими ЗМІ, заявив, що Японія повинна об'єднати зусилля зі Сполученими Штатами для захисту Тайваню від будь-якого вторгнення. Асо пізніше сказав, що будь-які непередбачені обставини щодо Тайваню повинні вирішуватися шляхом діалогу, коли його запитали про ці зауваження, що викликало докір з боку Пекіна.

У міру поглиблення військового суперництва між Сполученими Штатами і Китаєм їх економічна конкуренція підживлює гонку за лідерство в ключових технологіях, таких як напівпровідники, штучний інтелект і квантові обчислення.

Поява конкуруючих технологічних таборів створює проблему для Японії, оскільки її економіка в такій же мірі залежить від ділових зв'язків з Китаєм, як і зі Сполученими Штатами. Японії також доведеться витратити значні кошти, щоб не відставати від державного фінансування розвитку технологій в Сполучених Штатах, Китаї та Європі.

Законодавці Сенату США недавно прийняли Закон про інновації та конкуренції 2021 року, який санкціонує витрати на технології в розмірі 190 млрд дол., Включаючи 54 млрд дол. На збільшення виробництва чіпів. Законодавці Палати представників обговорюють окрема пропозиція, яке також обіцяє щедре фінансування, "Закон про забезпечення глобального лідерства і залучення Америки", або Закон ОРЛА.

Щорічний огляд безпеки Японії вперше також включає розділ про загрози, пов'язані зі зміною клімату, який, за його словами, посилить конкуренцію за землю і ресурси і може спровокувати масове переміщення кліматичних біженців. Збільшення числа стихійних лих, пов'язаних з глобальним потеплінням, також може привести до розширення військових можливостей, додає він, в той час як танення арктичного морського льоду може призвести до мілітаризації північних вод.

Раніше "Коментарі" писали, що в Японії мають намір евакуювати понад 100 тисяч осіб.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини