Головна Новини Світ Австралія та Океанія Тихоокеанська країна хоче вийти з-під влади Франції
commentss НОВИНИ Всі новини

Тихоокеанська країна хоче вийти з-під влади Франції

Нова Каледонія проведе третій референдум щодо незалежності від Франції

10 грудня 2021, 08:55
Поділіться публікацією:

На території Нової Каледонії в неділю, 12 грудня, буде проведено останній референдум. Під час якого місцевих запитають, чи хочуть вони отримати незалежність від Франції. Про це пише France24.

Тихоокеанська країна хоче вийти з-під влади Франції

Нова Каледонія, фото з відкритих джерел

Нова Каледонія розташована приблизно в 2000 кілометрах (1250 миль) на схід від Австралії. Архіпелаг є територією Франції з 1853 року. В країні вже було проведено два референдуми в 2018 році та 2020 році. Тоді місцеві проголосували за те, щоб залишитися в складі Франції (56,7% голосів та 53,3% відповідно).

Голосування цьогоріч відбудеться на тлі напружених відносин між Парижем та його союзниками в регіоні. Франція вважає себе великою індо-тихоокеанською державою завдяки таким заморським територіям, як Нова Каледонія. Австралія розлютила Францію у вересні, відмовившись від контракту з підводним човном на користь пакту про безпеку з Великобританією та Сполученими Штатами.

Спостерігається зростаюча роль Китаю в регіоні, і експерти підозрюють, що незалежна Нова Каледонія може стати країною, де китайці запустять гірничодобувну промисловість. Наразі Китай — найбільший експортер металу Нової Каледонії, особливо нікелю.

За словами Бастьєна Вандендіка, аналітика міжнародних відносин, який спеціалізується на Тихому океані, інші країни в регіоні Меланезії, до якого також входять Фіджі, Вануату, Соломонові острови і Папуа-Нова Гвінея, вже стали китайськими партнерами.

Активісти, які виступають за незалежність, бойкотують недільне голосування, заявляючи, що хочуть перенести його на вересень, бо на референдум прийде мало громадян. Адже наразі кількість заражених коронавірусом на островах висока.

Протягом останніх місяців померло близько 300 місцевих від штаму Delta. Уряд Франції відхилив вимогу про перенесення референдуму, заявивши, що поширення вірусу сповільнилося, а рівень зараження знизився до відносно 80-100 випадків на 100 000 людей.

Як повідомляв портал "Коментарі", у Мексиці в ДТП загинуло понад 50 осіб.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини