Головна Новини Світ Австралія та Океанія Тисячолітній обман: вчені розкрили таємницю мумії
commentss НОВИНИ Всі новини

Тисячолітній обман: вчені розкрили таємницю мумії

Археологи знайшли переконливі докази підробки останків єгипетської мумії

4 лютого 2021, 15:15 comments5584
Поділіться публікацією:

Дослідження старожитностей — процес не безпомилковий. Археологи будують гіпотези про те, яким був побут наших предків, і не завжди ці припущення вірні. Одним із прикладів є дослідження австралійських вчених, які прийшли до висновку, що останки стародавньої мумії — обман.

Тисячолітній обман: вчені розкрили таємницю мумії

Єгипетська мумія / фото РІА Новини

Так, єгипетська мумія, останки якої досліджували протягом декількох років виявилася підробкою — труп належав зовсім іншому древньому жителю, замість того, яким його вважали за табличкою на гробі. Сенсаційне підроблення виявили за допомогою комп'ютерної томографії та радіовуглецевого аналізу.

Відповідно до заяв першовідкривачів, мумія жінки, яка перебуває в усипальні датується 1200 роком, а сам кофр для поховання був створений на двісті років раніше.

Історія отримала достатній резонанс в середовищі фахівців — адже сам експонат знаходився в університеті Сіднея ще з 1860 року, коли  англійський дослідник Чарльз Ніколсон подарував його австралійському навчальному закладу. До цього часу в достовірності подарунка не було сумнівів, оскільки вважалося, що в труні знаходяться останки вельми впливової жінки зі Стародавнього Єгипту, ім'я якої, згідно з табличкою, Міра.

Сканування тіла не виявило зовнішніх статевих органів, а внутрішні репродуктивні органи були вилучені в процесі муміфікації. Однак окостенілі вторинні статеві ознаки, включаючи стегнові кістки, щелепу і череп, свідчать про те, що муміфікована людина була жінкою, що ставить під сумнів результати дослідження 2005 року, в якому мумію ідентифікували як чоловіка по ДНК.

Навмисна це фальсифікація або випадкова помилка дослідники не говорять, проте зараз тіло і труну підробленого єгипетського царя доступні в новому музеї Ніколсона у Сіднеї.

Як повідомляв портал "Коментарі", археологи знайшли надзвичайно цікаві матеріали під час чергових розкопок в Єгипті.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: dailymail.co.uk/sciencetech/article-9219601/Egyptian-mummy-doesnt-match-3-000-year-old-coffin.html
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини