Головна Новини Світ Австралія та Океанія В Тонга, зруйновану після цунамі й виверження вулкану, не вдалося доставити допомогу: авіарейс скасували
commentss НОВИНИ Всі новини

В Тонга, зруйновану після цунамі й виверження вулкану, не вдалося доставити допомогу: авіарейс скасували

Рейси першої допомоги з Австралії та Нової Зеландії приземлилися в Тонга 20 січня

21 січня 2022, 09:46
Поділіться публікацією:

Допомога поступово надходить у південно-тихоокеанську державу Тонга, зруйновану після виверження вулкану та цунамі, однак австралійський рейс допомоги був змушений повернутися на базу через позитивний випадок COVID-19 на борту. Про це заявив представник оборони в п'ятницю, 21 січня. Про це повідомляє Reuters.

В Тонга, зруйновану після цунамі й виверження вулкану, не вдалося доставити допомогу: авіарейс скасували

Члени австралійських сил оборони відправляються на корабель HMAS Adelaide в порту Брісбен перед відправленням до Тонга - Reuters

Тонга не заражена COVID-19 і має сувору політику прикордонного контролю, а також вимагає безконтактної доставки допомоги, яка почала прибувати літаком у четвер, 20 січня.

Рейс австралійської допомоги вилетів з Брісбена 20 січня, але його повернули в середині польоту після того, як повідомили про позитивний випадок COVID-19, повідомила речниця оборони Австралії.

Весь екіпаж отримав негативні швидкі тести на антиген перед вильотом, але ПЛР-тести пізніше показали позитивний результат. Припаси були перенесені на інший рейс, який вилетів у п’ятницю, 21 січня.

Виверження вулкана Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай минулої суботи спричинило цунамі, яке знищило села, курорти та багато будівель, а також зв'язок для нації, де проживає близько 105 000 осіб, а також спричинило ударні хвилі та цунамі через Тихий океан.

Повідомляється, що троє людей загинули.

Минув майже тиждень після виверження, і тонганці намагаються знайти чисту питну воду, а їхні острівні будинки оповиті вулканічним попелом.

"Ми прибираємо попіл ще з понеділка. Все так запилено, і у нас закінчується вода. У нас є тільки водопровідна вода, і вона забруднена. Ми просто прибираємо, прибираємо, прибираємо і ледве дихаємо через весь пил", — сказав 61-річний Бранко Шугар, який керує магазином пляшок і чартерним підприємством для риболовлі в столиці Нукуалофа.

Рейси першої допомоги з Австралії та Нової Зеландії приземлилися в Тонга в четвер, 20 січня, із вкрай необхідними запасами води для санітарії та гігієни, а також укриття, комунікаційного обладнання та електрогенераторів.

Очікується, що в п'ятницю, 21 січня, прибуде новозеландське морське судно HMNZS Aotearoa, яке перевозить 250 000 літрів води і здатне виробляти 70 000 літрів на день через опріснювальну установку.

Австралійський HMAS Adelaide прямує з Брісбена наступного тижня в Тонга.

Як повідомляли раніше "Коментарі", Нова Зеландія попереджає про подальші виверження вулкана й ризик цунамі в Тонга.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини