Головна Новини Світ Беларусь Білорусь готується до вторгнення, але Лукашенко тягне гуму: чому так - як мінімізувати ризики Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Білорусь готується до вторгнення, але Лукашенко тягне гуму: чому так - як мінімізувати ризики Україні

Тотальна залежність як самого Лукашенка, так і білоруської економіки від позиції Кремля не залишає Україні шансів на дипломатичні шляхи мінімізації ризиків з боку Мінська

15 листопада 2022, 14:42 comments2969
Поділіться публікацією:

За інформацією Генштабу ЗСУ, військовий комісаріат Брестської області Республіки Білорусь (РБ) оголосив тендер на друк бланків розпоряджень, мобілізованих у кількості 50 тисяч екземплярів до 31 грудня. Як Україні мінімізувати ризики ударів та вторгнення з боку Білорусі, до якого вона, за даними Офісу президента, готується? Як і чому може розвиватись ситуація на фронті найближчим часом? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Білорусь готується до вторгнення, але Лукашенко тягне гуму: чому так - як мінімізувати ризики Україні

Олександр Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Світ може нам допомогти лише одним – визнанням нашого права на будь-які дії оборонного характеру щодо Білорусі

Керівник дослідницьких проектів Центру соціального інжинірингу "РАНД" ("Розпізнавання та аналіз несистемних дій"), соціолог, експерт із комунікацій Дмитро Громаков розмірковує так:

"Після звільнення Херсона та правого берега Дніпра виникне оперативна пауза для перегрупування українських військ. При цьому найбільш активно працюватимуть наші Сили спеціальних операцій та Реактивна артилерія, перемелюючи живу силу противника".

Щодо ситуації з Білоруссю, то експерт із жалем зазначає, що безхребетність Лукашенка, нездатного чітко артикулювати позицію та ставлення до цієї війни, лише створює постійну загрозу нападу на Україну з півночі – і сковує на кордоні наші сили та засоби.

"Тотальна залежність як самого Лукашенка, так і білоруської економіки від позиції Кремля не залишає нам шансів на дипломатичні шляхи мінімізації ризиків з боку Мінська, – упевнений Денис Громаков. – Тому єдиний шанс для стримування спільного російсько-білоруського угруповання – це інженерне обладнання та зміцнення українських позицій на кордоні. А також – створення повноцінної загрози превентивних ударів по місцях спільного угруповання РБ-РФ у разі завдання чергових ракетних ударів по території України з території Білорусі. Удари по аеродромах базування російських літаків із "Кинжалами" стали б дієвою демонстрацією для Лукашенка наслідків його подальшої участі у путінській військовій авантюрі в Україні. Світ може нам допомогти лише одним – визнанням нашого права на будь-які дії оборонного характеру щодо Білорусі та лукашенківського режиму, який виступає головним адвокатом та донором російської агресії".

Лукашенко продовжує "тягнути гуму"

На думку військового оглядача, головного редактора "Апострофа" Дениса Поповича, парадокс ситуації з Білоруссю полягає у тому, що демонструючи готовність до війни, Олександр Лукашенко воювати не хоче. І робить все, щоби відтягнути останнє рішення.

"Надзвичайна новина про тендер на друк повісток – зайве тому підтвердження. Роздача порядку денного – це процедурний момент, який абсолютно не впливає на підготовку до можливого вторгнення. Але коли з'ясовується, що для цього потрібно спочатку оголошувати державні тендери, друкувати нові бланки, розтягуючи процес до кінця року, то одразу стає зрозуміло, що йдеться про затягування часу під ширмою якихось приготувань", – пояснює Денис Попович.

Він упевнений, що Лукашенко продовжує "тягнути гуму", розраховуючи на події, які позбавлять його необхідності лізти в українську м'ясорубку.

"Тому – чим більше перемог здобуде Україна на полі бою, тим менша ймовірність відкриття білоруського фронту, – зазначає експерт. – Хоча на будь-якому етапі розвитку подій цю можливість виключати не можна, через що ми й ведемо всю відповідну підготовку".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Путін відреагував на вимоги України, щоб розблокувати переговори.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини