Головна Новини Світ Беларусь Чим для Лукашенка закінчиться вступ у війну – чому він панічно боїться рішення Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Чим для Лукашенка закінчиться вступ у війну – чому він панічно боїться рішення Путіна

Лукашенко й надалі готовий допомагати Путіну, аби не вводити свою армію в Україну

13 липня 2022, 15:17
Поділіться публікацією:

Росія хоче повністю втягнути Республіку Білорусь (РБ) у війну проти України не лише через дефіцит живої сили. Кремль має намір утилізувати армію сусіда та усунути від влади самопроголошеного білоруського президента Олександра Лукашенка. А потім поглинути РБ. Таку думку висловив 13 липня радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк на своїй сторінці у Twitter. Експерти оцінили для видання "Коментарі" погрози, що виникають з боку Білорусі, а також маневри самого Лукашенка.

Чим для Лукашенка закінчиться вступ у війну – чому він панічно боїться рішення Путіна

Олександр Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Росія хоче отримати на шахівниці таку білоруську фігуру, яку вона зможе в потрібний час задіяти в атаці на Україну

Політолог, голова платформи Єдиний координаційний центр Олег Саакян розмірковує так:

"Чи зуміє Лукашенко й надалі петляти – покаже час. Поки що є два ключові моменти, які дозволяють йому це робити. Перший – неготовність білоруської армії розпочати війну. Ні психологічно, ні матеріально-технічно, ні кількісно, ні власне боєздатно. По-друге, неготовність білоруського суспільства до втягування у війну".

Для Росії, вважає експерт, важливим є не стільки вступ Білорусі у війну (тут і зараз), скільки доведення білоруської армії та суспільства до потрібної кондиції. Щоб підтримка війни в РБ була нехай не на рівні підтримки її в РФ, але на рівні, що дозволяє розпочати цю війну. А стан армії – дозволяв їй не розсипатися після перших ударів з боку ЗСУ.

"Тобто Росія хоче отримати на шахівниці таку білоруську фігуру, яку вона зможе в потрібний їй час задіяти для атаки на Україну в сенсі прямого втягування в бойові дії. На сьогоднішній момент виліпити саме таку постать Кремлю не вдалося. Але він не залишає спроби цього зробити", – констатує Олег Саакян.

Якщо на Україну за путінським наказом все ж таки рушить білоруська армія, для нас це буде навіть певним шансом

Заступник гендиректора телеканалу ATR, журналіст Айдер Муждабаєв упевнений, що бажання чи небажання Лукашенка вступати у пряму війну з Україною не має значення.

"Якщо рішення про вторгнення буде ухвалене у Кремлі фюрером, роль Лукашенка буде мінімальною, – пояснює експерт. – Ніхто не бачив, як воює білоруська армія. І краще б ніхто і не бачив. Підтримка війни у Білорусі – на критично малій точці. Відсотка три підтримує. Ідеться про глибоко старше населення, яке вже однією ногою в могилі".

Цей крок став би ризикованим для самої РБ – і з військової точки зору, і з політичної, вважає Айдер Муждабаєв.

"Якщо десь на нас білоруська армія і рушить, то один надмотивований полк Калиновського (добровольчий білоруський полк імені Кастуся Калиновського, сформований у лютому 2022 року з метою захисту територіальної цілісності України – прим. ред.), рознесе її за допомогою сучасних систем озброєнь. переданих нам західними партнерами. Ну, а росіяни можуть рвонути на нас будь-якої миті, з будь-якої точки. Ми готові до цього. Наші військові свою роботу роблять чудово. При навіть мінімальному постачанні в Україну далекобійного сучасного озброєння, навіть армія російського рейху не може щось цьому протиставити. У них радянська логістика, їх бачать супутники, там роздовбання повне, – пояснює експерт. – Якщо на Україну за путінським наказом все ж таки рушить білоруська армія, для нас це буде навіть певним шансом. Тому що саме білоруське суспільство буде швидко і сильно розгойдано – як тільки до РБ підуть тисячі трупів їхніх співвітчизників".

Спроби Лукашенка переграти Путіна – це лише тактичні сплески, а поведінка – спроба адаптуватися до реальності

Політичний психолог Валентин Кім так коментує дії Лукашенка у російсько-українській війні:

"Олександр Григорович – одна із найстабільніших політичних постатей. А стабільність ця пов'язана з його хитрістю, спритністю та адаптивністю. Ключова психологічна риса Лукашенка, незважаючи на всі його диктаторські, навіть не замашки, а саме риси (він є справжніми диктатором і тираном) – здатність до адаптації. Він завжди вписується у існуючу систему. І я думаю, є одним із найадекватніших політиків на пострадянському просторі. Він сприймає реальність такою, якою вона є. Багато інших намагаються її переграти, перебороти, диктувати якісь свої умови навколишньої дійсності. А Лукашенко завжди вбудовується".

Багато в чому, продовжує експерт, це пояснюється самою структурою взаємодії між Білоруссю та Росією.

"У цьому тандемі Білорусь – це рибка-прилипала. Вона здатна існувати без російського донорства. Фінансового, політичного, економічного, військового, – пояснює Валентин Кім. – І Лукашенко це чудово розуміє. Тому його спроби переграти Путіна – це лише тактичні сплески. А поведінка – спроба адаптуватись до реальності. Коли він розуміє, що Путін змушує його щось зробити, він адаптується до цієї реальності. Розуміючи, що вигідніше тримати дистанцію, не влазити безпосередньо у конфлікт, який його знищить. Коли він бачить, що Путін сильний, він намагається підігравати йому. Тому що від сили Путіна може отримати якісь власні крихти. У цьому плані Олександр Григорович – рибка-прилипала та адаптант. Максимальна його компетенція – здатність до адаптації. Коли треба він, підіграє, коли не треба, намагається переграти".

Читайте також на порталі "Коментарі" – таки дотиснули: Німеччина погодилася припинити закуповувати російське вугілля та газ – назвала дати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини