Головна Новини Світ Беларусь Чому білоруси не виконали наказ Путіна - чи є ще ризик вступу у війну Білорусі
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому білоруси не виконали наказ Путіна - чи є ще ризик вступу у війну Білорусі

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко намагається офіційно не вступити у війну Росії проти України, проте всіма способами намагається негласно допомогти РФ

4 червня 2022, 12:42 comments1171
Поділіться публікацією:

Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська запевняє, що режим Олександра Лукашенка був готовий відкрито розпочати війну проти України, але наказ наступати нібито просто не виконали. Експерти проаналізували заяву Тихановської, а також можливість відкритого вступу Білорусі в російсько-українську війну.

Чому білоруси не виконали наказ Путіна - чи є ще ризик вступу у війну Білорусі

Білоруська армія. Фото: з відкритих джерел

Нинішня метушня біля кордонів України лише демонструє бажання Луки не бути повною маріонеткою Путіна

Політолог Володимир Цибулько наголошує, що Тихановська зовсім випала з процесу, а її голос не був чутний щодо використання території Білорусі для ракетних ударів по Україні.

"Тихановська не особливо акцентувала увагу на тому, що Білорусь є безпосередньою стороною бойових дій – і нестиме, зокрема, матеріальну відповідальність за втрати України", – зазначає експерт.

За його словами, у Білорусі немає сьогодні армії, а для режиму Лукашенка вторгнення в Україну та подальша капітуляція – лише найкращий сценарій для втечі "з-під Путіна".

"Питання лише у тому, коли це має статися, – вважає Володимир Цибулько. – Нинішня метушня біля кордонів України – лише демонструє бажання Луки не бути повною маріонеткою Путіна, але хто йому повірить? Як і самій Тихановській. Занадто вона не є системною у своїх заявах".

Білорусь – вже є учасником, співучасником бойових дій Росії проти України

Політичний експерт Олександр Антонюк наголошує, що ймовірність прямого наступу на Україну безпосередньо білоруської армії існує. Але вона мала.

"Швидше військовослужбовці Білорусі можуть бути під шевронами та прапорами збройних сил РФ. Тобто, так, може бути відкрито додаткову лінію фронту на північному напрямку, як було раніше. Проте білоруські, скажімо так, контрактники, будуть у лавах ЗС Росії. Такий формат не просто можливий, а й уже був реалізований на початку вторгнення – у Київській та Чернігівській області", – наголошує експерт.

За його словами, слід розуміти, що територія Білорусі фактично перебуває під російською окупацією. Звідти відбувається обстріл, звідти в Україну летіли ракети та ворожі літаки.

"Отже Білорусь – вже є учасником, співучасником бойових дій Росії проти України. Вона надала росіянам свої території, ресурси, аеропорти, навіть військову техніку. І нестиме відповідальність. І в цьому сенсі поява на нашій території збройних сил під прапорами Білорусі вже не має особливого значення", – вважає Олександр Антонюк.

Він акцентує, що на рівні сержантського та офіцерського складу в Білорусі багато хто не хотів і не хоче йти вмирати в Україну не зрозуміло за чиї інтереси. А мотивація солдатів білоруської армії ще нижча, ніж у росіян.

"І у цьому сенсі і вірю заявам Тихановської. Тим більше, що подібна інформація з'являлася і раніше, а білоруський партизанський рух на залізниці, який був і є лише підтверджує це. Але, наголошую, відкриття фронту осторонь Київської, Рівненської, Волинської областей не можна виключати. При цьому білоруський режим, який навіть перебуває під контролем Кремля, розуміє, що подібний крок стане самогубством", — резюмує Олександр Антонюк.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Кремль у безвиході: у США розповіли, чому на півдні України немає ні анексії, ні "референдуму".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини