Головна Новини Світ Беларусь Чому у Києві заговорили про ризики вторгнення з Білорусі – що вирішив Лукашенко після тиску Кремля
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому у Києві заговорили про ризики вторгнення з Білорусі – що вирішив Лукашенко після тиску Кремля

Експерти розповіли, чому не припиняються розмови про можливість Білорусі приєднатися до війни РФ проти України і, чому Путіну так хочеться домогтися від Лукашенка позитивного рішення

17 червня 2022, 14:40 comments1437
Поділіться публікацією:

Секретар Ради нацбезпеки та оборони України Олексій Данілов заявив, що президент Володимир Зеленський збирав цього тижня засідання РНБО, щоб обговорити можливу загрозу нового вторгнення з боку Білорусі та доручив провести перевірку готовності у чотирьох прикордонних областях. Які шанси Росії втягнути Білорусь чи ще когось у війну проти України? До чого це може спричинити? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому у Києві заговорили про ризики вторгнення з Білорусі – що вирішив Лукашенко після тиску Кремля

Кордон України та Білорусі. Фото: з відкритих джерел

Якщо Путін має підтримку російським суспільством і його, і цієї війни, то Лукашенко подібного немає

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький наголошує, що про загрозу з боку Білорусі ми говорили і до 24 лютого, і після того, як на нас з її території полетіли ракети та вторглися російські війська.

"Поки що Білорусь за вказівкою Кремля виконує роль стримування українських сил та коштів. Ми змушені тримати їх чимало на українсько-білоруському кордоні (хоч могли перекинути на Донбас, на південь тощо), бо очевидні ризики є. Якщо російська армія зайшла у лютому звідти, що заважає зайти білоруській армії? Інша справа – чи ризикнуть зайти до нас білоруси", – зазначає експерт.

За його словами, тут питання скоріше не військове (хоч відповідні експерти говорять про слабку підготовку збройних сил Білорусі, які не мають бойового досвіду), а політичне.

"Це російський режим може собі дозволити творити, що забажає. У тому числі – напасти на Україну і навіть отримавши тут відлуп, не піти повністю, а продовжити вторгнення, але вже точково, на низці напрямків. Виборчо займаючись прихованою мобілізацією. Білорусь на це піти не може. Якщо Путін має підтримку російським суспільством і його, і цієї війни, то Лукашенко подібного не має. І цю війну білоруси не розуміють, і сам Лукашенко там уже непопулярний диктатор. Вся його влада тримається виключно на багнетах спецслужб, армії, а також на економічній допомозі з боку РФ. Думаю, він сам розуміє смертельну небезпеку вторгнення до України, – пояснює Олексій Голобуцький. – Зрозуміло, що якщо буде розгром ЗСУ, якщо російські війська знову підуть на Київ, якщо все для нас буде дуже і дуже погано – Лукашенко, як шакал, скористається цим моментом, щоб напасти. Але ми сподіваємось, що такого не станеться, а все погано буде саме для агресора".

Кремль хоче зробити Лукашенка не просто вірним політичним партнером, а й військовим спільником

На думку політолога Андрія Окари, нині рівень білоруської загрози (загроза вторгнення в Україну білоруської армії на боці Кремля) підвищився.

"Ми бачимо дії, які можуть свідчити про пряму підготовку до цього. Створення оперативного командування збройних сил Білорусі Південь. Розміщення біля кордону російських ракет, засобів РЕБ, проведення постійних навчань. Білорусь, навіть якщо не брати до уваги її армію, вже становить для України серйозну загрозу перебування її збройних сил у боєздатності на кордоні з Україною – відволікає частину ЗСУ. Ті змушені стояти на цьому напрямку, а не воювати на Донбасі з агресором", – пояснює політолог.

Він наголошує, що самопроголошений білоруський президент Лукашенко досить довго намагався пройти між крапельками. Хитрував. Звивався. І досить ефективно.

"Заявляв про нібито натовські загрози з боку польського кордону. Передислокував туди війська на термінові навчання, – зазначає Андрій Окара. – У Кремлі розглядали це як спробу уникнути необхідності воювати на боці РФ проти України. І продовжують стукати з цього приводу у двері Лукашенка. І він, це "політична тварина" (політик із неймовірно розвиненою інтуїцією, виживання якого в складних умовах близьке до абсолютної), зараз він зіткнувся із серйозним викликом з боку російського режиму. Кремль хоче зробити Лукашенка не просто вірним політичним партнером, а й військовим спільником у широкому значенні слова".

Резони російського режиму зрозумілі, вважає політолог. З боку Білорусі зручніше вражати шляхи постачання західних озброєнь. Плюс – утворювати загрозу повторного штурму Києва. Та й взагалі – відкриття другого фронту серйозно ускладнить ситуацію для ЗСУ.

"Але зараз білоруське суспільство вкрай негативно ставиться до війни в Україні. Аналогічні настрої й у армії, – пояснює Андрій Окара. – І Лукашенко розуміє, що втягни він свою країну у війну – ризикує сам бути зметений своєю ж армією, яка повернула багнети. Своїм народом. Він надав російській армії білоруську територію для завдання ударів по Україні. Але від прямої війни проти неї намагається петляти. Тим часом, Кремль нервує. І якось може піти на усунення Лукашенка. Щоби взяти Білорусь під повний контроль. Втім, це непросте завдання навіть Кремлю. А тому там вважають за краще продовжувати тиснути на Лукашенка, щоб той виконував побажання російського військового командування".

Тим часом багато білорусів уже воюють в Україні, зазначає політолог. У Білорусі, згідно з різними даними, навербовано через російські ПВК вже від 1,5 до 2 тисяч людей, які воюють проти українців. При цьому загальна кількість білорусів, що воюють на боці України, – близько тисячі людей. Це полк (колишній батальйон) Кастуся Калиновського, який став частиною ЗСУ.

Читайте також на порталі "Коментарі" — переговори України та РФ: Сергій Лавров заявив, що Москву влаштовувала переговорна позиція Києва.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Ігор

17 червня 2022, 15:58

Знову стає питання, що Путін завжди на крок попереду, а Україна пасеться позаду. Це карма. Щоб уникнути цього треба вивчити основні закони порядності. Поважати себе та свій народ, не відноситись до нього, як до витратного матеріалу. Не красти, не брехати, не уникати відповідальності, не шахраю вати, ... . І відпустіть нарешті тих хто хоче працювати та заробляти.


Новини