Головна Новини Світ Беларусь Лукашенко раптово зажадав від Росії компенсації: що обурило диктатора
commentss НОВИНИ Всі новини

Лукашенко раптово зажадав від Росії компенсації: що обурило диктатора

Олександру Лукашенку не сподобалося, що введення Білоруської АЕС в експлуатацію відбулося в пізніший термін, ніж планувалося

31 жовтня 2023, 15:30 comments1963
Поділіться публікацією:

Білорусь виставила вимогу до Росії виплатити компенсації через введення Білоруської АЕС (БелАЕС) в експлуатацію в пізніший термін, ніж планувалося. Як повідомляє портал "Коментарі", таку заяву зробив самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко, повідомляє "Радіо Свобода".

Лукашенко раптово зажадав від Росії компенсації: що обурило диктатора

Лукашенко та Путін. Фото: з відкритих джерел

Олександр Лукашенко обурився тим, що графіки введення АЕС в експлуатацію змістилися через російську сторону.

"Звичайно, за договором ми поставили перед ними питання про компенсації. Це приховувати не треба. Нічого там надзвичайного не було. Але такі питання було поставлено у зв'язку з тим, що порушено терміни введення станції, і відповідальність за це несе російська сторона", — наголосив білоруський диктатор.

Лукашенко також додав, що Росія запропонувала як компенсацію продажу ядерного палива "як для своїх станцій" і п'ятирічну гарантію на основні вузли.

Білоруська АЕС знаходиться у Гродненській області. У листопаді 2020 року Олександр Лукашенко офіційно відкрив станцію після закінчення будівництва першого енергоблоку.

У листопаді 2022 року ЗМІ повідомляли, що за перші два роки роботи БелАЕС простоювала більш ніж половину часу. Усього вона виробила трохи більш ніж половину обсягу електроенергії, запланованого на один рік.

За будівництво станції, яка подавалася як спосіб уникнути енергетичної залежності, Білорусь винна Росії виплати за кредитом у 10 мільярдів доларів. РФ також постачальник палива для станції.

Другий енергоблок був включений до мережі у липні цього року, але він досі не введений у промислову експлуатацію.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Лукашенка знову провокують – перевіряють готовність війська: як відреагували у ЗСУ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини