Головна Новини Світ Беларусь Неймовірна операція в Білорусі: на кого розрахована вистава Лукашенка
commentss НОВИНИ Всі новини

Неймовірна операція в Білорусі: на кого розрахована вистава Лукашенка

Білоруський диктатор заявив про вдалу і "неймовірну операцію" з викриття планів українського диверсанта, а також обізвав Зеленського "гнидою". Експерти пояснили, які були цілі у такому виступі Лукашенка.

7 березня 2023, 17:15
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко влаштував 7 березня істерику. Він звинуватив українські спецслужби, в тому числі й президента Володимира Зеленського (якого обізвав), в атаці дронів аеродрому "Мачулищи", де наприкінці лютого під удар потрапив російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління ДРЛО А-50. Портал "Коментарі" вирішив запитати експертів, про що говорить така бурхлива реакція Лукашенка через стільки часу?

Неймовірна операція в Білорусі: на кого розрахована вистава Лукашенка

Білоруський диктатор Олександр Лукашенко. Фото з відкритих джерел

Політичний експерт Сергій Таран так коментує ситуацію:

"Лукашенко значно більше боїться Путіна, аніж Україну чи Захід. Він розуміє, що якщо не продемонструє здатність повністю контролювати територію Білорусі, то його просто поміняють на якогось російського генерала – шляхом перевороту. І тому після атаки українських (або проукраїнських) партизан на літак А-50, яка продемонструвала нездатність білоруських спецслужб протистояти таким діям, Лукашенко почав активно, показово, намагатися показати, що він ще здатний керувати, тримати все під контролем. Але для Лукашенка важливо показати саме РФ, що він здатний, у тому числі, чинити опір партизанському руху".

Звідси, пояснює експерт, дуже емоційна риторика, розрахована насамперед не на Зеленського, а на Путіна. Яка показує, що Лукашенко готовий виконувати будь-які кремлівські "хотілки". І що все в нього начебто під контролем.

"Паралельно з цим бачимо зовнішньополітичну активність Лукашенка, його контакти з Китаєм. Все, щоб показати свою потребу Путіну, – наголошує Сергій Таран. – Водночас слід розуміти, що позиції Лукашенка в Білорусі дуже хиткі. На відміну від Путіна, він не має такої підтримки свого народу. Достатньо згадати вибори 2020 року, коли після фальсифікації результатів диктатор ледве утримав владу, жорстоко придушуючи громадянські протести, і єдине, що зараз залежить від Лукашенка – це підтримка Росії, тому саме для неї вся ця панічна риторика, що перехльостує емоція, покликана показати Путіну свою вірність.  

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій припускає, що ми стали свідками закриття теми із двосторонніми переговорами з Україною з боку Лукашенка.

"Такою риторикою він фактично розпластався ще нижче перед Кремлем. Дає знати Кремлю, що переговорів з Україною немає. Тобто він насамперед вислуговується перед російською владою", — пояснює експерт.

Крім того, акцентує Олександр Палій, диктатор загрожує білоруським опозиціонерам – переслідування вдома та навіть їх знищення за кордоном. Плюс – намагається легітимізувати удари по Україні з території Білорусі.

"Але атакувати зараз білоруська армія і навіть частини російської, що знаходяться на тій території, не готові, – зазначає експерт. – І, швидше за все, не будуть готові найближчими місяцями".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про те, що чекати на майбутнє в боях за Бахмут : чия армія отримає перевагу.

Також "Коментарі" писали про головні висновки битви за Бахмут: чому завдання вже виконане – чого варто чекати далі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини