Головна Новини Світ Беларусь Нові заяви «миротворця» Лукашенка: відверта брехня чи спроба знову налагодити мости із Заходом
commentss НОВИНИ Всі новини

Нові заяви «миротворця» Лукашенка: відверта брехня чи спроба знову налагодити мости із Заходом

Самопроголошений президент Білорусі Лукашенко знову почав "увилювати", змінюючи позицію щодо війни в Україні

6 травня 2022, 12:15 comments1298
Поділіться публікацією:

Білоруський диктатор Олександр Лукашенко в інтерв'ю Associated Press зробив низку гучних заяв щодо вторгнення Росії до України. Серед іншого – фактично виправдав його, але зізнався, що операція затяглася. Також запевняв, що Білорусь нікому не загрожує та бореться за мир. І що РБ нібито не збирається брати участь у російській "спеціальній операції" — війні, розв'язаній в Україні. Як оцінюєте сам факт цього інтерв'ю, а також заяви та дії Лукашенка на початку вторгнення та на третій місяць неоголошеної війни? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Нові заяви «миротворця» Лукашенка: відверта брехня чи спроба знову налагодити мости із Заходом

Олександр Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Лукашенко намагатиметься налагодити мости з країнами ЄС та США

Політтехнолог, керівник Центру політичної розвідки Олег Постернак акцентує на тому, що Лукашенко був і залишається майстром політичної гнучкості, інтуїтивно відчуваючи настрої зовнішньополітичної кон'юнктури.

"Він зрозумів, що Путін ув'яз в українсько-російській війні, а ЗСУ зруйнували міф про російську "другу армію світу". Тому не залишалося вибору, окрім виважено оцінити всі ризики фінансово-економічного санкційного тиску і повернутися до свого колишнього, до протестного 2020 року, курсу балансування та спроби знайти точки дотику із Заходом. Це й відрізняє обачливого та раціонального Лукашенка від імперця Путіна, який приніс у жертву шовіністичної ілюзії інтереси Росії", – зазначає експерт.

На його думку, пряма неучасть Республіки Білорусь (РБ) у російській авантюрі в Україні продиктована як культурно-історичними міркуваннями (щоб не відбулося закріплення ненависті двох народів), так і економічними (втрата торгової динаміки з Україною виявилася критичною для Мінська).

"Але ключовий фактор небажання Лукашенка брати безпосередню участь у збройній агресії проти України – абсолютне неприйняття та глухе невдоволення білоруського суспільства, опір середньої та молодшої ланки білоруської армії, ризик переростання війни в Україні у внутрішньополітичний конфлікт у самій Білорусі. Особливо – після фактів розгортання білоруської партизанської активності на залізниці, яка відіграла важливе значення у руйнуванні планів кремлівської орди під Києвом", – наголошує Олег Постернак.

На його думку, у новій реальності Лукашенко намагатиметься робити публічні пасажі в прокремлівському дусі, врівноважуючи їх миролюбною риторикою (у стилі, що "спецоперація" затяглася), зменшуючи антизахідну істерію та критику Польщі та Литви.

"Очевидно, він намагатиметься налагодити мости з країнами ЄС та США. Сам факт інтерв'ю одному з найбільших інформаційних агентств США, а до цього листа міністра закордонних справ Білорусі В.Макея європейським колегам, де йшлося про бажання "зберегти мир та процвітання для всіх" – свідчать про примирливий стиль, який обрав Лукашенко. Також слід згадати, що Білорусь запровадила безвіз для громадян Латвії та Литви протягом місяця, – зазначає Олег Постернак. – Багато в чому спроби діалогу із Заходом пов'язані з економічними проблемами в Білорусі. Річна інфляція у РБ прискорилася до 15,9%. Білоруський нафтохім опинився на межі кризи. Заводи працюють наполовину потужності, резервуари переповнені непроданим паливом. Лукашенко чудово розуміє, що компенсувати білорусам ці фінансові та економічні втрати РФ не зможе. Тому в нього залишається надія на Китай та Євросоюз".

Заяви Лукашенка про те, що Білорусь нікому не погрожує – цинічна брехня

Політичний експерт Олександр Антонюк зізнався, що йому не зовсім зрозуміло, чому західна преса взагалі спілкується із нелегітимним Лукашенком.

"Тим більше, що це людина, яка озвучує набір хоч і системних, але взаємовиключних тез. Плюс – він не ухвалює рішень, адже Білорусь як держава фактично підконтрольна Росії. І саме тому РБ є учасником війни проти України, хоч Лукашенко заперечує це", – зазначає експерт.

Він нагадує, що території Білорусі використовувалися та використовуються росіянами для обстрілів України, для вильотів росавіації з перетином українського кордону, для базування військових частин РФ, які беруть участь у цій війні. Війні, яка привела до тисяч убитих та поранених, мільйонів біженців, знищеної на сотні мільярдів доларів інфраструктури.

"Виходить, що РБ або окупована (що, власне, вірно, причому окупована як режимом Лукашенка, так і Кремлем), або це держава-партнер Кремля у війні з Україною. І заяви Лукашенка щодо того, що Білорусь нікому не погрожує – цинічна брехня. РБ загрожує, причому не лише Україні, тим самим надання майданчиків російської армії", – наголошує Олександр Антонюк.

На його думку, останні "миротворчі" заяви Лукашенка демонструють його розуміння, що Росія програє війну.

"Білоруський диктатор починає лавірувати та петляти. Відходячи від своїх же мемними вигадок відразу після російського повномасштабного вторгнення в Україну – "а я вам зараз покажу, звідки на Білорусь готувався напад". Як маркер – Лукашенко вже розуміє, що Україна переможе", – резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Міноборони РФ наперед намагаються виправдати свої удари по містах України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

t

8 травня 2022, 20:34

b


Новини