Головна Новини Світ Беларусь Патріарх Кирил в обіймах Лукашенка: про що говорить цей візит – до чого готується білоруський режим
commentss НОВИНИ Всі новини

Патріарх Кирил в обіймах Лукашенка: про що говорить цей візит – до чого готується білоруський режим

У Білорусі вже поспішили заявити, що приїзд до Мінська патріарха Московського та всієї Русі Кирила – знак єднання та згуртування

6 червня 2022, 17:58
Поділіться публікацією:

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко зустрів у Білорусі патріарха Московського та всієї Русі Кирила, який мало не потрапив нещодавно під санкції Євросоюзу. Серед іншого, Лукашенко заявив, що Кирил у Білорусі "на своїй землі" і що "не може бути планети без нашої цивілізації …". Про що говорить цей візит (нібито приурочений до 1030-річчя християнства на території Полоцького князівства, тобто сучасної Білорусі), і ці заяви Лукашенка, зокрема, в ракурсі російсько-української війни? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Патріарх Кирил в обіймах Лукашенка: про що говорить цей візит – до чого готується білоруський режим

Олександр Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Головна мета Лукашенка – зберегти владу за будь-яку ціну

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук пояснює:

"Лукашенко й надалі намагається лавірувати, зберігаючи якусь автономію в рамках відносин із Росією путіна. Хоча його самостійність продовжує зменшуватися, і зараз він, можливо, менш самостійний, ніж Кадиров".

На думку політолога, Лукашенко намагається показати лояльність до Кремля.

"Це особливо важливо на тлі численних розмов про те, що він нібито намагається вести сепаратні переговори із Заходом, – наголошує Петро Олещук. – Головна мета Лукашенка – зберегти владу за всяку ціну. Нехай навіть шляхом здачі всіх фактичних зовнішньополітичних повноважень. Загравання з РПЦ є частиною цієї стратегії. Так він намагається знайти впливового союзника у Москві".

Диктатурі Лукашенка не вистачає ідейного наповнення. Вона тримається, перш за все, на грубій силі та бюрократії

Координатор напряму міжнародної політики Центру політичних досліджень "Доктрина" Денис Москалик упевнений, що візит патріарха до Лукашенка та його публічне освячення мають передусім пропагандистський характер.

"В умовах затягування війни в Україні та переходу її до етапу війни виснаження, Лукашенко шукає додаткову ідеологічну та пропагандистську опору для свого режиму. Таким є московське православ'я, – пояснює експерт. – Поряд із цим, він демонструє свою лояльність до загальної ідеї єдиної цивілізації з Москвою, уявляючи себе однією з ключових постатей цієї "цивілізації" в сучасності, поряд з патріархом Кирилом".

Таким чином, продовжує Денис Москалик, Лукашенко подає свої зусилля не просто як спрямовані на захист власної диктатури, а як цивілізаційну місію, яку він виконує разом з Кирилом і Путіним.

"Диктатурі Лукашенка не вистачає ідейного наповнення. Вона тримається насамперед на грубій силі та бюрократії, тому він запозичує ідеологічні конструкти у Москви, одночасно демонструючи свою лояльність Кремлю. Це свідчить про підготовку Мінська до тривалого протистояння з цивілізованим світом – з опорою на Москву, її ідеологію та пропаганду", – прогнозує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Сергій Лавров пояснив нову загрозу Путіна і знову згадав про неонацистів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини