Головна Новини Світ Беларусь Путін хоче, щоб Білорусь врешті вступила у війну: чи піде на цей крок Лукашенко
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін хоче, щоб Білорусь врешті вступила у війну: чи піде на цей крок Лукашенко

Білорусь може влаштувати провокації на кордоні з Україною

22 серпня 2024, 16:57 comments1285
Поділіться публікацією:

Олександр Лукашенко знову демонструє свою рішучість, перекидаючи білоруські війська до кордону з Україною. Проте такі дії відбуваються під сильним тиском та за вказівкою Володимира Путіна, який намагається відволікти українські сили від напрямків Курська і Бєлгорода, про це в колонці для "Главреду" написав екс-заступник начальника Генштабу Ігор Романенко.

Путін хоче, щоб Білорусь врешті вступила у війну: чи піде на цей крок Лукашенко

Олександр Лукашенко

Він нагадав, що раніше Лукашенко вже перекидав війська до українського кордону, але згодом під тиском Китаю та Європи, незважаючи на позицію Путіна, відкликав їх. Тепер ситуація змінилася: українські війська увійшли на територію Курської області Росії, що стало несподіванкою для Кремля. Це змусило Лукашенка знову заговорити про посилення військових угруповань на Гомельському та Мозирському напрямках, вважає експерт.

Романенко переконаний, що Лукашенко намагається балансувати між виконанням вимог Путіна та врахуванням інтересів Західних країн і Китаю. Важливо зазначити, додає експерт, що Україна вже створила потужну оборонну систему вздовж кордону з Білоруссю, тому навіть якщо білоруські війська почнуть бойові дії, їм навряд чи вдасться досягти значних результатів. Лукашенко прагне уникнути прямих зіткнень між білоруськими та українськими силами, намагаючись задовольнити Путіна, але без реальної участі у війні.

"Безумовно, Путін дуже зацікавлений у тому, щоб білоруські війська вступили у війну і відволікли наші сили. Адже для стабілізації ситуації в Курській області Путіну потрібно щонайменше 30 тисяч, а в ідеалі близько 100 тисяч багнетів, щоб повернутися до вихідної ситуації. Щоб хоч якось стабілізувати ситуацію, він змушений забирати російські війська з інших ділянок українського фронту. Поки що у Росії немає сил змусити ЗСУ вийти з Курської області і відійти на кордон", — заявив Романенко.

Втім, експерт все ж визнає, що Лукашенко має можливість організувати провокації на кордоні, щоб відтягнути українські війська від Курська або Бєлгорода, але малоймовірно, що він піде на це без додаткового тиску з боку Путіна. Навіть якщо це станеться, українські сили на кордоні з Білоруссю достатньо потужні, щоб відбити будь-які атаки. Таким чином, плани Москви навряд чи спрацюють, а перспектива вступу Білорусі у війну залишається малоймовірною і не змінить хід української операції в Курській області, вважає Романенко.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Лукашенко закликав Україну і РФ сісти за стіл переговорів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини